12 november 2009

Vegojulbord - det bästa med julen

Julen närmar sig med stormsteg, och så även julborden. Och de bäst julborden är de som är utan djur på. Dessa är de vi känner till och rekommenderar. Har vi missat något? Skriv till peter.nilsson@djurensratt.se eller gör en kommentar till detta inlägg så uppdaterar vi listan:

Uppsala 21 november
Lördag 21/11 serverar Djurens Rätt Uppsala sitt veganska julbord för fjortonde året på raken. Skriv till
uppsala@djurensratt.se för mer information.

Mundekulla 28 november
Mundekulla kurs- och retreatgård bjuder in till en helhetsupplevelse bestående av ett rejält tilltaget, smakrikt, vegetariskt och ekologisk julbord! Mästerkocken Ola Johansson lagar maten. Läs mer på
http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=julbuffe_och_spa.html

Stockholm 7-8 december
Klimatvänligt julbord på Luntan festvåning i Stockholm 7-8 december. Dessutom uppträder jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder med sin show "Full fart mot jorden...". Mer om julbordet finns på
http://www.klimatvanlig.nu/ liksom på Facebook. Arrangeras av http://www.savetheplanet.ax/ i samarbete med Seyhmus Vegetariska restaurang.

Bygdsiljum, Umeå 12 december
Westmans café i Bygdsiljum utanför Umeå erbjuder ett veganskt julbord den 12 december, en trevlig nyhet som de själva säger. Mer information på http://westmanscafe.se/

Linköping 16 december
Detta är ett tillfälle du inte får missa! Linköpings allra första helt vegetariska julbord i samarbete mellan DJURENS RÄTT Linköping och restaurang BARBQ på Kungsgatan 22. Denna unika engångshändelse äger rum 16/12 med start kl 19.00. Läs mer här

Uppsala 20 december
Vegansk julbord på GH Nation i Uppsala 20 december. Kika in på vår favvomatblogg Veganvrak och läs mer

Göteborg fram till jul
För dig som är sugen på julmat i Göteborg, ge dig iväg och smaka den veganska jultallriken på restaurang Old Corner. Den serveras fram till jul och innehåller en massa smaskigheter, bl. a. vegetarisk skinka.

Stockholm fram till jul
Hermans på Fjällgatan i Stockholm serverar julbord vid tolv tillfällen fram till jul.

TIPS FRÅN LÄSARNA

"I Växjö kan man ringa till Kronobergs slott och be dem ordna veganmat till julbordet. "Inga problem" sa de med glad ton! Det är ovanligt tycker jag, så en eloge till dem, nu kan även jag följa med firman och ha trevligt! God jul och kram till köket på Kronobergs slott."

"Ösmo Plantshop i Ösmo har ett jättebra vegetariskt julbord (jag tror dock inte det är alla dagar i veckan). Annan årstid kan man få väldigt bra lunch där (också vegetarisk)."
Jag är medveten om att jag nu avviker (troligen) något från den helt djurfria linjen. Men de hade gjort det så fint på http://www.osmoplantshop.se/ att jag föll som en fura. Tack Ewa för tipset.

Tips från undertecknad: sajten allomstockholm.se hade häromdagen en artikel om vegetariska julbord. Tyvärr men väldigt trista svar från trista kockar.

Fint foto allra överst av Pekka Koskenvoima.

20 kommentarer:

 1. Veganskt julbord i Bygdsiljum utanför Umeå: http://westmanscafe.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Alla
  Också vegetariskt julbord lagat av kocken Ola Johansson från Kalmar, i Mundekulla i Småland

  SvaraRadera
 3. Oj förlåt. Glömde att det äger rum 28 november(alltså julbordet i Mundekulla)

  SvaraRadera
 4. Spännande med Westmans café!

  Valde att endast ta med med helvegetariska (vegansk) julbord, och är inte säker på att julbordet i Mundekulle kvalificerar in. Men tack även för det tipset!

  SvaraRadera
 5. Med tanke på köttfrossieret under julen, så tycker jag att ett vegetariskt julbord förtjänar att komma med på listan över julbord.
  Ett vegetetariskt julbord är ju inte djurfritt, men ett OTROLIGT stort steg bort från de traditionella julborden.
  Djurens Rätt ska stödja även de alternativ, som inte är helt djurfria, men på en god väg bort från köttslaskandet.

