Vad har djurvänlighet med miljövänlighet att göra? Djurens Rätts vice ordförande Leo Mille tillsammans med konsumentansvariga Gabriella Terneborg besvarar frågan i ett föredrag på EcoNow, Sveriges klimatsmartaste mässa, på fredag i Kista.
Föredragshållarna försöker ge en större bild av miljön. De frågar sig varför miljövänner uppmanas fokusera på bäckar små, när det finns en stor ocean därute som uppenbart varken är vän med miljön eller med djuren. Köttindustrins bidrag till det samlade utsläppen av växthusgaser är 18 procent. Det är mer än de samlade utsläppen från hela transportsektorn.
Som veganer bidrar inte Gabriella och Leo till animalieindustrins utsläpp av växthusgaser. De lever därmed mer miljövänligt än vad de flesta miljövänner lyckas göra. Gabriella och Leo hoppas med sin medverkan på Eco Now kunna inspirera fler till att göra de konsumtionsval som kan rädda såväl djur som miljön.
- Samhället i stort har länge blundat för de stora miljöproblem som finns i köttindustrin. Det handlar om växthusgaser, men också om fler aspekter, som vattenanvändning och under vilka former som djurfoder produceras, säger Gabriella Terneborg.
- Klimathotet går att avvärja, säger Leo Mille. Men det kommer inte att gå så länge fokus ligger på transporterna. Det är heller inte en fråga om energi. För vi kan faktiskt inte leva utan transporter, och vårt samhälle klarar sig inte utan energi. Det handlar istället om mat. Vi kan enkelt ta en annan rutt i livsmedelsbutiken. Vi kan välja att bara gå förbi charken. Jag vet att det är enkelt att göra, för jag gör det själv varje gång.
Djurens Rätts föredrag är fredag 21 augusti klockan 12.30 på EcoNow, Kistamässan, Stockholm. Förutom föredragshållare är Djurens Rätt också utställare på mässan. Du hittar vår monter på plats D18, och där kan du ta del av vårt material och träffa vårt turnéteam. Vi är på plats samtliga dagar - torsdag till lördag. Och inte nog med detta - vid uppvisande av ditt medlemskort i Djurens Rätt går du in gratis på mässan EcoNow under fredagen och lördagen.
Hej!
SvaraRaderaHur kan man tänka sig vegetarianers miljöpåverkan i förhållande till veganers?
Jag förstår att vegetarianer stödjer en viss animalieproktion,
men finns det några fakta/uppgifter om detta ur miljösynpunkt?
Det jag har läst om det är en studie från 2007 som även finns citerad i Djurens Rätts faktabas: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/faktabas/Veganism_konsument/livsmedel
SvaraRaderaDär framgår att konventionellt odlad veganmat har mindre miljöpåverkan än till och med den ekologiskt odlade vegetariska maten.
Generellt sett är alltså veganer mer miljövänliga än de ”miljövänner” som blandar animalier i sin kost…
De flesta miljöorganisationer väljer att inte berätta om detta, och jag skulle gissa att de flesta miljövänner ännu så länge väljer att inte lyssna när de hör om det. Men vi får väl så hur det blir med den saken på fredag. ;)
Mvh Leo
Tack för ditt svar Leo, men jag förtår inte riktigt nedanstånde, som du har skrivit;
SvaraRadera"Där framgår att konventionellt odlad veganmat har mindre miljöpåverkan än till och med den ekologiskt odlade vegetariska maten."
Vad är konventionellt odlad veganmat?
Vad är ekologiskt odldad vegetarisk mat?
Jag tänkte på den animalieproduktion, som vegetarianen är en del av till skillnad mot veganen.
Kanske jag inte förstod ditt svar riktigt bra?!
Hej!
SvaraRaderaDet jag kallar för ”konventionell odling”, anges i den forskningsstudie jag refererade till som en kost ”based on products derived from conventional farming and non-organic agriculture”. Alltså veganmat som framställd utan miljömärkningar motsvarande ”KRAV”.
I vad man i studien kallar för vegetarisk mat (”vegeterian diet”), ingår mejeriprodukter och ägg. Och ekologiska odlat anges i ursprungstexten som ”organic farming and agriculture”.
Studien visar hursomhelst att veganmaten (oavsett om den var miljövänligt odlad eller ej) är mer miljövänlig än vegetariska dieter. Hur man än häller upp ett glas komjölk, eller steker ett ägg, så kräver de produkterna helt enkelt mer resurser och energi att framställa, än vad som krävs för att framställa vegetabiliska alternativ.
Mvh Leo
Kul att ni finns på mässan, jag ska absolut leta upp er! Vi är där tillsammans med tidningarna Föräldrar & barn och Kloka hem lördag klockan 14 och pratar om vegetariskt småbarnsliv.
SvaraRaderaVegomamman, blir intressant att se vad det blir för en mässa. Antagligen mest redan frälsta, men det är ju långt ifrån alla "miljövänner" som tagit steget till att bli välja vego.
SvaraRaderaLeo: Det måste väl ändå vara olika. Utgår studien från att grönt odlas ute i miljöer gynnsamma för växten eller i växthus där människan påverkar klimat och därmed odlingen? Sedan beror det väl på om det är en spansk vegan som ska äta hemodlad paprika eller om denna paprika ska skickas till en vegan i Sverige?
SvaraRaderaKatharina: Självklart kan man också äta vegansk mat på ett lite mindre miljövänligt sätt. Äter man bara frukt som flugits in hit, eller bara svenskodlade växthustomater, så lär man väl inte vara särskilt klimatsmart. Men studien avsåg en representativ vegansk kost, en som motsvarar den som de flesta veganer följer.
SvaraRaderaUppfödning av djur och produktion av kött, ägg och mjölk är resursslukande och kräver generellt sett mer energi än produktion av vegetabilier. Det gör att en vegan vanligen får ett försprång redan till frukost, som vegetarianen och köttätaren sedan inte klarar att ta in.