8 december 2009

32 tweets på 1 timme och 27 minuter

1. Djurens Rätt livebevakar morgondagens riksdagsdebatt här på Twitter. Följ oss imorgon mellan kl. 13-16. Välkommen!
2. Extrainsatt riksdagsdebatt om djurskyddet http://bit.ly/6QYGuw
3. Riksdagens åhörarläktare tillåter inte surfande, så vi kommer rapportera från Riksdagens infocentrum, med debatten på storbild. Så ni vet...
4. Nu slocknade storbildsskärmen... vi andas lugnt än så länge.
5. Nu har vi bild... Eskil tackade precis för att denna viktiga fråga diskuteras i riksdagen.
6. Anders Ygeman (s) undrar vad jordbruksministerns ödmjukhet och ansvar finns. "Den största djurskyddsskandal på flera år."
7. ”Finns det någon bransch som är så väl representerad som jordbruksbranschen i jordbruksdepartementet?” Kul tyckte vi tre framför storbilden.
8. Bengt-Anders Johansson (m): "I grunden handlar det om inställningen, inte lagstiftningen."
9. Johansson: ”Vi har världens hårdaste djurskyddslagstiftning.” Fel. Vi finns inte ens på prispallen.
10. Johansson frågor om S tänker återinföra Djurskyddsmyndigheten vid valseger. Vi väntar med spänning på svaret...
11. Anita Brodén (fp) den första som nämnde "konsumentmakten". Hur kan man som djurvän låta bli att anmäla - en fråga vi borde diskutera mer.
12. Som sagt, vi måste diskutera varför man inte anmäler direkt. Hur djurrättsaktivister resonerar när de inte gör det måste komma fram mer.
13. Oskarsson: ”De åtgärder som gjorts har applåderat av Djurskyddet Sveriges ordförande.”
14. Wiwi-Ann Johansson (v) använde precis mitt favoritord: "systemfel".
15. Johansson (v): "Vi konsumenter som köpte svenskt griskött, vi trodde vi gjorde något bra."
16. Var Johansson (v) den första som inte fick applåder? Tror det.
17. Tina Ehn (mp): "Det räcker att 50% av bilderna är sanna."
18. Frågan om flytten av ansvaret för djurskyddet från kommunerna till länsstyrelserna nog det vanligaste diskussionsämnet idag.
19. Ygerman (s): "Om allting är så bra, varför har vi då den här debatten?" Därför att de flesta av oss fortfarande äter kött...
20. Bengt-Anders Johansson (m) menar att den som upptäcker missförhållanden har en skyldighet att anmäla. Och det finns en viss poäng i det.
21. Frågan om "vänsteralliansen" ska återinföra Djurskyddsmyndigheten vid valseger hänger kvar i luften.
22. Mitt i all politik: Vegotacos i Jönköping! Nya tacostället ska ha vegofärs, menyn finns redan uppsatt utanför.
23. Oskarsson (kd): "Vi vill alla se välmående djur, som har förutsättningar för ett bra liv. Det är vägen dit som skiljer sig åt."
24. ... och det är innebörden av begreppet "välmående" som också skiljer sig åt.
25. Johansson (v): ”Det är Djurrättsalliansen som är den stora boven när regeringen pratar.” Och hon förespråkande just en Djurombudsman.
26. Erlandsson: ”Ja, vi har idag en djurskyddskontroll som fungerar i hela Sverige.” "Bilderna är i vissa fall två år gamla."
27. Första gången en talare gick över tiden. De är disciplinerande i riksdagen.
28. Brodén (fp): ”De som följt debatten har fått klarhet i att Sverige har en mycket stark djurskyddslag.” Har vi?, sa vi framför storbilden.
29. Johansson (v): "Vi har köpt svensk fläskfilé i god tro." "”Vi konsumenter är lika lurade som grisarna”.
30. Andra gången som Johansson (v) förespråkar en djurombudsman.
31. Dags för avslutning från jordbruksminister Eskil Erlandsson.... och det där var ju en synnerligen utdragen avslutning.
32. Vi tackar för sällskapet under denna 1 timme och 27 minuter. Och önskar en god jul utan rumpa. Så här gör du: http://bit.ly/7l5lHx

9 kommentarer:

 1. Intressant rapportering, men jag undrar över punkt 11 och 12, är det vad som sägs från debatten eller dina egna kommenterar?

  SvaraRadera
 2. Hade Djurrättsalliansen anmält första gården de kom till hade den här diskussionen inte förts och folk hade fortfarande trott att det var helt ok att köpa svenskt griskött. Så resonerade man antagligen. Föreställ dig den psykiska smärtan hos en djurrättsaktivist som ser det här lidandet med vetskapen om att om han slår larm direkt kommer det långsiktiga resultatet vara ännu mer lidande än om han genast polisanmäler. Föreställ dig sen att bära den smärtan i två år.

  SvaraRadera
 3. Dessutom hade man inte kunnat visa det systematiska i djurplågeriet, och branschen hade bara kunnat skaka av sig det och säga att det handlar om ett enskilt rötägg. Det försöker de visserligen nu också, men med större svårighet eftersom bildmaterial finns som visar bl.a. att 94% av alla gårdar saknar tillräckligt med strö, vilket är nödvändigt för att grisar ska ha det någorlunda bra.

  SvaraRadera
 4. Anonym, det första i 11:an är från debatten. Avslutningen är min, liksom 12:an.

  Seven, min poäng är inte att kritisera Djurrättsalliansen för deras agerande, och jag är helt med på anledningarna till detta. Men jag tror detta är ett resonemang som kan vara svårt att ta till sig om man inte är insatt - vilket ju om inte annat framkom i debatten vid ett flertal tillfällen. Den spontana reaktionen tror jag hos många är att man bör anmäla om man bevittnar djur som missköts.

  Och just därför tror jag det är viktigt att vi diskuterar anledningarna och de motiv som finns, och ser till att dessa når ut. Vilket du nu bidrog till, så tack för det.

  SvaraRadera
 5. Hej! Se gärna inlägget angående att anmäla direkt här:

  http://www.ettlivsomgris.se/20091209284/nyheter/varfor-anmalde-ni-inte-direkt

  SvaraRadera
 6. Väldigt utmärkt! Jag har inte sett inlägget tidigare, och det verkar som att det publicerades den 9 december. Toppen!

  SvaraRadera
 7. 29. På vilket sätt är "vi konsumenter lika lurade som grisarna"? Djuren har ju aldrig haft ngt val och inte ens en möjlighet att bli lurade. De tvingas och utnyttjas. Konsumenter låter sig luras. De är inga offer. Alla vet att kött kommer från levande varelser och är därför lika skyldiga.

  SvaraRadera
 8. Bra fråga. Jag tycker det var en underlig jämförelse.

  SvaraRadera
 9. Konsumenter som äter griskött är ansvariga för vanvården av grisarna!Kom inte och påstå att ni inte visste,det vet alla som har ett sunt tänkande att alla grisar men även andra djur som föds upp i djurindustrier vanvårdas av sina uppfödare!Hur kan människan skjunka så långt ner,att ni gynnar vanvård av era egna medvarelser?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.