17 december 2009

Ny rapport från Jordbruksverket om matens klimatpåverkan

"Dagens svenska konsumtion av kött orsakar cirka tio procent av den svenska befolkningens klimatpåverkan."

"Om hela Sveriges befolkning helt slutade äta nöt,- lamm-, kyckling- och griskött skulle utsläppen av växthusgaser från invånarnas totala konsumtion minska med tio procent
."

"Trots att varje individs enskilda konsumtion bara har en ytterst liten påverkan på globala konsumtionsmönster är den förändring som görs av en individ ändå en förändring. Om många ändrar sina konsumtionsmönster kan miljökonsekvenserna minska, men om ingen förändrar sin konsumtion kommer miljöpåverkan oundvikligen att växa."

Pressmeddelande och rapport på http://www.jordbruksverket.se/5.72e5f95412548d58c2c80002801.html

1 kommentar:

  1. Lyssnade i dag ett matprogramm i P1 där han Tegnby berättade om en julkskinka han en gång fick kasta bort "för det luktade illa/urin?" och fick skaffa en ny till.
    Bara hans sätt att berätta det här gjorde mig illamående och ledsen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.