31 maj 2012

Debatt om beteskravet

"Kornas lyckliga tid på bete krymper."
Vi skrev häromdagen om SvD:s artikelserie om heliga kor. Och i samma tidning - och på samma ämne - publicerar idag ett flertal veterinärer och veterinärstudenter en debattartikel om uppluckringen av beteskravet:
"Under den här tiden på året besöker 120 000 människor olika gårdar i Sverige för att se när korna släpps på bete. Men konsumenterna är lyckligt ovetande om att djuren kan stå instängda igen om några veckor. I maj i år ändrade nämligen Jordbruksverket en av svensk djurskyddslagstiftnings signum: den att kor ska beta om sommaren. Uppluckringen av beteskravet är gjort helt i enlighet med Svensk Mjölks önskemål."
Och apropå att besöka mjölkgårdar så skrev Anna Veslander Gisslén igår att intressant blogginlägg om det här med att skolklasser skickas iväg för att besöka en Arla-gård. Ni vet hur Djurens Rätt ibland anklagas för att rikta sig till barn?
"Alla barn får också ett eget Arlaglas att ta med hem". 
Det kanske är läge att tona ner den kritiken?

Läs också vår inställning till Jordbruksverkets nya förslag om utevistelse för kor.

30 kommentarer:

 1. haha jaa jag kommer ihåg när jag var liten, kanske åtta-nio år och fick gå runt i kohagen med skolan och så fick jag en mugg som det stod arla på med mig hem. Fyfan. Jag har aldrig druckit mjölk och var skiträdd för att någon skulle tvinga mig dricka mjölk den dagen. Och när jag var hos sjuksystern så var de jätteoroliga för att jag inte drack mjölk, för att jag skulle bli benskör och leva typ ett år till... Här sitter jag nu, utan mjölk, och tränar fem dagar i veckan. Är i bättre form än de flesta jag känner som dricker mjölk/äter kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kommer du mer på när du var liten, i samband med naturen?
   Var det ingen härligt känsla att vara i närheten av djur och natur?
   Vart är du idag? Äter imorterat mat i plastförpackningar.
   Jag vill påstå att det över tiden fanns mer mäniskor som var glad över sitt glas mjölk an vad det är mäniskor som är glad över sin plastinpackat "mat".

   Radera
 2. Det vore läge att anordna demonstrationer eller bjuda in media att skildra den årliga "koinspärrningen" varje höst! Den sker ju precis lika ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Allmänheten fattar ju inte vilket helvete korna har det. Tänk alla bönder som får dispens dessutom, dispens för att hålla korna inne året om. Kor som står uppbundna. De kan ta ett steg fram, ett steg bak och lägga sig ner med sina tunga framavlade kroppar ofta direkt på hårt cementgolv. Vad är det för liv? Alltså får många kor aldrig någonsin gå ut redan idag i Sverige. Och sämre blir det nu för de stackare som fått lite "frihet"... Usch ja, bland det värsta man kan göra är att stödja mjölkindustin. Lidandet vi människor utsätter dessa djur för är oerhört grymt. Jag kan bara hoppas att fler människor VILL känna empati med kon som tvingas ge upp sin kalv som skiker efter sin mor. Samma visa varje år för att vi människor ska ta kalvens mjölk. När ska vi sk vuxna människor ta ansvar för våra handlingar? Den skyldigheten har vi, att ta ansvar, att bli nån bättre än den vi var igår. Så länge vi inte är tillräckligt många som bryr oss om att vi tillfogar andra lidande genom våra vardagliga handlingar och förändrar vårt sätt, kommer lidandet i världen att fortsätta öka. Du som läser det här, vem vill du vara? En person som bryr sig och gör skillnad eller någon som låtsas bry sig och säger ja men mjölk är ju så gott och det är nog inte så hemskt för korna ändå bla bla bla bla. Jag bara undrar.

   Radera
  2. Du är lustigt. Skulle du hellre vara ute vid -30 grader eller inomhus? Har du en gång tittat på djurbeståndet av de djur som lever i fri natur? Vad händer med dem på vintern och speciellt på våren? Har du funderart på varför man inte kan släppa kossorna precis när snön är borta?

