28 september 2010

Äta kräftor?


Vi pratar ju ofta om att vi har världens bästa djurskyddslag - och att vi kanske till och med är världens mest djurälskande folk. Till skillnad från norrmän som klubbar säl, spanjorer som tjurfäktas, japaner som jagar val, kineser som äter hundar och katter... och så vidare. Sånt gör inte vi svenskar, no way.

Men hur går detta ihop med att vi kokar kräftor levande egentligen? Jag menar, är det inte något som känns väldigt underligt i det här receptet?
60 levande kräftor
5 l vatten
en halv öl
5 sockerbitar
200 g grovt salt
1 stor knippa krondill

1. Se till att kräftorna har fått gå av sig i kallt vatten.

2. Koka upp vattnet, ölen, sockerbitarna, saltet och en "dillruska" från dillen. Koka lagen i 5 minuter, tag upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.

3. Lägg i 20 kräftor i det kaftigt kokande vattnet.Lägg på locket snabbt.

4. När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor. Koka upp och i med de sista 20. På med locket.
Foto: http://www.flickr.com/photos/wahlander/

9 kommentarer:

  1. Om folk inte har något problem att äta kräftor, varför inte detta?

    60 levande katter
    5 l vatten
    en halv öl
    5 sockerbitar
    200 g grovt salt
    1 stor knippa krondill

    1. Se till att katterna har fått gå av sig i kallt vatten.

    2. Koka upp vattnet, ölen, sockerbitarna, saltet och en "dillruska" från dillen. Koka lagen i 5 minuter, tag upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.

    3. Lägg i 20 katter i det kaftigt kokande vattnet.Lägg på locket snabbt.

    4. När det kokar igen är det dags för nästa 20 katter. Koka upp och i med de sista 20. På med locket.

    SvaraRadera
  2. Om man nu absolut "måste" äta kräftor, va e minst plågsamma sättet att döda dessa på? Antingen låta dom kvävas till döds på land, slå ihjäl dom eller att skålla dom till döds i kokande vatten?

    SvaraRadera
  3. För att det inte finns kastruller stora nog för 60 katter?

    SvaraRadera
  4. Kent, det måste man naturligtvis inte, det är ju det enkla svaret. Men att djuren ska transporteras hem levande till "konsumenten" för att kokas levande tillsammans med andra kräfter är rimligen inte det minst plågsamma sättet att göra det på.

    SvaraRadera
  5. ja på med locket fort fort fort, annars blir det för läskigt. tur för människan att de har ett dödskrik som är olikt hennes eget

    SvaraRadera
  6. Sofia - du kanske förstår att det inte riktigt var det ja syftade på... grejen är den att människor värdesätter olika utsendeen och tycker oftast att pälsdjur är "snällare" än andra. Tex. skaldjur. varför är det så?? värsta rasismen

    SvaraRadera
  7. Men kräftorna lever ju typ en sekund innan de dör. De plågas ju inte om det är det ni menar.

    SvaraRadera
  8. En kräfta lever bra mycket längre än en sekund från det att den fiskas upp ur vattnet till den dör i en kastrull.

    Och om du inte tror att de plågas av att läggas ner i kokande vatten så är du ute och cyklar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.