- Trots att allvarliga lagbrott har upptäckts vid inspektionerna har varken länsstyrelserna eller Jordbruksverket för avsikt att gå vidare och göra en rättssak av det här. Det är därför Djurens Rätt nu väljer att gå in och anmäla, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande.
De allra flesta av de inspekterade farmerna saknar berikning i burarna, trots att det krävs enligt lagen. Många får också anmärkningar på skaderisker på djuren, på att sjuka och skadade djur inte får någon vård, och på att djur avlivas genom slag mot huvudet och nackbrytning, vilket är olagligt. På mer än hälften av de besökta farmerna hittades skadade djur.
- En tredjedel av farmerna saknar dessutom tillstånd för sin verksamhet, och bara det borde ha varit tillräckligt för att få Jordbruksverket att reagera. Brott mot djurskyddslagen kräver omedelbara åtgärder och måste straffas. Enligt länsstyrelserna räcker det ofta att bristerna åtgärdas efter att de upptäckts, men de brott som har begåtts mot djuren, kanske under många år, förblir ostraffade. Därför är det en sak för polisen, säger Camilla Björkbom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.