   Radera
  3. Anonym: Det är inte lämpligt eller det minsta djurvänligt att ha kor i klimatzoner där temperaturen faller till -30.

   Djurens Rätt är exempelvis helelr inte för att pingviner ska ha rätt till utevistelse i Saharas öken. Däremot anser Djurens Rätt att människor ska låta bli att föda upp pingviner i ökenområden. På samma sätt som vi ska låta bli att ha kor där det är minus 30, mörkt och snö stora delar av året.

   Radera
  4. Martin: Intressant inställning! Detta borde gälla alla djur! Hästar, hundar, katter, möss ...
   Djurens Rätt skulle få en ganska djurfientlig ställning, om man skulle påstå att inga djur få födas upp norr om Göteborg. Vad gör vi med dessa djur som lever i skogen, t.ex. viltsvin som breder ut sig mot norr? Är det ok för dem att vistas norr om Göteborg? Nä just det, dem väljer själv vad de vill göra. Är det ok att jaga ett viltsvin norr om Göteborg då?

   Radera
  5. "anonym". Du tycker det är samma sak att stänga in kor på större delen på året, som att det finns vilda vildsvin i skogen?

   Radera
  6. Intressant koppling som du försöker skapa. Djur får inte plågas, detta har vi alla samma åsikt om. Det jag försökte visa är att den inställningen "djur ska inte finnas på ställen där de inte är hemma" måste funderas över, innan man bestämmer sig för att det är den enda sanningen. Naturen (med exempel på viltsvin) visar att djuren kan inta olika områden.
   Men tillbaka till kossorna. Skulle vi kunna komma överens att de är flock-djur och skulle vi då kunna komma överens om att de gillar att vara nära varan? Nu kan man börja fundera över hur bra eller dålig det egentilgen är att ha dem nära varan, när de är inomhus. Har inte bönder mer kompetens inom detta område, där kompetens lämnades från föräldrarna till barnen över tusentals år än vad en storstadsbloggare har?

   Radera
  7. Det var jag som skrev förslaget att protestera mot koinspärrningen.

   Martin & anonym 05:39: Jag har inte föreslagit att korna ska vara ute i -30. Så tagga ner.

   Både abolitionister och välfärdare kan protestera mot koinspärrningen ändå. För det första, när spärras korna in på hösten? Är det inte långt innan det blir för kallt för korna att kunna leva utomhus? Sker det inte tidigare för att djurindustrin sparar pengar på att ha djuren inspärrade? I så fall är det något att protestera mot. Hur långt in på hösten kor mår bra av att vara ute beror också på vilken miljö de har i övrigt. Om det t.ex. finns uppvärmda byggnader korna själva kan välja att gå in och ut så kan de vara ute om dagarna och inne när det blir kallare.

   Radera
  8. Anonym1 juni 2012 14:24: Det är inte ok att döda djur. Det är också stor skillnad på hur olika djur klarar kyla.

   Radera
  9. is: Tack! Äntligen en självständigt tänkande person bakom tangentbordet!
   Låt oss diskutera detta med att döda djur lite mer.
   Om vi antar att - i den fria naturen - djur dör förr eller senare på sjukdom, ålder eller när de jagas av andra djur, skulle du kunna gå med på det att det är på detta viset ute i skogarna? Tänk t.ex. på en mus och t.ex. en hungrig uggla som motspelare i livets cirkel.
   Skulle inte vi säga att det är naturens gång när ugglan tar musen?
   Kan inte det finnas mäniskor som har förstått att vi lever i och är del av naturen? Vi tar en enkel person som bor långt ute i skogen. Personen har ett potatisland och morötter osv. dock räcker det inte för mat året runt. Personens överlevnadsdrivkraft säger att han/hon måste skaffa mer mat. Personen går ut för att vara en del i naturens cirkel och - under samma förrutsättning som djuret, med lukt, hörsel, syn - försöker att komma nära djuret för att få mat. Låter detta merkligt?
   Jag tror vi har ett fel i samhället. Vi tror att vi har obegränsad med allt. Detta är välfärd.
   Som du säger, det ska inte dödas djur. Mäniskan har tydligen blivit tillräckligt bra, så att den tror att den inte behöver naturen längre maten är konstgjort och säljs i plast. Vart är vi på väg?
   Öppna sinnen och tänk på en person som vill leva nära naturen igen. Känna när en mygg sticker, hur vinden går, hur blommor och gräs doftar. Tänk om den personen inser och verkligen vill vara del av naturens cirkel igen.
   Jag tycker grundtanken att inte djur ska lida är rätt och så måste det vara. Det handlar om respekt fram för allt för naturen. Man måste dock vara försiktigt att inte generalisera sin uppfattning när det saknas förståelse för alla bitar.

