21 september 2007

Hur många fiskar dödas årligen?

I Djurens Rätts material om djur i livsmedelsindustrin anger vi att det dödas 5 miljarder fiskar per år i den svenska fiskeindustrin. Men enligt Alvin Lindstam är det mycket möjligt att siffran är mer än dubbelt så stor.

Djurens Rätt anser att fiskar, precis som andra djur, ska skyddas mot lidande och ges möjlighet att utföra naturliga beteenden som de har behov av. Många forskare är idag övertygade om att fiskar kan känna smärta och lida. Trots det plågas fiskar regelbundet. De fångas på krokar för "nöjes" skull och kvävs till döds när de dras upp i luften. Fångst, hantering, bedövnings- och slaktmetoderna är mycket stressande och leder till svårt lidande.

Det är på tiden att fiskar erkänns som kännande individer med egna intressen och behov.

Och nej, fiskar är inte grönsaker. Det är anmärkningsvärt att man fortfarande kan läsa saker som:

Är du vegetarian?
- Ja, men jag äter fisk.

En gratislektion från brittiska Vegetarian Society. Försök se skillnanden.

5 kommentarer:

  1. Ja, och Förbundet Djurens Rätt deltar i fisk-förtrycket genom att satsa typ 0,01 procent på fiskrna, trots att det är det kvantitativt största djurdödandet i dag. Däremot finns det folk som arbetar med katter.

    SvaraRadera
  2. I vårt senaste häfte "Fördomar mot djur?" är det 6,25 procent.

    SvaraRadera
  3. Verkar vara en udda åsikt att någon bidrar till förtryck utan att producera några förtryckande handlingar.

    Som medlem i Djurens Rätt förväntar jag mig att organisationen satsar resurserna där de gör mest nytta, där man snabbast kan nå ett samhälle som inte förtrycker djur. Det är INTE detsamma som att resurserna utan strategiskt övervägande ska fördelas proportionellt mellan djurgrupper (vars indelning är skapade av oss).

    SvaraRadera
  4. Håller med, man måste välja sina strider. DR har ju begränsade resurser och kan inte slåss på alla fronter samtidigt. Bättre då att kort markera sin ståndpunkt tydligt på vissa fronter och sedan fokusera energi på de andra.

    Heder till Alvin för sin insats!

    SvaraRadera
  5. Håller helt och hållet med "Edanator". Bra sagt!

    Och jag tror dessutom att det är viktigt att vi får med det historiska perspektivet bättre. Jag väcktes av insikten om att fiskar har förmåga att lida och känna smärta genom en artikel i Djurfront, en tidning som Djurens Rätt gav ut redan under 1980-talet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.