24 november 2009

Hur många gånger till kan vi CHOCKERAS över det som är djurens vardag?

Idag fick vi återigen se hur världens bästa djurskyddslag ser ut i praktiken. Djurrättsalliansen har under två år besökt hundra svenska grisuppfödningar för att dokumentera djurens livssituation. Vad de fann är vad Scan kallar "matglädje som har sitt ursprung i våra egna svenska gårdar". Vad de fann tar du del av på deras kampanjsida www.ettlivsomgris.se

Djurrättsalliansen ska ha allt beröm i världen för dessa avslöjanden. Men när vi sluta bli chockade och förfärade över hur det ser ut på svenska gårdar, djurfabriker och slakterier? Hur många ytterligare "avslöjanden" måste det till innan vi slutar se varje enskild hemsk händelse som just en enskild hemsk händelse, och istället inser att de är symptom på något som är strukturellt fel.

Det går inte att äta kött utan att djur lider och dör. Och det är en utopi att tro att kött som vi köper i affärer, på resturanger och i korvmojen kommer från djur som haft ett bra liv. Sorry, ni som tror ni gör ett djurvänligt val genom att välja svenskt kött.

Världens bästa djurskyddslag är inte bäst i världen, vilket Djurens Rätt redan konstaterat i rapporten Världens bästa djurskydd - Myten om Sverige granskas. Ingen kan längre luta sig tillbaka mot den svenska djurskyddslagen och tro att så länge den säger att djur ska skyddas mot lidande och ha möjlighet att bete sig naturligt så är det så, för det är fel. Snacket om svenska mervärden och den fantastiska svenska djurskyddslagen är en ren bluff, som min kollega Linda Björklund konstaterar i vårt pressmeddelande Djurens Rätt rasar efter avslöjandena om djurplågeri på svenska grisfarmer!

Välj vego för grisarna och för alla de djur som lider och dör på svenska djurfabriker, skyddade av en djurskyddslag som inte är värd särskilt mycket en dag som denna. Beställ ett gratis vegetariskt startpaket och ta ett steg mot Vegoland, mot en schysstare värld.

Djurrättsalliansens avslöjande av grisfarmningen hittar du i media bland annat på SR Ekot (se även Ekot granskar djurfabriken i Sverige), DN, Expressen och Aftonbladet. Vi kan även konstatera att Eskil Erlandsson är upprörd och ledsen, att Charlotte Perelli (med fler) frågar sig när vi senast såg en fritt bökande gris och att Vänsterpartiet vill att det inrättas en djurombudsman.

13 kommentarer:

 1. Kom till en "svinfabrik" eller vad ni kallar det på dagen istället! då en seriös grisbonde kan visa er hur det egentligen går till på 99% av alla gårdar! uppenbarligen har ni ingen kunskap hur saker och ting fungerar, att grisar ligger döda i flera dygn är inte acceptabelt, dock förekommer detta inte ofta. och visst, det är lite lite strö i dessa stallar som ni valt att visa, men skulle man släppa en gris lös, skulle dom hitta första bästa skithål o rulla sig i, inte fan är dom renliga! glöm för övrigt inte att sverige har fortfarande den bästa djurhållningen i världen (undadtag från det ni visat) få folk att bara köpa svenskt kött i stället, folk kommer inte sluta äta fläsk. jobba för att med positiv anda hitta förbättringar eller hjälp grisbönder att få verksamheten mer lönsam, med bättre lönsamhet kan självklart grisarna få det bättre!
  sedan tycker jag att mycket i eran video är oförsvarbart skitsnack, be era intervjuade skådisar att söka ett jobb på dramaten ist!
  att alla grisar lider på gårdar kan jag inte hålla med om, jag är själv grisbonde/ ex vetrenär, har sett ett antal fler grisar än vad ni veganer gjort skulle jag tro.
  som jag tidigare nämnde är lönsamheten usel som grisuppfödare i dag, som jag nämnde tidigare, hjälp oss lantbrukare=bättre för grisar.. eran lilla protest kommer inte få några resultat, gör nåt nyttigt med eran tid i stället!
  och jag kan inte med ord beskriva hur upprörd jag är över eran okunskap.. och vid det här laget skulle jag tro att du, vegan, slutat läsa. intresset att sluta vara trångsynt är inte så stort bland ER, ni tror på eran sak och vägrar tro eller lyssna på annat... rätta mig om jag har fel!
  svara på denna kommentar och jag kan låta dig komma till min svingård på en lektion!

