17 december 2009

En köttfri dag?

Undertecknad är för tillfället på resande fot, och har det svårt att uppdatera bloggen i önskvärd omfattning. Därav publicerar vi idag ett gästinlägg från Scanbloggen om det här med en köttfri (eller var det väskfri?) dag i veckan. Håll till godo med underhållningen:

"Läste Expressens Ledare igår av Ann-Charlott Marteus. Hon förespråkar en köttfri dag. I och för sig inget nytt, det har vi hört många säga vid det här laget. Senast i mängden är Paul McCartney. Men när Marteus refererar till någon som i sin tur liknar biffätande med rattfyllerister får det mig att reagera.

Jag kan inte låta bli att ställa frågan om vi inte samtidigt borde införa kaffelattefria dagar, mjölkfria dagar i skolan, barfota dagar, ostfria dagar, väskfria dagar filmjölksfria dagar, smörfria dagar….. dagarna kan bli många.

Det som är mest fascinerande i dessa pågående debatter är just att få tar upp våra ”öppna landskap” eller den biologiska mångfalden? Ni vet, de där härliga ängarna som Ulf Lundell så underbart beskriver. Och på ängarna får det gärna gå betande djur. Mysigt. Vad gör vi med kossorna när de har gjort sitt för mjölken? Ja, på Scan får vi faktiskt frågan rätt ofta. Svaret är att vi äter upp dem. I bästa fall blir det köttfärslimpa i skolan.

Att äta en allsidig kost med mycket vegetabilisk föda är för mig en självklarhet men att ensidigt utesluta en matkomponent vad vinner vi på det? Inte särskilt mycket klimatmässigt i alla fall. Den där kaffelatten som jag tror många sveper i sig dagligen ska vi väl ta vara på hela vägen. Det ger respekt för naturen och
djuren."

9 kommentarer:

 1. Sett Po Tidholms köttartikel i dagens DN KULTUR?

  SvaraRadera
 2. Scanbloggen bloggare blir närmast krossade av de som skriver inlägg där. Men annat är inte att förvänta när de försöker sälja kött med argumenten att deras djur har det bra ("knorr på svansen"), och att för övrigt bara djur som är lyckliga är lönsamma... Eller när de väljer att blunda för att kött också har stora nackdelar för miljön och får konsumenternas hälsa.

  SvaraRadera
 3. Frågar ni mig så har Scan har fått ett väldigt dåligt råd från en säkert väldigt dyr PR-firma.

  SvaraRadera
 4. Var inte poängen att de INTE fått ngt råd från PR-byrå? De tänkte klara det här själva. Det går sådär alltså i den där bloggen.

  SvaraRadera
 5. Att det går sådär har jag noterat. Och kanske är det deras egen idé. Eller så är det en PR-byrå som suttit på kontoret och försökt klura ut en strategi för Scan och tänkt att det här med bloggande vore ju en fin idé, det är ju ett nytt och fräscht grepp som de inte provat tidigare...

  SvaraRadera
 6. …fast en PR-byrå hade aldrig aldrig aldrig låtit deras egen inkompetenta medelålderspersonal blogga. De hade styrt upp ngn kändis – typ Birro eller Schulman – som hade bloggat om hur ballt det är med kött. En PR-byrå hade aldrig låtit Märta, 49, från ekonomiavdelningen sktiva.

  SvaraRadera
 7. Men de är bra på en sak, på att provocera och roa på en och samma gång. Inget bra för mina humörsvängningar :(

  SvaraRadera
 8. Scanbloggen är så töntig, så man kan verkligen undra vem/vilka som har fått denna idé och vem som skriver som en intelligenbefriad kratta.
  Faktiskt lite kul att Scan bloggar på detta sätt, det säger ju egentligen allt om deras tankevärld.
  Det hade varit bra om detta kom till allmän kännedom, men hur skulle det gå till?
  Någon som har bra förslag?
  Jag tänker svara på Scanbloggen, hoppas alla här gör det!

  SvaraRadera
 9. Jag skickade ett inlägg till Scanbloggen, men det tog deras censurpolis bort.
  Så öppna är de dem......

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.