  SvaraRadera
 6. Vegetariskt är ett stort steg, men Djurens Rätt förespråkar helt djurfi mat och alla recept vi sprider är helt utan djur i. Så därför håller vi oss till helt djurfria julbord här.

  Och julbordet i Mundekulla har ju redan fått lite reklam via Anonyms kommentar här ovan.

  SvaraRadera
 7. ska inte DRA anordna ett veganskt i sthlm i år igen?

  SvaraRadera
 8. Det här Klimatvänligt (Sthlm), var ligger det? Varken Luntmakargränd 36 eller Lunt Makargränd 36 ger nåt på hitta.se

  SvaraRadera
 9. Är det något veganskt julbord i Linköping i år? Förra året var det något men jag läste om det först efteråt och jag minns inte vilka som ordnade det.

  SvaraRadera
 10. Boel, mer än vad jag vet i så fall.

  Anonym, tror det var Djurrättsalliansen som arrangerade ett julbord i Linköping förra året. Men mer än så vet jag inte om detta.

  Kalle, Luntmakargatan 36 är adressen. Mellan Hötorget och Rådmansgatan.

  SvaraRadera
 11. Anonym igen
  med risk för att verka tjatig har jag kollat och Mundekulla julbord är nästan helt veganskt. Ngt lite mjölk. Jag håller med om inställningen att mat ska helst vara helt djurfri men här på landet får man vara glad för det lilla. Man kan också glädjas åt att julbordet i Mundekulla princip är fullbokat. Det visar ju på att det finns intresse.
  Jag är ganska avundsjuk på hur mycket gott ni som bor i storstäderna kan köpa. Utbudet är ju helt annorlunda ute i landet. Fast det kommer ju mer och mer även här.

  SvaraRadera
 12. Var gärna tjatig! Jag lägger till det. För några år sedan lagade Ola Johansson mat till en av Djurens Rätts personalträffar, och det var bland det bästa man ätit. Så jag kan tänka mig att det blir gott.

  Har lagt till Hermans i Stockholm också.

  Och du har helt rätt i att utbudet är orättvist fördelat.

  SvaraRadera
 13. åh, ska det inte vara nåt i malmö??

  SvaraRadera
 14. Finns inte vegfab's underbara julbord i Göteborg kvar längre?
  Jag var där 2005 har jag för mig och har alltid längtat efter ett nytt - för nästa gång tänkte jag ta med alla köttätare jag känner då jag är säker på att de skulle konvertera till vegansk mat efter ett sådant strålande julbord!

  SvaraRadera
 15. Hej
  Ösmo Plantshop i Ösmo har ett jättebra vegetariskt julbord ( jag tror dock inte det är alla dagar i veckan).Annan årstid kan man få väldigt bra lunch där (också vegetarisk).Dom har även gott fika.
  Mvh Ewa

  SvaraRadera
 16. I växjö kan man ringa till Kronobergs slott och be dem ordna veganmat till julbordet. "inga problem" sa de med glad ton! det är ovanligt tycker jag, så en eloge till dem, nu kan även jag följa med firman och ha trevligt! god jul och kram till köket på Kronobergs slott

  SvaraRadera
 17. Jag har gått på veganskt julbord i falköping i de två åren jag bodde i skövde.
  Finns inte mycket information om det, hittade det av en ren slump.
  Är iallafall http://www.halsoframjandet.se/ som har hand om det och de ska ha haft veganskt julbord i typ 20 år lät det nästan som.
  Bor inte i närheten så jag vet inte om de kör i år också men om man bor i trakten så kan man ju testa ringa. Det var jävligt gott alla gångerna!

  SvaraRadera
 18. Veganska jultallrikar finns både på Jonsborgs på avenyn &
  old corner gamlestaden, vegansk skinka,prinskorv,bullar,kycklingröra och veganska havsröra med tångkaviar mm. 69kr repektive 119kr

  GODJUL VEGAN VÄNNER

  SvaraRadera
 19. Det veganska julbordet på Westmans blev verkligen en succé! Fullbokat, mycket god mat och två tidningar kom och gjorde strålande reportage. Så grymt!

  SvaraRadera
 20. Kanoners! Själv kan jag rekommendera Old Corners helt fantastiska jultallrik.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.