4 oktober 2011

"Sverige bör satsa på odlat kött"

"Sverige bör satsa på odlat kött" - det menar forskarna Stellan Welin och Julie Gold, från Linköpings universitet resp. Chalmers Tekniska Högskola, i en debattartikel i SvD idag:
"Att låta köttceller växa i en behållare i stället för i ett djur ger en både miljövänligare och hälsosammare produkt. Många känner olust över att maten förflyttas bort från naturen, men fördomar bör inte få stå i vägen."
De skriver vidare att: 
"Odling av kött reser inga etikproblem; dessa finns i stället inom den konventionella köttproduktionen."
På samma sida kan du rösta på om du kan tänka dig att äta odlat kött. Just nu har 819 personer röstat, och ja-sidan leder med 54%.

SvD har även en uppföljande artikel: Delade meningar blandläsarna om odlat kött

4 kommentarer:

 1. Usch, det skulle kännas oetiskt att äta kött oavsett om det är från en ko eller odlat. Kött förblir alltid kött för mig. Jag tycker framförallt att problemet ligger i hetsätningen och överkonsumtion av animaliskt kött. Jag kommer från en ort i norrland och mina morföräldrar som föddes på tidigt 1900-tal hade såklart gård med gris, ko och höns. Deras djur var livsviktiga och de behandlade dem med respekt och kärlek medan de var vid liv. Jag tycker att för hälsans och miljöns skull så bör människor i överlag fundera över sina köttätarvanor men jag tycker heller inte att det är fel att äta kött om djuret blivit behandlat väl under dess livstid och om man som människa själv vill äta det. Det är sådant jag anser inte är min ensak. Jag vill ha en utveckling tillbaka till tiden då djuren inte massproducerades i matsyfte utan då de sköttes som djur med rättigheter till ett värdigt liv. Man behöver faktiskt inte äta kött till varje mål mat, man behöver inte ens äta kött en gång varje dag i veckan!
  Att jag väljer att helt avstå från kött är min privata övertygelse och den grundar jag delvis på hur djuren behandlas, ur miljö- och hälsosynpunkt och delvis på att köttmat inte är något jag tycker smakar speciellt bra. / Vegetarian sen 8 år

  SvaraRadera
 2. Jag undrar hur mycket energi det går åt till att odla kött? Är det mindre än att föda upp djur? Är det mindre än att odla vegetabilisk mat?

  SvaraRadera
 3. Jag känner att det här med odlat kött känns ganska äckligt, det är ju fortfarande kött liksom... men vilken enorm framgång det skulle vara om alla som äter vanligt idag bytte till odlat. Mindre djurplågeri i mindre skalor. Alltid något ;)

  SvaraRadera
 4. Ellinor, en jämförelse finns här: http://djurensratt.blogspot.com/2011/09/en-argumentation-for-det-odlade-kottet.html. Det som saknas är en jämförelse med vegetabilier - och då handlar väl frågan om huruvida man tror att människor kommer sluta äta kött och övergå till att äta vego, eller inte.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.