10 augusti 2009

Tjugo avslutande semesterreflektioner

Tillbaks på Djurens Rätts kansli och laddad till tänderna inför en händelserik höst för djuren. Bloggen återgår med detta till sitt vanliga tempo, men först ett antal avslutande semesterreflektioner som får avrunda sommaren.

Semesterreflektion 31. Kanske den största nyheten i sommar var att djuren en del av oss äter är smartare än vad vi tror. Jag läste någonstans att detta kan göra att fler väljer vego. Tillåt mig för det första att tvivla på detta, och tillåt mig sedan att säga blaha åt hela denna nyhet. För att citera vår bloggkompis Kaj Raving: "Att utsätta en annan kännande varelse för lidande och att döda medvetna medvarelser - enbart för att tillfredsställa sina egna egoistiska önskemål - det är helt enkelt alltid fel! Oavsett om det handlar om en ointelligent människa eller ett intelligent djur."

Semesterreflektion 32. Mötet mellan Gael García Bernal och elefanten en bit in i filmen "Mammut" är väldigt fint.

Semesterreflektion 33. Två kändisar som fått på pälsen under sommaren är Madonna och Linda Rosing. Det finns ett uttryck som lyder "skit ska skit ha", och det passar bra i sammanhanget. Det finns inget försvar för att bära päls. Noop.

Semesterreflektion 34. Jag har verkligen legat på latsidan på sistone, men det kan man inte säga om Svensk mat- och miljöinformation. Förutom ett debattinlägg på Newsmill (under rubriken Synliggör köttets dolda kostnader för konsumenten) har de även hunnit med att bli sågade i Annika Dahlqvists lågkolhydratblogg och på diverse insändarsidor.

Som gammal wannabe arkeolog går jag alltid igång på personer som, likt Annika Dahlqvist, har synpunkter på vad som är människans ursprungliga kost utan att ha någon direkt kunskap i ämnet. Och inte för att driva med folk ute i stugorna, men en del av ovan nämnda insändarsvar är verkligen underhållande. Ett urval:

Från allehanda.se: "Miljöförstöringen i själva köttproduktionen torde vara ganska minimal, då den, som jag nämnde inledningsvis, ingår i ett naturligt kretslopp."

Från Södermanlands Nyheter: "Ett bättre förslag är att beskatta veganer och vegetabilier rejält. Tänk på hur mycket mer växthusgaser veganer släpper ut jämfört med köttätare. Ni som inte tror mig - ät bruna böner och ärtsoppa så förstår ni."

Från Kristianstadsbladet: "Jag var inne på hemsidan för Svensk mat- och miljöinformation och något mer felaktigt namn på en hemsida har jag aldrig varit med om. Det som sägs på hemsidan är ingen information, det är en ren propaganda för att få hela det svenska folket att bli veganer och bara äta franska gurkor eller italienska tomater, för de är så nyttiga och bra för klimatet, eller?"

Namnet Svensk mat- och miljöinformation anspelar naturligtvis på organisationen Svensk Köttinformation, som sysslar med "information" om kött. Information är det som alla kan hålla med om, propaganda blir det när man säger något annat.

Semesterreflektion 35. Är det inte uppenbart att något är knas med djurtillsynen när fler än 100 grisar kan utsättas för en sådan vanskötsel som upptäcktes i Laholm. Borde det inte finnas ett nätverk för lantbrukare som av någon anledning tappat kontrollen, där de kan kontakta någon för att få hjälp? Om jag inte helt missminner mig finns något sådant i Norge, och det borde finnas även i Sverige. En lantbruksjour helt enkelt. För lantbrukarna, och för djuren.

Semesterreflektion 36. Som vi i början av sommaren skrev om på djurensratt.se så har Bolivia blivit först i världen med att förbjuda djurcirkusar. Bra gjort Bolivia! Här är ett par artiklar från internationell media: Bolivia bans all circus animals, Bolivia prohíbe usar animales, incluso domésticos, en circos och Cirkuszok, állatok nélkül.

Semesterreflektion 37. Veganpizzorna på Old Corner i Göteborg... Mumma.

Semesterreflektion 38. Den 3 augusti medverkade Malte Lindstam från Djurens Rätt i Umeå, och även ledamot i vår förbundsstyrelsen, i en debatt om "den nya djurrättsaktivismen" (som tydligen går ut på attackera jakt- och fiskeverksamhet med olagliga metoder) i Studio Ett. Jag har inte lyssnat på debatten än, men du och jag kan göra det här.

Semesterreflektion 39. EU-kommissionen har bestämt sig för att stötta reklamkampanjer om mjölk med motsvarande 200 miljoner svenska kronor. Vilket såklart har att göra med att mjölken står för 14 procent (drygt 1,1 miljarder svenska kronor) av omsättningen i unionens jordbruk.

Det är nästan ett under att det finns några veganer överhuvudtaget med tanke på hur mycket mjölkindustrin backas upp från alla håll och kanter. Starka ben och allt sånt ni vet.

Semesterreflektion 40. Djurens Rätt har en (vego)beef med Smålandsposten. Gång på gång försvarar tidningens ledarskribenter de intressen som vill exploatera djuren. Och för femtioelfte gången ger de Djurens Rätt både två och tre tjuvnyp. Läs deras ursprungliga inlägg och vårt svar. Kommentera gärna på tidningens webbsida!

