21 september 2010

Död åt köttätarna!?

Så här dagarna efter valet (som jag för övrigt analyserat ur djurens perspektiv på vår sajt alliansfördjuren.se) så kan det vara skönt att för en stund ägna hjärnverksamhet åt något mer teoretiskt. Och varför inte göra det med den inte helt nya frågan om vilka skyldigheter vi har att minska lidandet hos de djur som äts upp av andra djur än människor. Eller mer konkret- ska människan jobba för att "ta bort" de köttätande djurarterna och ersätta dem med växtätande sådana?

Jeff McMahan är filosofiprofessor vid Rutgers University i USA, och i en debattartikel i New York Times häromdagen - The Meat Eaters - lyfter han just denna fråga. Han konstaterar där själv att: "[...] it would be instrumentally good if predatory animal species were to become extinct and be replaced by new herbivorous species, provided that this could occur without ecological upheaval involving more harm than would be prevented by the end of predation."

Observera i sammanhanget att han lyfter en teoretisk frågeställning snarare än förespråkar någon konkret verksamhet, och att det är en filosof som gör detta, inte en "djurrättare". Detta kan vara bra att ha i bakhuvudet, innan man blir alltför upprörd.

Han är i artikeln också inne på något som jag skrivit om massor med gånger - att en art egentligen inte är intressant, utan att det är individerna inom arten som är av betydelse. Och han sätter för övrigt huvudet på spiken när det gäller vårt eget köttätande:
"Our factory farms, which supply most of the meat and eggs consumed in developed societies, inflict a lifetime of misery and torment on our prey, in contrast to the relatively brief agonies endured by the victims of predators in the wild. From the moral perspective, there is nothing that can plausibly be said in defense of this practice. To be entitled to regard ourselves as civilized, we must, like Isaiah’s morally reformed lion, eat straw like the ox, or at least the moral equivalent of straw."
Så om du är lagd åt det hållet och är sugen på att gympa hjärnan med ett par teoretiska frågeställningar om det "naturliga lidandet i det vilda", klicka dig över till artikeln ovan. Och det finns gott om diskussion som medföljer, såväl i artikeln som på http://onthehuman.org/2010/09/the-meat-eaters/

4 kommentarer:

  1. För mig är det Jeff McMahan säger en självklarhet. Om vi kan genomföra sådant, så bör vi. Men i dagsläget klarar vi inte att hålla liv i världens ekosystem ändå, så fler ingrepp är knappast aktuella. Men kanske detta är något vi kan göra i en mycket avlägsen framtid.

    SvaraRadera
  2. Om jag inte har helt fel så menar han dock att vi redan påpverkar världens ekosystem i en väldigt hög grad - och då skulle vi lika gärna kunna göra det på ett sätt som ser till att köttätande djur ersätts av växtätande sådana.

    SvaraRadera
  3. Bara tanken att vi människor skulle påverka naturen så att köttätande djur försvinner är otroligt korkad.
    Ägna er åt väsentligheter och lämna sandlådan där de små barnen leker, de behöver ha sandlådan för sig själva.

    SvaraRadera
  4. Anonym, som jag skrev i inlägget - det är inte vi som ägnar oss åt denna diskussion, det är en debattartikel skriven av en filosof, publicerad i New York Times.

    Och det är väl i sandlådan man säger att något är otroligt korkat utan att förklarar varför det är otroligt korkat?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.