20 oktober 2011

En fransk soppa?

Frankrike har hamnat i blåsväder hos den grönsaksätande delen av mänskligheten. Frågan är bara vad det är man hamnar i blåsväder om. I en diskussion på Twitter under eftermiddagen hävdade jag att jag hade läst artiklar i media om det hela – men när jag satte mig ner och tittade närmare på det visade det sig att det mesta var skrivet av olika vegoorganisationer och att alla verkade använda sig av samma källor, med två olika tolkningar. Jag hade uppenbarligen bara läst lite för många rubriker lite för fort. Ett minuspoäng till mig.

Men Djurens Rätt fick information om detta i förra veckan, och redan då tyckte vi det verkade lite märkligt – därför har vi inte skrivit om det på vår webb eller i våra bloggar förrän nu.

Källorna till vad som skrivs om detta kan som sagt delas upp i två. Den ena sidan representeras av Initiative Citoyenne pour les Droits des Végétariens och den europeiska vegetariska unionen, EVU. Dessa har skickat pressmeddelanden som menar att In France, eating animals becomes legal obligation respektive The French Government Outlaws Vegetarianism in Schools.

Dessa två menar att maten som ska serveras på franska skolor måste innehålla protein och att detta protein måste ha animaliskt ursprung (kött, fisk, ägg eller ost) - samt att just kött eller fisk måste serveras med en viss regelbundenhet.

Den "andra sidan" får här representeras av Association Végétarienne de France, och menar istället att Two official documents enforce the consumption of animal products in school canteens. Vidare skriver man: ”Absolutely no alternatives to eating meat, fish or dairy products are offered. Even in the face of existing nutritional knowledge, absolutely no mention is given of sources of vegetable protein, calcium, iron or other trace elements.”

Här tycks det som att man gör en lite mildare tolkning av det fattade beslutet, och att det snarare uppmuntrar och förstärker konsumtionen av djurprodukter än förbjudet motsatsen. I brist på bevis om motsatsen känns denna tolkning just nu mest trolig.

Vad jag kunnat förstå beslutade Frankrike den 2 oktober att måltider i skolbespisningar i Frankrike framöver måste hinna hålla mjölkprodukter (maten ska bestå av en huvudrätt, ett tillbehör, en mjölkprodukt och något extra till detta). Och ett liknande påbud ska vara på gång för sjukhus, fängelser och ålderdomshem.

Men för stunden verkar det inte gå att styrka mycket mer än denna mjölkprodukt (vilket förstås inte är ingenting, djurlidande döljer sig även bakom mjölkprodukter) - som egentligen inte skiljer sig överdrivet mycket från vad t.ex. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar. Ester Pharasyn verkar med andra ord ha en poäng på Twitter - ett poäng till henne. Det har varit svårt att styrka det som handlar om köttet, vilket i så fall skulle göra veganism i franska skolor tämligen problematisk, men knappast vegetarianism (om man tolkar dessa begrepp så som de flesta tolkar dem).

Med detta sagt verkar det lite märkligt att så många organisationer (34 organisationer har skrivit under ICDV:s upprop) skulle missuppfattat eller misstolkat vad som beslutats till en så stor grad som nu är fallet. Så vi får se om läget förändras.

Läs även: Supermiljöbloggen, mer läsvärt från Ester Pharasyn på Twitter.

PS. Är det något land som skulle förbjuda vegetarianism skulle jag dock sätta Frankrike rätt högt upp på listan över tänkbara kandidater. Deltog i en demonstration just för vegetarianism och veganism i Paris för några år sedan, och en sådan fientlig inställning som man möttes av där har jag bara stött på vid demonstrationer mot päls på Listerlandet. Folk lutade sig ut för fönstret och skrek, och folk på gatan hytte med nävarna mot oss. Tack och lov förstod jag inte vad någon sa, men man fick en känsla av att det inte var helt positivt.

3 kommentarer:

 1. De första två länkarna på denna sidan
  http://www.l214.com/restauration-collective-scolaire

  går till två officiella dokument. Den ena av dem (nr 34) säger lite mer än bara mjölk. Läs Annexe I och häpnas.

  ...

  Kortfattat:
  - En måltid innehåller alltid 4 eller 5 "plats" (=rätter. Förrätt, huvudrätt, efterrätt, dessert, sallad, etc).
  - En av dessa rätter MÅSTE vara baserad på komjölk.

  (Annex 1):
  Av 20 successiva måltider MÅSTE bl.a. följande krav uppfyllas:
  - Minst 8 rätter med mjölkprodukter som innehåller minst 150 g kalcium.
  - Minst 4 rätter med mjölkprodukter som innehåller 100-150 g kalcium.
  - Minst 6 rätter med mjöljprodukter som innehåller mer än 100 g kalcium.
  - Minst 4 proteinrika måltider där proteinet måste komma från kokött, kalv, lamm, djurorgan (ej färs),.
  - Minst 4 proteinrika måltider där proteinet måste komma från fisk.
  - Mindre än 4 proteinrika måltider där proteininnehållet är mindre än 70%, och där proteinet kommer från kött, fisk, ägg.

  Summa: Minst åtta måltider av 20 måste innehålla djurkroppar.

  SvaraRadera
 2. Tack för det! Detta är ju lite annorlunda jämfört med vad som tidigare kommit fram - och skulle alltså innebära att det måste serveras kött åtta av 20 dagar?

  I allt detta undrar man ju vad som händer med de som begär något annat, t.ex. vegetariskt eller vegansk. Om det är så att de vägras serveras något annat (vilket jag antar är där upprördheten ligger) är det onekligen anmärkningsvärt.

  SvaraRadera
 3. http://www.annypoursinoff.fr/2011/11/question-ecrite-qualite-nutritionnelle-des-repas-des-cantines-scolaires/

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.