6 oktober 2011

Kampfiskar och Uggs

Djurens Rätts medlem Gunilla Larsson har anmält måndagens avsnitt av "Halv åtta hos mig", där värden Erik Fritsch från Malmö hade dekorerat bordet med glas där kampfiskar simmade omkring. "- Ett klart brott mot djurskyddslagen. Rent djurplågeri", säger Gunilla Larsson till Kvällsposten.

Heja Gunilla, säger jag.

Mårdhundar flås levande för att deras päls ska bli falska Uggs."-Om man vill vara säker på sin sak så ska man inte köpa kläder eller skor där djur är inblandade överhuvudtaget", säger Djurens Rätts Gabriella Terneborg till Metro (vilket plockats upp även av Dagens Handel).

Vad är Uggs, säger jag?

7 kommentarer:

 1. Jag antar att du vill göra någon form av poäng av att du är alternativ, men att säga att du inte alls vet vad Uggs är blir bara fånigt. Du borde ha googlat det om du verkligen inte visste.

  Tyvärr så bidrar ett sådant påstående bara till myten/bilden av djurrättsförespråkare som "muppar" som går i gamla avlagda, udda kläder, har hennafärgat hår och absolut noll koll på omvärlden. Det är jättetråkigt - vi behöver visa att vi är vanliga människor som lever precis likadana liv som alla andra - men utan att plåga djur på köpet.

  Frågan om skor (som Uggs är) är för övrigt inte helt okomplicerad - vad är egentligen bäst för miljön, plastelände från Kina eller skinn? Det är inte helt solklart vad som är bäst (själv väljer jag plast, men det är ju inte helt bra heller och jag har inte råd att köpa special-skor som ofta är mycket dyrare än de i vanliga butiker).

  SvaraRadera
 2. Haha, tack för din kommentar. Alternativ tror jag inte jag blivit anklagad för att vara särskilt ofta, jag hör snarare till dem som själv beklagar mig över alla alternativa djurrättsförespråkare...

  Ville inte göra någon poäng alls - men det var en hel del prat om Uggs på vårt kansli igår, och jag har ärligt talat aldrig hört ordet förrän igår. Så det kanske finns 1% alternativmänniska i mig?

  Nej, det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja för att göra så bra man kan. Förhoppningsvis går det att hitta något annat än plastelände från Kina eller skinn. (Men om det inte gick skulle jag också välja plasten.)

  SvaraRadera
 3. Är man en alternativ mupp om man inte hört talas om olika skomodeller? Det var en intressant nyhet för mig!

  Och det är inte alls en fråga om vad som är miljövänligast (även om det är en faktor som kan vara relevant). Det viktigaste är att skinn är aldrig okej, eftersom all skinnframställning innebär att någon plågas och dödas för att skinnet ska kunna framställas. Det är aldrig, aldrig okej. Lyckligtvis finns det gott om miljövänliga veganskor i hållbara kvallitetsmaterial, till exempel från Vegetarian Shoes.

  SvaraRadera
 4. Jag hade själv inte heller en aning om vad uggs var för något förrän dem redan slagit igenom och varit kända i flera år. Bara för att man inte är intresserad av sko-mode betyder inte det att man är "alternativ".

  SvaraRadera
 5. Jag hade aldrig hört talas om Uggs tidigare. När jag slog upp det nu, så visar det sig att det inte ens är en sorts skomodell. Ugg är tydligen ett företag som gör stövlar av ut-och-in-vända får. Ugh, säger jag. Att man ska hålla koll på alla olika oetiska skotillverkare låter väldigt underligt i mina öron. Lite som att ha koll på olika namn på korv- och skinksorter, trots att man är vegan.

  SvaraRadera
 6. Daniel - Jag säger också ugh.. X) Jag visste inte detta trots att jag är tonåring och träffar modeintresserade människor varje dag i skolan..

  SvaraRadera
 7. Anonym: Haha! Tagga ner lite. Jag sätter hundra kronor på att över 70% av befolkningen inte har en jäkla aning om vad Uggs är. Jag har aldrig hört eller sett ordet Uggs före jag läste det här. Själv har jag plastskor från Ica Maxi.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.