  Martin S

  SvaraRadera
 2. Hej Martin, Djurättsalliansens kartläggning gäller fler än 100 anläggningar under två år. Det utgör knappast den 1% du hänvisar till.
  Men jag kommer gärna och besöker dig och dina grisar, så kan vi prata mer. Skicka ett mail till peter.nilsson@djurensratt.se så bestämmer vi dag och tid.

  SvaraRadera
 3. Martin S, kul att du hittade denna blogg och tog dig tid att skriva en lång kommentar.
  Att du skulle vara "ex vetrenär" förstår jag inte alls.
  Det är naturligt att bli förbannad när ens egen verksamhet blir ifrågasatt, hur felaktig den egna verksamheten än är.
  Du reagerar som en frisk människa, men försvarar en totalt sjuk verksamhet, som grisuppfödningen är.
  Försök att ta till dig av den kritik som som riktas mot svensk svinuppföddning, istället för att bli förbannad på de som avslöjar
  hur verkligheten ser ut.

  SvaraRadera
 4. All kärlek och respekt till alla som jobbar för djurens frigörelse. Men ändå ett stort tack till Djurrättsalliansen som är riktiga gräsrötter.

  SvaraRadera
 5. Jag trodde inte att det såg ut såhär på en grisuppfödning i sverige 2009. Är dock inte förvånad, för priserna driver uppfödare att få fram billigt "vara" Men nu får det väl vara slut på skituppfödningarna av djur i Sverige. JAG är beredd att betala dubbelt så mycket för att kunna äta kött som kommer från djur som sköts på ett värdigt sätt. Helst ska de beredas tillfälle att gå ut varje dag och alltid ha strö. Dom ska ha stimulans i boxarna och LJUS i stallarna. När man tänker på regler för att hålla hundar, katter och även hästar så fattar jag inte varför reglerna för grisar kan tillåta djurplågeri. Jag tycker inte att vi ska sluta äta griskött, men vägra äta/köpa kött som kommer från grisfabriker. Så, jag köper INGET griskött mer, förrens jag VET att det är utegångsdjur eller exakt var de kommer ifrån. Jag är en vanlig svensson med medelinkomst, men jag KAN ta mig råd att betala dubbelt så mycket, bara djuren har det värdigt.
  Bibbzan

  SvaraRadera
 6. Hej Bibbzan, en helt naturlig (och i grunden sund) reaktion. Kruxet i sammanhanget ligger i att vi svenskar kan inte forsätta äta grisar som vi gör och tro att alla grisarna ska ha haft ett bra liv och en smärtfri död. Det är ett pussel som inte går att lägga ihop.

  SvaraRadera
 7. Martin S igen
  ber om ursäkt peter ni har undersökt 10%.. jag menade kanske inte direkt bokstavligt talat. första tanken var inte att du skulle komma på grissafari utan att du öppet på denna blogg kanske skulle kunna lägga fram dina åsikter gällande mina frågeställningar. och en träff påmin gård skulle inte ge någonting, förutom att du kanske skulle få en annan uppfatning gällande grisuppfödning. det skulle förvåna mig om du som aktivist dagen efter ett besök hos mig skulle gå ut och säga:"grisar har det inte så kasst som vi först trodde"

  tycker också att "Bibbzan"har en poäng.. det är visst ett pussel som går att lägga, det skulle ju bli detsamma som med ekologiskt kött, det nya skulle kunna bli "snällt köt" där grisar har det bättre, detta kräver dock att grisuppfödare måste ha mer betalt. skulle detta fungera då dom flesta snåla svensson redan i dag går till affären och köper billigt kött från dannmark, tyskland etc.

  VEGANKORV, vad är det du inte förstår med ex vertrenär? frågan är vad du har för insikt i denna verksamhet? på min gård har vi 4 anställda, alla dom är kallblodiga mördare... självklart inte, dom är stora djurvänner som går i stallarna 2-skift för att pyssla om grisarna (smågrisuppfödning). genom åren har jag stött på många aktivister och en stor del av dessa har väldigt lätt för att kasta ur sig en massa skit som dom sen inte kan stå för. tror det samma gäller vegankorven, du vet nog inte riktigt vad du snackar om eller stödjer, gillar antagligen bara att skapa debatt.