   Radera
  10. Anonym1 juni 2012 22:17:
   Det handlar inte om kompetens det handlar om vinstmaximering. Eller tror du att djurindustrin spärrar in djur för att vara snälla? Det är en ekonomisk verksamhet och djuren behandlas som "produktionsenheter" som man ska pressa ur så mycket pengar som möjligt för så lite tid och arbete som möjligt. Är det billigare att ta kalven ifrån kon så kommer dom ta kalven ifrån kon. Eller tror du att "storstadsbloggare" (vilka du nu menar) har missat någon viktig information om hur bra och viktigt det är för ett socialt djur som en ko att fråntas sin kalv?

   Radera
  11. Korna "spärras inte in". De har ingen egen vilja, och de är lika gärna inomhus som utomhus. Min poäng är att det är bonden, som lever tätt inpå sina djur, som är den som bäst kan avgöra vad som är bäst för korna. När det blir för kallt eller för mörkt för att vara utomhus, så ser bonden istället till att de får vara inomhus.

   Storstadsbloggare är ni som sitter i stockholm, långt från verkligheten, och gissar hur saker fungerar, istället för att försöka ta reda på hur funkar igentligen.

   Radera
  12. Anonym 2 juni 2012 15:12: Ditt tal om "naturens cirkel" låter bara som en ursäkt att få kränka och döda djur. Det är helt enkelt inte ok. Det går jättebra att leva som vegan långt ut i skogen om du ser till att få tag på bönor, linser och nötter och andra bra födoämnen. Om du av någon anledning inte klarar av det så får du väl flytta in till stan. Det går att leva ett bra och stimulerande liv i stan också och du kan när du vill resa ut till skogen för långa promenader och plocka svamp.

   Radera
  13. Anonym3 juni 2012 12:05:

   Kor har egen vilja. De förmedlar sin vilja till oss när de råmar av rädsla eller smärta över hur de behandlas i svensk djurindustri. Här nedan kommer en översikt om hur kor behandlas i Sverige idag d.v.s. "hur det funkar igentligen". Referenserna hittar du om du följer länken. Det är uppenbart att den behandling som beskrivs inte är "för djurens bästa". Hur är det för en kalvs bästa att kalven tas ifrån sin mamma och tvingas vara inomhus även sommartid?

   "Bedräglig reklambild

   På sommaren har alla kor, kvigor och stutar (kastrerade handjur) rätt att gå ut under 2-4 månader, minst sex timmar per dygn.(9) Det är mindre än 10 % av djurens liv. Betesrätten omfattar inte kalvar och tjurar, så de står ofta inne året om. Kontrollen av att korna verkligen får komma ut på bete är mycket bristfällig,(10) men visar att många gårdar struntar i att släppa ut djuren.(11) Organisationen Sveriges Mjölkbönder har arbetat aktivt för att avskaffa beteskravet.(12)

