11 september 2009

För svenska kycklingar är det annorlunda. Eller?

I förra veckan lade organisationen Mercy for Animals ut en film på Youtube som visar hur kycklingar inom äggindustrin behandlas och dödas. Filmen, som är inspelad på ett "kläckeri" i Iowa i USA, visar hur hankycklingar separeras från honkycklingarna och mals ned levande.I Sverige uppmärksammades filmen bland annat av Nanok Bie i tidningen Metro. Och lika säkert som att vi alla dagen efter Melodifestivalen säger att fel låt vann kom reaktionen att det är annorlunda (läs: bättre) i Sverige.

I tisdagens Metro fanns denna rättelse att läsa: "I Metro igår beskrevs i webbtipset en film om värphönsproduktion som om det handlade om produktion av kycklingar för konsumtion. Skillnaderna är stora mellan hur dessa produkter produceras, enligt branchorganisationen Svensk Fågel. I Sverige är näbbtrimning förbjudet."

Att kycklingar i rättelsen har blivit produkter som produceras är anmärkningsvärt i sig. Men det viktiga i sammanhanget är alltså att Svensk Fågel menar att det är stora skillnader mellan det filmen visar och hur kycklingar inom äggindustrin i Sverige behandlas och dödas.

I Djurens Rätts rapport Hönan eller ägget - en genomlysning av äggindustrin går det att läsa:

"Under det första dygnet könssorteras kycklingarna. Hanteringen sker på löpande band. Specialtränade personer sorterar flera kycklingar i sekunden genom att kolla efter speciella tecken på vingarnas dun som avslöjar kycklingens kön. Är det en tuppkyckling far den direkt ner i en kvarn för avlivning genom "maceration", vilket betyder nermalning levande. Omkring 5 miljoner kycklingar dödas på detta sätt i Sverige varje år."
Det låter i mina öron tämligen likt det som visas i filmen. Förutom att näbbtrimning är förbjudet.

Filmen uppmärksammades även av nyhetssajten Nyheter 24, och där intervjuas Enisa Miljanic, djurskyddsexpert på Jordbruksverket. Ett par citat från den intervjun:

Metoden att mala ner tuppkycklingar används även i Sverige.
– Den metoden är godkänd av Djurskyddsmyndigheten (I dag Jordbruksverket red. anm). Den består av roterande knivar och det händer väldigt fort och handlar främst om dagsgamla kycklingar.

– Det handlar om stora anläggningar och stora mängder.

Vilka kycklingar är det som avlivas?
– Det är tupparna för i en produktion där man vill ha värphöns behövs inte tuppar. De är inte önskvärda.

Det låter i mina öron tämligen likt det som visas i filmen. Förutom att näbbtrimning är förbjudet.

Skulle Svensk Fågel eller Svenska Ägg kunna sprida ytterligare ljus över detta? Vilka är de stora skillnaderna? Förutom att näbbtrimning är förbjudet.

En film på respektive företags hemsida som visar hur det går till i Sverige skulle vara ett sätt att göra skillnaderna tydliga. Eller öppna upp anläggningarna för besök, så att var och en kan avgöra själv. Det är svårt att avgöra om det är stora skillnader om vi inte ges möjlighet att jämföra.

Avslutningsvis så har Enisa Miljanic på Jordbruksverket fel på en punkt:

Och om man som konsument inte vill stödja det här, finns det alternativ?
– Det finns inga alternativ. Metoderna är tillåtna, säger Enisa Miljanic.
Det finns alternativ. Alternativet heter vego - och det är gratis.

6 kommentarer:

 1. Det svensk fågel säger i den här rättelsen är väl att det är skillnad mellan värphönsuppfödning och köttkycklinguppfödning, vilket det ju också är. Den enda skillnaden de för fram mellan Svenska förhållanden och filmen är ju bara näbbtrimningen.

  SvaraRadera
 2. Det har du helt rätt i. Tur att någon är vaken.

  SvaraRadera
 3. Fattar inte hur folk kan jobba med sånt där. Mala ner nykläckta levande kycklingar i en kvarn. Hur naturligt som helst?

  SvaraRadera
 4. Bedrövligt att VI människor kan över huvud taget göra så här. Hur kan vi gå med på detta va ??? SKÄMS PÅ OSS ALLA-SKÄMS!!

  SvaraRadera
 5. Används maceration fortfarande i Sverige?
  Jag har sett att det fortfarande är tillåtet, men används det?
  Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan äta kyckling eller ägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Caroline, nej, det används inte längre. Hankycklingar dödas med gas istället numera.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.