  SvaraRadera
 8. Jag vill inte vara elak, men tycker fortfarande det är kul med "ex vetrenär", vad är det?
  Förövrigt vet jag vad jag talar om och det är att flertalet grisar plågas i nuvarande uppfödning i Sverige.
  Intressant att du uppger att grisarna skulle kunna ha det bättre om ni fick bättre betalt än vad ni får idag, det betyder att du tycker att grisarna inte har det särskilt bra idag.

  SvaraRadera
 9. Martin, jag vill inte heller vara elak, men det är lite underligt att man inte kan stava till det jobb man har haft. Men, men.

  Jag tycker fortfarande att det är en bra idé att du bjuder in mig, mitt erbjudande står kvar. Även om jag inte ändrar inställning så skulle vi säkert få ut någonting av det båda två.

  Gällande det "snälla köttet" så kan vi konstatera att det inte fungerar så länge vi konsumerar kött i den mängd vi gör idag. Vi måste dra ner på vår köttkonsumtion, eller sluta helt (mitt förslag). Först när kött blir en lyxprodukt som vi äter på söndagar skulle det gå att tänka sig ett scenario med "snällt kött" (två ord jag inte ser fungerar tillsammans, men ändå). Så länge vi konsumerar kött till frukost, lunch, fika, middag, kvällsmat osv. så går det inte. Det borde vi kunna enas kring. För en konsument idag är det enklare att välja vego än kött som hade ett bra liv så länge det levde.

  SvaraRadera
 10. det martin skulle få ut utav ett besök är väl en obefogad polisanmälning. åk dit och bryt dig in i stället, verkar ju vara accepterat i era kretsar..
  anser nog att martins förslag om snällt kött inte kommer fungera, inte på grund av den köttkonsumtion vi har i dag, utan snarare pga att folk är förjävla snåla och inte vill betala för snällt kött. men i teorin fungerar det!

  gris-lisa

  SvaraRadera
 11. gris-lisa, det verkar också vara enda sättet att få reda på hur det egentligen ser ut.

  Men du har rätt i att människor ofta är för snåla i sina konsumtionsval. Allt för mycket prioriteras pris över andra faktorer, så som hur djuren har haft det.

  Väljer man däremot vego så slipper man fundera i de banorna.

  SvaraRadera
 12. Oanmälda besök är det enda som fungerar, för att verkligen få se hur djuren har det och skulle det kosta en uppbruten dörr, så vore det väl värt det.
  Frågan är om det finns "snällt kött" och om det finns varför producerar inte bönderna det.
  Om bönderna är djurvänner. så producerar de enbart kött där djuren har haft det bra i sitt korta liv, så slipper vi alla
  diskussioner om kött och det är bara att gå över till vego, så är allt till det bästa.

  SvaraRadera
 13. Hej,djurens rättigheter och sann anda,korven smakade bättre förr i tiden,både för magen och hjärtat,vart har utvecklingen och pengarna gått,priset,var dessutom varken billigt eller dyrt,det var skäligt,vi behöver leva på någontig,det måste vi också leva med,hur långt kan livet pressas,och hur stor förtjänst kan vi göra på det,vad är nu tjänster och för,i sådan verksamhet,material kan göras större förtjänst med även viss utformning och uppfinningar,det kallas produktion,när folk valt yrke och lön,får dom trivas med det,det kan ju finnas skyddsinspektioner även statliga anslag för de som inte klarar av vad de företager sig,ett slags behandlings-förlamnings/handikappbidrag,det kan även finnas mentalt/socialt-handikappbidrag,men då skall ju dessa påslag finansiera dels underlättande och avlastning av verksamheten men samtidigt utveckling av miljön och extra utbildning därtill,folk lever av liv,inte på det dvs har vi valt så får vi leva med det,vad är det som säger att det måste finnas tex fisk,ko,gris i affären varje dag dessutom i överflöd,mataffärerna måste rekommendera dagens RÄTT,och slutsälja mycket,genom notering och efterräkningar,lita på det,Svenska folket måste lära sig kostcirkeln,husmoderskost,det här skall ni äta upp,förstått,tack för maten.Lillebroder...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.