Semesterreflektion 41. Är det något som är godare på grillen än tzayspett, med klyftpotatis och en vegotzatsiki till? Antagligen inte. I veckan bygger vi ut vår receptdel på djurensratt.se, så håll utkik efter det.

Semesterreflektion 42. En vacker dag bläddrade jag igenom Expressen, och noterande att en text med rubriken Vad hände med djuraktivismen? gick att hitta på tidningen ledarsida. En tämligen intressant och läsvärd text dessutom.

Ledaren är egentligen värt ett eget inlägg, och kanske finns det anledning att återkommma i ämnet. Men lite kort så tror jag inte på något sätt att djurrättsrörelsen har försvunnit, men möjligen att den till viss del bytt skepnad. Min uppfattning är att det hände mer saker på gator och torg tidigare, och att dagens aktiviteter i mångt och mycket flyttat in på nätet. Aktiva agerar med hjälp av sin dator - lägger ut filmer, skriver på forum och kommenterar artiklar. Inte genom att bära runt kartonger med flygblad.

Det betyder inte att aktivismen är mindre, bara annorlunda. Och till viss del mindre synlig om man inte letar efter den. Tror jag. Men ett vegoätandet i skolorna har minskat stämmer, och det är såklart inte bra.

(Mer läsvärt i Expressen: Därför berör djur oss mer än krig och svält. Jag håller med Barbro Beck-Friis för övrigt.)

Semesterreflektion 43. Med anledning av olagliga hönsburar: people should know when they are conquered (för att låna en replik från filmen Gladiator).

Semesterreflektion 44. Djurrättsalliansen har dragit igång en kampanj för att rädda SMI-aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Skriv på och läs mer.

Semesterreflektion 45. Det är noterbart på flera sätt att den brittiska matkedjan Tesco skickar 5 000 ton kött som har passerat sitt bäst före datum till att värma hus. För att citera Justin Kerswell från organisationen Viva (Vegetarians International Voice for Animals): "It's a sad indictment of modern life that not only hundreds of millions of animals are killed each year in the UK, but so much meat is left over from greed and indifference."

Och att döda djur värmar värmer oss när vi sover är det nog inte heller alla som vet.

Semesterreflektion 46. I Hallands Nyheter den 6 augusti kunde man läsa om hur Kajsas dotter blev räddad. Vilket handlade om att en kalv gått ner sig i en brunn, men blev räddad av den statliga Räddningstjänsten.

Mina två reflektioner kring detta: i vilka andra sammanhang än i solskenshistorier kallar media en kos kalv för dotter? Och är det inte detta som kallas disneyfiering när det är djurrättsrörelsen som gör det?

Och för det andra - naturligtvis är det fantastiskt att kalven räddades och att myndigheterna lade tid och resurser på detta. Samtidigt som det inte går att bortse från paradoxen i att samtidigt som Kajsas dotter räddades så strök en massa andra kor och kalvar med i svenska djurfabriker. Alla kan inte vara Kajsas dotter, tyvärr.

Semesterreflektion 47. Det känns som att det börjar ta sig när det gäller vegoglass. Det finns mer att hitta, och Oatlys jordgubbspinne har räddat många varma dagar.

Semesterreflektion 48. Jag tror de flesta veganer äter produkter som har märkningen "Kan innehålla spår av mjölk". Men det finns säkert några som inte gör det. Och då borde en artikel i senaste numret av tidskriften New Scientist vara intressant.

Det har i en amerikansk studie visat sig att av 200 produkter som enligt förpackningen kunde innehålla spår av nötter så var det endast 10 procent som verkligen gjorde det. Och en studie i Europa visade att av testad choklad utan någon märkning så var det ändå hälften som faktiskt innehöll spår av hasselnötter.

Detta handlade om nötter, inte om mjölk. Men en så tveksam märkning kan få konsekvenser för allergiker och borde konsekvenser för de veganer som undviker dessa produkter. För veganen borde kontentan måste blir att antingen endast äta produkter som tillverkats i helt animaliefria lokaler, eller inse att det är närapå omöjligt att vara helt ren från djurförtryck.

Semesterreflektion 49. Nathan Runkle, grundare till organisationen Mercy for Animals, är det senaste tillskottet i den amerikanska djurrättsrörelsens Hall of Fame. Hall of Fame känns som en väldigt amerikansk företeelse, finns främst inom sportvärlden och kan sägas vara en samlingsplats för de bästa genom historien inom ett visst område.

Vore det inte kul att skapa ett svenskt Hall of Fame för den svenska djurrättsrörelsen? Jag ska klura lite mer på vilka jag tycker borde vara med. Har sju namn, ska komma på tre till.

Semesterreflektion 50. Vi avslutar härmed semesterreflekterandet. Det har varit en fin sommar och Djurens Rätts sommarturnéhjältar har gjort den än finare. Nu tar vi nya tag inför en framgångsrik höst.

1 kommentar:

  1. Otroligt bra bloggat, kloka och roliga inlägg att läsa. Tack!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.