14 augusti 2009

Vad är högkvalitativt protein? Är inte protein protein?

I en kommentar till ett tidigare inlägg skrev signaturen Jonne:
"Kan någon hjälpa mig att reda ut begreppen med s.k. "högkvalitativt protein"? Enligt Mjölkfrämjandet ligger det till på detta vis: "Högkvalitativt protein, som finns i mjölk, maximerar muskeluppbyggnaden efter träning. Protein från mjölk har bättre effekt på muskeluppbyggnaden än protein från soja." Min fråga är: Vad är högkvalitativt protein? Är inte protein protein?"
Bloggen tog hjälp av Djurens Rätts konsumentansvariga Gabriella Terneborg, som i sin tur rådfrågade dietisterna Kåre Engström och Clarissa Liljander, för att reda ut frågan en gång för alla - vad är högkvalitativt protein? Är inte protein protein?

Så här förklarar Kåre Engström det:

"Med ett högkvalitativt protein menas att aminosyra-konfigurationen (innehållet av aminosyror) matchar kroppens behov av aminosyror mkt väl. Det är sant att protein från animaliska livsmedel har en aminosyra-uppbyggnad som är fullvärdigare än vad fallet är med protein från växtriket. Men som forskning har pekat på under många år så har detta i praktiken ingen betydelse då vi inte äter en kost bestående av endast ngt eller några livsmedel. När man äter en vegetarisk kost så balanseras aminosyraintaget genom att olika livsmedel kombineras t ex spannmål och baljväxter (som sojabönor). Det är därför inte knepigt att tillgodose kroppens behov av de olika aminosyrorna eftersom olika livsmedel kombineras i måltider och över dagen."

Clarissa Liljander skriver:

Ett begrepp som "proteinkvalitet" finns inom näringsläran för att kunna bedöma hur väl en sorts protein täcker människans behov av kväve och essentiella aminosyror. "Högkvalitativt" protein innebär i princip att en proteinkälla som räknas till denna kan nyttjas till "100%" av kroppen. Detta innebär i praktiken att alla essentiella aminosyrorna finns i tillräcklig mängd för att kroppen ska kunna nyttja dem till 100 procent utan att det blir brist på någon av dem. De flesta animaliska proteinkällor, främst mjölk och ägg anses vara likvärdiga med en teoretisk proteinpoäng på "1" dvs 100 procent.
Dock ingår soja som högkvalitativt protein, eftersom dess utnyttjandegrad ligger över "gränssnittet" på 70 procent. Däremot sädesslag och baljväxter, som är för låga i de 2 essentiella aminosyrorna lysin respektive metionin, måste kombineras för att erhålla ett högre "proteinpoäng".
Sammanfattningsvis, är protein protein men det finns olika slag av hur digererbart och "komplett"ett protein kan vara. Dock vill jag påpeka att mjölkindustrin visar ensidig information då de endast publicerar data som gynnar fortsatt mjölkkonsumption.
Så, ett högkvalitativt protein är ett protein som täcker människans behov av kväve som matchar kroppens behov av aminosyror mycket väl. Och att protein är protein, men av olika slag. Och att det faktum att protein från mjölk har högre utnyttjandegrad än protein från soja är relevant endast om mjölk och soja är det enda man konsumerar.

3 kommentarer:

  1. Stort tack för att ni hjälpte mig att reda ut de begreppen!
    Mvh Jonne

    SvaraRadera
  2. Men om vi talar lite om proteinsyntesen. Vad jag hört och läst så stimulerar ett vassleprotein proteinsyntesen mer än ett protein ifrån sojaprodukter.

    Så ett Vassleprotein ifrån mjölk skulle hjälpa muskeluppbyggnaden mer direkt efter träning än ett sojaprotein. Eller är jag helt ute och springer?

    SvaraRadera
  3. I vanliga fall är kommentarer det roligaste som finns, men på detta ämne hoppas jag (nästan) att det inte skulle komma. Detta är verkligen inte mitt område. Någon annan som vet?

    Vad jag vet är att det finns ett gäng elitidrottare som är veganer, och de verkar klara sig fint.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.