23 september 2009

Rädda världen - välj vego

Länge var köttkonsumtionens miljöpåverkan något som levde i skymundan av de andra sätt som förstör vår värld. Men inte längre, nu är det allt som oftast en självklar del i debatten. Du kan läsa mer om detta i kommande nummer av tidningen Djurens Rätt, och så även i senaste numret av tidskriften New Scientist.

I deras artikelserie How you can make the world better har man listat tio saker som var och en kan göra för att rädda världen. Och en av dem är att välja vego, att äta mer grönt: "Eat less meat and more vegetables if you want to help save the world".

Under rubriken "Eat more plants" skriver man:

"Where the food you eat comes from matters less than what it is. The greenhouse emissions from transporting food are typically only a tiny proportion of the total emissions associated with growing food.

Livestock are responsible for nearly a fifth of all greenhouse emissions, from the methane produced by their guts and manure, to nitrous oxide emissions from the fertilisers used to grow feed for them. Because it takes several kilograms of plant matter to grow a kilogram of meat, producing meat and animal products such as cheese usually greatly multiplies the environmental damage done by farming. The huge amounts of land required are driving the destruction of rainforests, for instance. Even small reductions in consumption, such as making Mondays meat-free, could make a big difference."

1 kommentar:

  1. Snart inser nog folk fakta även i fråga om köttproduktionen. Lite tröttsamt att personer som är ”miljöduktiga” och källsorterar varenda liten etikett, metallkork och pappersbit i olika hinkar även äter kött sju dagar i veckan.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.