15 oktober 2011

Skönhet till varje pris? P1:s Kaliber på söndag

"Skönhet till varje pris? Djurens lidande kommer i andra hand när kroppen ska fixas. #Kaliber på söndag kl 12."
Från Kaliber på Twitter. Kaliber är Sveriges Radio P1:s program för undersökande journalistik. Söndag kl. 12 alltså. Av bilden på deras webb att döma, gissar jag att det handlar om botox.

Uppdatering söndag kl. 10.57: Jag hade fel, det var inte botox. Det var tuppar blir läppförstoringar.

Uppdatering söndag kl. 22.09: Ur tupparnas kammar utvinns alltså hyaluronsyra, som används inom ögonkirurgi, men uppenbarligen även till skönhetsprodukter. Och djurförsök för skönhetsprodukter är inte tillåtet. Det är en sak i allt detta jag inte hajat - ska försöka ta reda på det. Återkommer.

Uppdatering måndag kl. 09.20: Lite efterföljande media - SR Ekot, Aftonbladet, P4 Extra Söndag, SVT Rapport, TT (genom Kristianstadsbladet) och Expressen.

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag sitter i styrelsen för en ideell organisation som heter Djurskyddet Bohuslän.

  Djurskyddet Bohuslän är en del av Djurskyddet Sverige som är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi arbetar på olika sätt för att höja kattens status i samhället. Genom informationsspridning och kampanjer vill vi verka för att även katter skall bli behandlade med empati och respekt.

  En av våra uppgifter är att ta hand om och omplacera hemlösa katter i nya kärleksfulla varaktiga hem. Vi arbetar tillsammans med jourhem som tar hand om katterna tills vi hittar egna, trygga hem åt dem.
  Läs gärna mer om oss på http://www.djurskyddetbohuslan.se

  Vi skulle nu vilja vädja till alla som läser att rösta på oss i Serla’s tävling ”Goda gärningar”. Vinner vi kommer vi äntligen ha möjlighet att starta upp ett katthem och då kunna hjälpa ännu fler katter!
  http://campaign.serla.com/localgood_se/?page=ehdotus&kuva=33&order=tykatyimmat&sivu=1

  Tack på förhand!

  Vänligast,
  Mikaela Nordgaard
  Djurskyddet Bohuslän

  SvaraRadera
 2. Nu när vi i kommentaren kl. 12.18 har bytt ämne (förövrigt en viktig kommentar) så tillåter jag mig att spåra in på ett nytt ämne: Vad händer inom Djurens Rätt och med tidningen Djurens Rätt?!
  Det verkar råda rent kaos, naturligtsvis kan inte styrelsen utan riksstämmobeslut totalt förändra villkoren för hur tidningen ska göras!
  Det har varit ett tveksmt upplägg tidigare hur tidningen ska förhålla sig till organisationen, men nu verkar det bli ännu sämre.
  Kan styrelsen sparka de som är anställda för att göra tidningen utan att riksstämman har beslutat så?
  Medlem i fortsättnigen = tveksamt!

  SvaraRadera
 3. Christervegan,
  rent kaos är det inte. Men naturligtvis går beslutet att diskutera - och det kommer säkert att diskuteras på nästa stämma. I min värld är det bättre att vara medlem och ta chansen att påverka organisationen i den riktning man önskar, men det går säkert att se olika även på det.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det verkar som ett bra beslut. Bra att pengrarullningen nu äntligen har kommit till ett slut.

  Och årsmöten kan absolut inte besluta om saker som berör anställningar. Sådana beslut måste alltid MBL-förhandlas först. En stämma kan därför aldrig besluta om organisatoriska frågor.

  SvaraRadera
 5. Det är inte bara Christervegan som funderar på att avsluta sitt medlemskap. Minst fem aktiva i Helsingborg överväger/har redan avslutat sitt medlemskap.
  Om det är rätt eller inte är ju en diskussion, men faktum är att medlemmar försvinner och något måste göras åt det. Inte tvärtom.

  SvaraRadera
 6. Vem är det som sprider ut missinformation då. Om att det inte skulle ha gått rätt till?

  T ex du Christervegan. Var har du hört detta?

  Crister, ang. din fråga "Kan styrelsen sparka de som är anställda för att göra tidningen utan att riksstämman har beslutat så?"... Svaret är att årsmötet överhuvudtaget inte kan ta ett sådant beslut.

  SvaraRadera
 7. Riksstämman beslutar om hur organisationen ska se ut och sedan verkställer styrelsen. Så är upplägget, men här har styrelsen gjort en organisatorisk förändring på egen hand och det är det som är felet och detta framgår tydligt i senaste numret av tidningen.

  SvaraRadera
 8. Mitt förtroende för Djurens Rätts styrelse är skadat och nu har det under en lång tid varit alldeles för mycket tjolahoppsan runt tidningen.
  Som det brukar sägas "det var bättre förr" och det var när vi som melemmar visste att tidningen var föreningen Djurens rätt officella organ och att det som stod i tidningen var föreningens åsikter.
  Jag som medlem vill inte ha en tidning som handlar om djurrätt i allmänhet, utan jag vill veta föreningens syn på sakernas tillstånd.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.