8 september 2010

Vegofobi, del 2

Igår skriv vi om vegofobin som råder hos vissa lokalpolitiker i Hylte. Idag kan vi konstatera att smittan spridit sig till SvD:s ledarredaktion.

Claes Arvidsson sågar ett förslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om en vegetarisk dag i veckan för Stockholms skolor, och konstaterar att det blir till att skicka med ett matpaket till barnen den dagen då det serveras vegetariskt - för man kan inte tvinga någon att äta vego.

Jag googlade lite, och hittade två skräckscenarier för Claes Arvidsson och hans barn.

Går allt åt skogen, och om det skulle bli en vegodag i veckan för Stockholms skolelever, så kan det bli som på Sjöstadsskolan - som denna vecka serverar som vegetariska alternativ:

Måndag: Quorn"Tikka masala" med ris
Tisdag: Vegsnitzlar med remouladesås och kokt potatis
Onsdag: Stekt sojakorv med potatis och broccoligratäng
Torsdag: Lök o zuccinisoppa med hembakat bröd
Fredag: Spaghetti och quornfärssås.


Blä! Det där lät verkligen äckligt och näringsfattigt. En (med betoning på "1") sådan måltid i veckan känns svår att acceptera.

Eller, om barnen går på gymnasiet, så kan det bli som på Globala gymnasiet, som denna vecka serverar:

Måndag: Kikärtsgryta med stekt ris och saffransyoghurt.
Tisdag: Pasta med morotssås.
Onsdag: Mexikansk bondomelett.
Torsdag: Thaisoppa.
Fredag: Broccolimedaljonger med ört och vitlöksstuvad potatis.


Urk! Man ryser ju vid tanken på att utsätta sina barn för detta en dag i veckan.

Fast å andra sidan serverar Globala gymnasiet enbart vegetarisk mat till sina elever, så det är nog ingen risk för att Claes Arvidsson råkar placera sina barn där ändå.

6 kommentarer:

  1. Jag är visserligen borgerlig i hjärta och själ men jag måste hålla med om att Claes Arvidsson flummar för mycket där.

    Däremot kanske det finns tillfällen då vegetarisk mat inte är särskilt god (har en flickvän som gillar att laga allt möjligt som hon inte borde) men de tillfällena uppstår minst lika ofta i skolor bland den allsidiga kosten.

    Men oavsett, pasta med morotssås lät riktigt spännande. Har du något bra recept?

    SvaraRadera
  2. Gabriella Terneborg, Ansvarig för konsumentfrågor Djurens Rätt9 september 2010 kl. 09:51

    Hej Charlie! Precis, alla kosthållningar har bra och dåliga sidor. Kötträtter innebär ju inte heller per automatik att det är gott.

    Jag har ett gott recept på morotssås.
    2 portioner

    3 morötter (150 g)
    1 gul lök
    ca 150 g färska trattkantareller
    2,5 dl soja- eller havregrädde
    vitpeppar
    örtsalt

    Skala och riv morötterna. Hacka löken. Fräs detta på medelvärme tills morötterna mjuknat något. Tag upp och lägg åt sidan. Dela svampen i mindre bitar om du tycker att det behövs, fräs även detta (gärna i lite mjölkfritt margarin). Blanda i morotsblandningen och rör ner grädden. Smaksätt med salt och peppar. Servera till pasta eller kokt potatis.

    Om du har torkad svamp i receptet så blötlägger du svampen först, sila av vattnet och använd det gärna att späda såsen med så smakar det ännu mer svamp.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Raljera brukar man göra när argumenten tryter. Är det så? Eller är frågan så jävla oviktig??

    SvaraRadera
  4. jag går på globala gymnasiet och vi har nog bland den bästa maten i hela stockholm :) om hans barn gått här hade de varit de enda med matlåda..

    SvaraRadera
  5. Jag går på globala gymnasiet och älskar maten. Jag är inte vegetarian och det är det många som inte är men det spelar ingen roll. Maten är närproducerad och jättegod, det finns alltid nybakat bröd och en stor salladsbufé. det finns ingen som klagar och om inte barnen är ovanligt kräsna och bortskämda skulle dom inte klaga heller

    SvaraRadera
  6. Haha, löjligt! När jag gick i gymnasiet så var det vegetariska alternativt det som oftast tog slut för alla föredrog det framför den "vanliga maten", även icke-vegeterianer tyckte det var mycket smarrigt. Om man tvingar ungdomar är äta blodpudding så kan de gott äta en broccoligratäng utan att rynka på näsan tror jag!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.