1 september 2010

Köttfritt i Kupé

Det är köttfritt (i alla fall på måndagar) i senaste numret av SJ:s tidninge Kupé. Läs på närmsta tåg, eller här. Toppen! (Även om jag är lite kluven till att talespersonen för kampanjen Köttfria måndagar säger att de inte vill att folk ska bli vegetarianer. Jag kan förstå varför han säger det, men varför vill han, och kampanjen Köttfri måndag, inte att folk ska bli vegetarianer?)

5 kommentarer:

  1. Hej,

    Jo du har rätt, det var ju en väldigt konstig sak att säga. Har han något emot att folk blir vegetarianer, det kan ju hända att han faktiskt har det? Annars var det ju en trevlig nyhet, Köttfri måndag ftw! :D

    SvaraRadera
  2. Ja det var ju lite klantigt formulerat. Han kunde ju sagt att "huvudmålet är inte att folk ska bli vegetarianer" eller något liknande..

    SvaraRadera
  3. Blä! Så här var det. Jag och journalisten samtalade under en timme (jo jag är ovan vid att bli intervjuad) och sedan skrev hon artikeln. Jag kom med massor av rättelser som inte beaktades. Minns inte om detta var en av dem. Orsaken till att jag menade att "folk inte ska bli vegetarianer" är att köttfri måndag är en inkörsport till vegetarisk mat. De börjar med att äta vegetariskt på måndagar och lär sig laga och uppskatta ordentlig vegetarisk mat (inte sådant där skräp som serveras på lunchrestauranger utan böngrytor m m). Vi ber om en dag men vet att det i praktiken kommer bli mer OCH att fler kommer få upp ögonen för problematiken med köttproduktionen och köttkonsumtionen. Köttfri måndag är ett lättsamt sätt att sprida information och ändra folks vanor.

    För övrigt vill jag inte heller att folk ska vegetarianer. Jag vill att folk ska bli veganer. Men för att åstadkomma detta måste politikerna driva frågan och politiker driver inte kostfrågor om det inte finns en folkrörelse som kräver det.

    SvaraRadera
  4. Hej Jonas!

    En vegetarisk dag är en inkörsport, absolut. Men om det i samma artikel står att ni inte vill att folk ska bli vegetarianer, så blir det lite märkligt tycker jag. Om något har en massa fördelar (som det nämns i artikeln) så måste väl sju dagar av detta vara bättre än en?

    Jag menar egentligen inte att klaga, jättebra att ni kom med i Kupé mer ert köttfria budskap! Applåder för det. Och jag vet hur knepiga intervjusituationer kan vara, och förstår ditt resonemang.

    Min poäng är väl mest att jag ändå tror att man kan be om en dag - och ändå säga att det faktiskt är bra om de blir vegetarianer (eller veganer).

    SvaraRadera
  5. Ja det är klart att 7 dagar är bättre än 1 dag. Det är ju också kampanjens budskap, börja med måndag, sedan tisdag osv. Nu var det ju inte jag som skrev artikeln, det var en journalist. Jag sa en hel del saker under det timmslånga samtalet som inte återfinns i artikeln. Ett realistiskt delmål för mig personligen är att till att börja med minska sveriges köttkonsumtion med 75%. Det innebär rent krasst att ingen behöver bli vegetarian. Nu är det ingen uppoffring att bli vegetarian men det vet ju inte så många fler än du och jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.