I Sverige frodas myten om att vi har världens bästa djurskyddslag. Samma myt, men om det egna landet, finns i bland annat Norge, Finland och Schweiz. Men alla kan inte vara bäst. Djurens Rätts rapport "Världens bästa djurskydd" jämför Sverige med andra länder. En jämförelse som avslöjar att Sverige inte ens klarar sig till prispallen.
Världens bästa djurskyddslag kallades den när den kom 1988. Lagenskulle ta hänsyn till djurs behov och ge dem möjlighet att få utlopp för naturliga beteenden. Trots det har minkar fått fortsätta leva i små burar utan möjlighet att simma, många hönor bor i trånga burar där de inte kan sträcka på vingarna och grisar får aldrig komma ut och böka.
- Det låter så bra att djuren i Sverige skyddas av en lag som ska ge dem rätt att leva på ett sätt som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Men verkligheten är en annan och ett flertal länder har sprungit förbi Sverige, säger Cecilia Mille, rapportförfattare och ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.
Nu ska lagstiftningen ses över av en utredare, och den nya lagen ska syfta till att uppnå minst samma djurskyddsnivå som idag.
- Vi befarar att den nya djurskyddslagen kommer att innebära en försämring, då regeringen efterfrågar en förenklad och mer flexibel lagstiftning. I rapporten visar vi på riskerna med denna strävan.
Rapporten gör en internationell jämförelse inom några av de områden som ska ges särskild uppmärksamhet under utredningen, samt några områden som Djurens Rätt tycker saknas i utredningsdirektivet. Fokus ligger på:
- djur som föds upp för päls
- griskastrering
- betesrätt för kor
- naturligt beteende
- sexuellt utnyttjande av djur
- djurcirkus
- övergivna och förvildade djur
- avel som orsakar lidande
Rapporten finns för nedladdning på http://www.djurensratt.se och går att köpa i le Shop för endast 20 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.