18 december 2009

Vego, liv och död i Karlavagnen och DN

Djurens Rätts vegoexpert Gabriella Terneborg pratade vego i gårdagens Karlavagnen - lyssna här (börjar efter 4.30). Väldigt värt en lyssning.

I dagens DN Kultur hittar vi för övrigt en reflektion över det här med att äta och döda djur av Po Tidholm (nu finns den att läsa även på dn.se). Förutom att det till stora delar är en predikan för att köttkonsumtion är en naturlig process bestående liv och död, där lamm ligger och dör på stallbacken och där barn som insett att djur inte är grönsaker "snart glömmer bort", är det enda egentliga argumentet som förs fram ett argument jag för mig liv inte kan förstå.

I texten ställs aldrig frågan om det "naturliga dödandet" av andra djur är nödvändigt. Det är möjligt att vi under en lång tid dödat djur för mat, men behöver vi idag? Och om vi kan välja att inte göra det, varför välja död för liv? Tidholms argument:
"Korna, fåren och grisarna behöver oss för att överleva."
Utifrån idén att de inte skulle fått leva om vi inte fött upp dem för att dö. Och utifrån idén att kollektivet grisar består av annat än individuella grisar.

Det jag inte kan förstå är hur en individ som inte existerar kan anses ha ett intresse av att göra det. För mig är det som att resonera som att varje parförhållande som inte resulterar i maximalt antal barn är en orätt mot de ickeexisterande barnen - skam de som väljer ett, två eller kanske tre barn när det finns potential för fler!

Och resonemanget verkar förutsätta att ett grisliv i en djurfabrik (och vi har ju nyligen sett hur det ser ut) med efterföljande slakt (med en resa till slakteriet som väldigt ofta är första och enda gången som grisen får se solljus) är att föredra framför att inte existera alls. För att citera Thåström: "Är vi alldeles säkra på det?"

10 kommentarer:

 1. http://canthateenough.blogspot.com/2009/12/pappa-far-far-far-nej-far-far-lamm-som.html

  SvaraRadera
 2. Great!

  (Den måste kommit upp på nätet precis, för jag letade verkligen ÖVERALLT efter den.)

  SvaraRadera
 3. Väldigt sant Peter. Och har du sett vad Gud har att säga om saken ;)

  Jag sade: De döda, som redan gått bort, är lyckligare än de levande, som ännu är kvar i livet. Men lyckligast är den som ännu inte är till, den som sluppit se allt det onda som sker under solen. (Predikaren 4:2-3)

  SvaraRadera
 4. Bibelcitatet känns lite svårt att förstå och framförallt svårt att tycka om, det är så negativt till livet, men när det gäller djur som föds för att dödas för att bli päls eller mat, tycks det vara högst relevant.
  Ett rikigt bra bibelcitat, när jag har läst det 10 ggr.
  Vet du som skickade in detta om det avser både djur och människor.
  Jag tillåter mig att skilja på djur och människor, vilket kanske kan störa vissa.

  SvaraRadera
 5. Peter, din analys och dina slutsatser är så bra.
  Keep on blogging, djuren och mänskligheten behöver dig!

  SvaraRadera
 6. Bra resonerat. Apropå Tidholms synsätt så är det läge att plocka fram den gamla Monthy Python sketchen:
  http://www.youtube.com/watch?v=U0kJHQpvgB8

  SvaraRadera
 7. Anonym 19:44
  Författaren menar ”alla de våldsdåd som begås under solen: de förtryckta gråter, men ingen tröstar dem, förtryckaren övar våld mot dem men ingen hjälper dem”. Skulle vi nu påstå att djur kan inkluderas i det bibelcitatet så kommer vi få Sivert Öholm på oss. ”Djurrättsaktivster förringar människovärdet” etc osv. :S

  Bibeln är en hemsk bok som helhet, men den är verkligen läsvärd och alla bör läsa den. Det som står däri är det som har format världen omkring oss, inte minst synen på djur (”Alla markens djur och alla himlens fåglar skall känna skräck och fruktan för er. Över dem och över allt som krälar på jorden och över alla fiskar i havet ger jag er makt”).

  SvaraRadera
 8. Grymt bra reflektioner!

  SvaraRadera
 9. Det är cirkeln av liv som styr att vi äter djur. Visst att vi kan strunta i det för det är BARA det ni säger, inget annat. Att vi ska välja att strunta i att äta djur. Det funkar ju ändå. Det blir nya djur. DJUR ÄTER JU DJUR. Ska du göra många andra djur till vegetarianer också? som lever på kött? Människan är också ett "djur" och djur äter djur! Dock håller jag med er om två grejer.. Djuren behandlas illa när är vid liv tills fram att dom slaktas och det slaktas för mycket kött som bara ruttnar i affären... annars tycker jag bara att det är erat samvete ni lägger allt på. Ni mår väl bra av att vara vegetarianer för att ni envisas så förbaskat med att ni gör något bra då. Visst som jag sa ska vi vara försiktiga men ni överdriver alltid.

  SvaraRadera
 10. Som jag ser det är ingen cirkel av liv och död. Det är bara ett vägskäl. Ena vägen orsakar smärta, lidande och död hos andra kännande varelser, den andra vägen gör det inte.

  Vi moderna människor kan med lätthet välja en kost som gör att inga behöver dö för vår skull. Det är inte bara en bra sak, och det är inte en överdrift att välja att leva så. Det är istället en stor gåva som man bör ta tillvara på.

  Djur har inte det valet. Urtidsmänniskor hade det inte heller. Men människor 2009 har defintivt det valet. Vi kan genom vad vi äter välja att orsaka lidande och död, eller välja att låta bli.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.