   De flesta kor står bundna

   Knappt 50 procent av korna i mjölkindustrin i Sverige står uppbundna inomhus under större delen av året.(13) För korna innebär detta att de inte kan vända sig om eller klia sig på bakkroppen, och de kan bara stå eller ligga ned. De får heller ingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter.(6)"

   http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kor-kalvar-tjurar

   Radera
  14. is: Jag instämmer fullständigt att det är vinstmaximimering! Detta gäller dock alla områden i vår värld idag och det är detta som jag ifrågesätter.
   "Storstadsbloggare" är i min värld ut efter vinstmaximering. Man bor i staden=jobb, rolig på kvällarna, ny elektronik varannan månad.
   På andra sidan står "livets cirkel", vilket du kallade för en ursäkt, vilket gör mig något lessen, då jag förstår att det finns många som tappade förståelse för varför vi egentligen kan vara här. Nötter, bönor, osv kommer inte från ICA! De skapades av naturen, där de ingår i livets cirkel.
   Plocka bort naturen och du har toma plast-påsar där en gång dina nötter fans i.
   Igen, djur får inte plågas !
   De ingår på samma sätt som alla levande varelser in i livets cirkel, om du vill eller ej. Detta las fast för 4 billioner år sedan och det finns inget som någon av oss kan göra nånting emot.
   Det som skrämmer mig är synen som man har på naturen nuförtiden. Naturen verka inte finnas längre. Antingen exploitera man den eller så förnekar man dess existens. Intressant nog är det folk som bor i städerna som först exploiterar (bygger fina hus på ställen där det fanns fria djur tidigare, eller behöva bensin för att åka ut på landet för att plocka svamp) och sedan förneka naturens existenz genom att påstå det har aldrig varit nödvändig att äta djur.
   Vart har vi kommit? Hur länge till ska det exploiteras och förnekas?
   En sak är säkert. Det är naturen som kommer sätta stop. Den dagen det inte längre finns djur eller grönsaker, då kan ni blogga så länge ni vill.
   Utan mat dör vi alla (Även detta en del av naturens cirkel).
   Hoppas ni får ögonen upp, jag ska i alla fall leva i naturen och vara del av den, innan det finns vägar för bekväma svampplockare överallt.

   Radera
  15. is: Du pratar också om att djur får inte kränkas eller dödas. Har du över huvudtaget varit i närheten av ett vilt djur? Har du suttit i skogen och varit en del av livet i några timmar medans du tittade på en råbock som jagar en get? Har du sett hur bocken markerar revieret?
   Det finns ingenting vackrare att se detta och vara del av denna värld !
   Ni pratar om djur om de var någon slacks egendom eller nära kompisar. Det är inga MP3 spelare, som man glädjer sig av när de syns i reklam på den nya platt tvn !
   Lär känna naturen, hur och varför den fungerar och bli del av den. Då har du verkligen vuxit som mäniska! (Eller vad är din ursäkt att inte flytta ut på landet?)

   Radera
  16. Anonym 3 juni 2012 21:50: På alla de områden där det finns vinstmaximerande företag är det jätteviktigt att sätta upp starka skydd så att inte individer kränks i vinstens namn. De skydden kallar vi rättigheter. Det är genom att erkänna barns rättigheter som vi sätter stopp för barnarbete runt om i världen. På liknande vis är det dags att ta ett steg till och erkänna även djurs rättighet att inte dödas för någon människas köttsug.

   Sen försöker du måla upp en falsk kontrast. Att säga nej till att döda djur för människoföda går bra ihop med att säga ja till naturen, vilja skydda urskogar, gilla att vistas i naturen, tycka om att plocka svamp och mycket annat. Det finns ingen motsättning där. Jag känner flera veganer som är aktiva i fältbiologerna.

   Du är dessutom ganska fördomsfull för du vet ju inget om mig eller de andra som skrivit här. Hur vet du vilka som är storstadsbloggare med MP3-spelare som gillar tv-reklam? Ursäkta men du låter lite som en gammal surbulle som klagar på "dagens ungdom" i största allmänhet. Ett litet tips: åk till vegomässan nästa gång! Där kommer du träffa många underbara vegos som tar ställning för djurs rättigheter och som också tycker miljöfrågor är viktiga i stort, jag lovar att du kommer få en lite annan bild av veganer än den du uttryckt här.

