1 december 2009

Suck, så förutsägbart

BLT:s politiske redaktör/ledarskribent Sylvia Asklöf Fortell är idag suck, så förutsägbar.

Jag konstaterade häromdagen att vi inte längre kan se varje enskild "skandal" som en varje enskild hemsk händelse, utan att vi vid det här laget borde ha insett att de endast är symptom på något som är strukturellt fel. För att citera mig själv: "Det går inte att äta kött utan att djur lider och dör. Det går inte att tjäna pengar på djur utan att djuren kommer i kläm. Och det är en utopi att tro att det kött som vi köper i affärer, på restauranger och i korvmojen kommer från djur som haft ett bra liv."

Detta reducerar Asklöf Fortell till "enskilda jordbruksföretagare inte sköter sig". Suck, så förutsägbart. Att producera billig kött-mat och tro att allt ska vara tipptopp är som att bedriva krig och förvänta sig att allt ska skötas helt reko. Orimligt båda två.

Det är inte den enskilde företagaren som ska stå till svars för skandaler av detta slag. Det är en industri där djuren är reducerade till produkter som har ansvaret. Det är de tandlösa lagar och regler som gör att industrin kan fortgå som bär ansvaret. Och det är framför allt vi som konsumenter som bär ansvaret. Välj vego.

PS. I Aftonbladets ledarblogg tycker man att LRF ska ge sig på djurplågarna, inte budbäraren. Rätt så.

1 kommentar:

  1. Helt rätt analys av DjR. Det är det budskapet som måste fram - att systemet är i grunden ohållbart.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.