12 augusti 2009

Äldre vegetarianer - fler än man tror?

Theresia Ek, Sveriges äldsta vegetarian, avled i maj i år i en ålder av 107 år. Foto: John Cristiansson.

Storbritannien är fantastiskt. Och en av anledningarna till detta är att det dyker upp mängder med intressanta siffror kring vegetarisk och vegansk mat därifrån. Från vilket annat land får man tillskickat sig statistik på antalet vegetarianer och veganer i äldreboenden? Nej, just det.

(Först en parantes – studien nedan gäller "care homes", vilket jag tror motsvarar svenska våra äldreboenden. Om någon har någon annan information så lägg gärna in en kommentar om detta.)

Enligt organisationen Vegetarian for Life, som ligger bakom studien, så fanns det i maj-juni detta år totalt 12 500 "care homes" i Storbritannien, med 410 000 personer boende i dem. Av dessa 410 000 personer var 5 250 personer vegetarianer eller veganer. Vilket motsvarar 1,25 procent.

1,25 procent är färre än de 3 till 5 procent (beroende på vilken undersökning man tar del av) av befolkningen i Storbritannien som man brukar säga är vegetarianer eller veganer.

Så det går alltså att konstatera att det i Storbritannien finns färre vegetarianer och veganer bland äldre än bland yngre. Vilket känns som en rimlig uppfattning (och som verkar stämma in även på den amerikanska befolkningen). Och härifrån är det lätt att tänka vidare till att det inte går att lära gamla hundar att sitta, att det ändå är ungdomen som är framtiden osv.... Så där lite lagom trist och stereotypiskt. Trevligt nog bidrar Vegetarian for Life till att nyansera dessa uppfattningar.

Vegetarian for Life spekulerar i att det kan finns fler vegetarianer och veganer bland äldre i Storbritannien, men att de inte dyker upp i denna undersökning därför att dessa personer kanske är av bättre hälsa än andra äldre, och därmed mindre benägna att söka sig till äldreboenden.

Eller att äldre vegetarianer och veganer är av ett mer självständigt sinne, och därför tenderar att stanna i eget boende längre än andra.

Eller att äldre vegetarianerna och veganer misstänker att de kommer få leva på ångkokt ris och wokade grönsaker på sitt äldrebeonde, och därför väljer att äta vidare i hemmet istället.

Något att fundera på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.