21 augusti 2009

Mer om Leif Silbersky och djur på cirkus

"Med hugg och piska får man inget djur att uppträda - det krävs beröm och mycket, mycket kärlek."

Leif Silbersky, i Expressen den 17 augusti 2009.

"The results of an undercover investigation by ADI shows the animals being hit in the face, being kept chained and barely able to move for up to 11 hours a day, and displaying disturbed, abnormal behaviour. Responding to ADI accusations, the circus has admitted for the first time ever that they use negative reinforcement to control the animals."

Ett pressmeddelande den 18 augusti 2009 från den brittiska organisationen Animal Defenders International.

Kan det vara så att det är skillnad på svenska och brittiska cirkusdjur? Svenska djur som hålls på cirkus uppträder efter beröm och kärlek medan brittiska djur på cirkus är lite mer besvärliga och kräver slag i ansiktet och annan "negative reinforcement"?

Eller är det svensk cirkuspersonal som är mycket djurvänligare än brittisk cirkuspersonal?

Eller är det helt enkelt så att Leif Silbersky har fel, och att ett cirkusdjur faktiskt uppträder med hjälp av hugg och piska?

6 kommentarer:

  1. Jag har varit mycket på cirkus och VET att det är stor skillnad på kvaliten på uppträdanden. Förstår dock inte varför vi skulle förbjuda cirkusar att ha djur. Likväl som andra husdjur kan cirkusdjuren ha stor behållning av att uppträda. Dock inte under tvång och eller andra dåliga förhållanden. En stor elefant till exempel ska inte må bra att resa långt, eller bo trångt. Således verkar det smidigt att ha elefanter på cirkusar som är stationära och har stora ytor. Hundar däremot mår nog lika bra i en cirkusvagn som i vilken villa som helst.

    SvaraRadera
  2. Självklart är det så att vissa djur passar bättre och sämre på en cirkus. Elefanter hör absolut till de sämre, hundar kan man däremot tänka sig höra till det bättre.

    Och då gäller det inte bara hur djuren hålls utan även vilka "konster" djur förväntas utföra.

    Gällande hundar är min reservation att cirkusen inte på något sätt har hundarnas intresse i fokus. Alltid när man tjänar pengar på att djur uppträder, springer fort eller dylikt finns risken att djuren (mer eller mindre) kan komma i kläm.

    Hur ska man som besökare kunna veta under vilka förhållanden som djuren hålls, transporteras och har lärt sig utföra de konster de gör?

    Finns inga djur på cirkusen försvinner denna risk, och cirkusen blir roligare och mer modern.

    SvaraRadera
  3. Peter: Det är ett rätt radikalt synsätt där du vill ta det säkra före det osäkra. Gäller detta även husdjur i hem? Det förekommer mycket hemskheter mot djur i folks hem.

    Jag håller med dig i sak men tror inte på förbud. Nog måste det gå att jobba för djurs bästa utan att förbjuda folk att leva med dem och låta dem delta i arbetet?

    SvaraRadera
  4. Vet inte om jag tycker det är så radikalt, känns snarare som ett sunt synsätt när det gäller just cirkusar.

    Det finns husdjur som utsätts för mängder med elände, och det finns saker att göra även inom detta område. Men det finns också mängder med exempel på att denna företeelse för något gott med sig, för både människor och djur.

    Rörande djur på cirkus kan jag inte se att detta för något positivit med sig för någon, mer än för de som tjänar pengar på att djuren uppträder.

    Så varför skulle inte djur på cirkus förbjudas? Om vi inte blandar in något annat område eller tänker två steg längre fram - finns det något argument för varför cirkusar borde få fortsätta ha djur?

    SvaraRadera
  5. Anonym: Skillnaden mellan att hålla husdjur och cirkusdjur är väl bland annat att det finns en kommers i cirkusen. Problemet sitter enligt min uppfattning i att det inte sällan blir djurvälfärden man snålar in på när man ska göra pengar på djur och effektivisera ”varan”. Det gäller då inte bara inom cirkusvärlden utan även spel (trav, hundar) och inte minst inom animalieproduktionen. Jämför med andra verksamhetsområden, där man hela tiden effektiviserar produkten/produktionen, genom exempelvis nya maskiner och ny teknik. Djurens naturliga intressen och beteenden kan inte förändras, bara inskränkas, och det är ofta det som blir resultatet vid effektiviseringar inom verksamheter där djur är produkten. Att tillgodose djurs naturliga beteenden och intressen har i oändligt många fall visat sig vara svårt när man samtidigt ska driva affärsmässig verksamhet. Att cirkusvärlden skulle vara ett undantag är jag tveksam till.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.