25 september 2009

Naturskyddsföreningen: "Gör en dag i veckan grön på skolmatsedeln!"

"Naturskyddsföreningens årliga satsning Miljövänliga Veckan har i år temat "Mat för ett bättre klimat". Som en del i aktiviteterna under veckan introducerar Naturskyddsföreningen nu ett förslag om hur Sveriges skolor kan göra en insats för ett bättre klimat med en grönare skolmatsmeny. Förslaget presenteras på en presslunch där deltagarna får möjlighet att själva prova på den gröna skolmaten.

Naturskyddsföreningen har tillsammans med Ekomatcentrum tagit fram en klimatanpassad veckomatsedel som skickats till Sveriges skolor tidigare i år. Några skolor har redan reagerat positivt på uppmaning att införa klimattänk i matsalen.

- Det finns redan en fisk- och en soppdag i skolan. Låt även den vegetariska maten vara huvudsaken en dag i veckan, och inte ett alternativ som den annars är. Vi hoppas också att en grön dag kan bli en lustfylld metod att närma sig klimat- och miljöfrågan. Det sparar också pengar för kommunerna, säger Mikael Karlsson.

I genomsnitt kommer cirka 30 procent av svenskens utsläpp av växthusgaser från maten, men det är också ett område med stor möjlighet till förändring. Därför har Naturskyddsföreningen valt temat mat och klimat på årets Miljövänliga Vecka.

- I år fyller Naturskyddsföreningen hundra år. Den bästa födelsedagsmaten för oss är att landets alla skolor tillsammans lagar mer miljösmart mat, till exempel genom att införa en vegetarisk dag, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

I andra delar av Europa har man redan börjat ett liknande arbete. I våras blev belgiska Gent först ut med en vegetarisk veckodag. Politiker och tjänstemän äter redan vegetariskt på torsdagarna, och nu under hösten ska även skolan följa efter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.