   Radera
  17. Is du är bäst! :-)

   Radera
 3. Det är nog ingenting fel med själva mjölken, skulle jag tro. Det är världen vi lever i - ekonomiska, vinstdrivna system och exploitering av de resurser som naturen ställer till förfogande, så som välfjärden - som försämra villkoren.
  När jag var liten, så tog vi gamla mjölkkannan och gick till närmsta bonde.
  Nu köper man sig en ny MP3 spelare och platt tv varje år för de är billiga just då och främjar den ekonomiska hetsjakten - å andra sidan tycker man det är ekligt med mjölk för att bönderna är tvungen att anpassa sig till den ekonomiska världen omkring.
  Det är nånting som är merkligt i vår värld idag. Jag vill påstå att det är välfärden.

  SvaraRadera
 4. När jag praoade på sexårs när jag gick i åttan åkte vi till en Arlagård. Jag minns hur korna var så enormt stora, de svällde över deras betongbås och låg utanför kanterna. Inget hö. Mitt emot var kalvarna samlade i inhägnader av plankor, plankgolvet var glest och nersmutsat av avföring. Knappt något hö. De slickade desperat på oss när vi gick förbi, det tyckte barnen var gulligt. Allting framställdes som fullkomligt normalt. Efteråt åt vi mellanmål och fick våra Arlaglas. Jag minns känslan av att något inte stod rätt till.

  SvaraRadera
 5. Stackars djur....kona förbrukas totalt och när de inte längre behövs slaktas de ...inte ens lite glädje kan vi ge dessa djur som ger oss mjölk och kött....vi tar för givet...men inte jag .djur skall inte dö för jag skall bli mätt...när ja kan äta annat....fruktansvärt finns inte ord...söta kor hemska egoistiska människor

  SvaraRadera
  Svar
  1. bibi: Bra tanke bakom, men du har samma problem som de flesta andra. Välfärd. Sålänge kylskåpet är full, behöver du inte fundera om du blir mätt eller inte. Bara att gå till nästa mataffär och köper vad du vill ha.
   Förstår inte fel, djur får inte plågas och att de exploiteras på detta sätt som det ibland görs är ett elände.
   Det är dock alldeles för lätt att skriva en valfri åsikt på nätet och sedan vända om sig och plocka nånting från kylskåpet och fortsätta med sitt bekväma liv, omgiven av plast och elektronik.
   Man kan driva diskussionen på spetsen: Du sa att du kan äta annat. Vadå? Nötter, grönsaker osv? Vart kommer de ifrån? Jag gissar på naturen och det är den vi ska vara rädd om!
   Vill du vara den personen som bestämmer att en växt har mindre värde än ett djur? Båda är de del av naturen (så som mäniskan för den delen) och har sin speciella roll.

   Radera
  2. Jag känner som du bibi. Det är något ganska stort att se ett djur som den individ den är, ett djur som har sitt eget liv att leva.

   Radera
  3. Anonym4 juni 2012 12:34: Men för sjutton gubbar! Känner du bibi? Nä, just det. Sluta då komma med massa fördomar om hur folk är och inte är när du inte vet någonting om det.

   Radera
 6. Det är verkligen konstigt ...en hundvalp får inte skiljas från sin mamma förrän efter 8 veckor men kon får bara vara med sin kalv ett dygn...har sett och hört hur de skriker av sorg..är detta rätt....varför gör vi sådan skillnad på djur och djur...
  mitt hjärta blöder....stöd alla djurrättsorgansiationen de är de ända som värnar om djuren ingen annan...människor är egoistiska vill ha sin stek men skiter i hur djure har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. bibi: Det du beskriver låter som modern uppfödninsindustri. Exploitering och vinstdrivning med ko som källa. Betyder det att alla gör på detta viset? Varför inte stödja de bönder som driver sin gård utan vinstdrivning och exploitering, där kalven få vara med kon, som det är tänkt i naturen?

   Radera
  2. För att bönderna och slaktarna använder våld mot kon och kalven.

   Radera
 7. Ett tips ! www.kunskapskällan.se

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.