22 maj 2012

Stockholms veganer bor på Söder, uppenbarligen

"Stockholms vegokorvätare bor på Söder. Eller ligger på sjukhus."
Igår kväll kom nyheten om att 7-Eleven och Pressbyrån kör igång med vegokorv på permanent basis (pressmeddelandet läser du här). Vilket kan vara den största vegonyheten sedan tzay, och sedan Tofuline bytte färg på sina glasspaket från sunk-brun till snygg-svart.

Korven finns i Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Helsingborg, Linköping, Norrköping, Sundsvall, Umeå och Växjö.


Och i Stockholm förstås. På 18 platser. Av dessa 18 ligger alla utom 2 (Danderyds Sjukhus och Huddinge Sjukhus) på Södermalm. Så uppenbarligen vet Pressbyrån/7-Eleven något som vi andra mest spekulerat kring - att Stockholms alla vegetarianer och veganer faktiskt bor just på Söder.

Och resten ligger på sjukhus, antagligen med nån bristsjukdom.

PS. Fick helt korrekt påpekat att Gullmarsplan faktiskt inte ligger på Södermalm. Så det är 15 av 18 som ligger på Söder, istället för 16 av 18. Rätt ska vara rätt. Men å andra sidan kan man ju nästan räkna Gullmarsplan till Södermalm, om man är lite generös med begreppen...

19 kommentarer:

 1. Jag blev SÅÅÅ besviken. INGET i city! Jag är vegan, men väldigt sällan på Söder eftersom jag bor på Kungsholmen och jobbar i city. Hänger inte precis på Danderyds sjukhus heller...

  SvaraRadera
 2. Ja, man vill ju inte klaga en stor dag som denna, men asså... Stockholms central kanske?

  SvaraRadera
 3. vi får en i malmö och den kommer jag aldrig att besöka då den ligger helt tokigt mot vad jag brukar röra mig

  SvaraRadera
 4. Härligt! Synd att det inte fanns på ännu fler ställen, men om efterfrågan blir stor så kanske den sedan kommer finnas permanent på ALLA 7/11. Riktigt bra framsteg! Ser fram emot att käka vegokorv när jag åker till stan nästa gång :)

  SvaraRadera
 5. Hahaha, ja det är helt galet! :)
  Jag är iaf glad att den är här nu. Själv bor jag i Märsta så det är en jäkla bit att åka. Som tur är så jobbar jag i Gamla stan så en sväng till Slussen är ju inga problem.

  SvaraRadera
 6. Inte för att vara den som är den men Gullmarsplan ligger inte på Södermalm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du 100% rätt i. Lade till ett PS om det. Även om man ju kan tänka sig att det är södermalmsbor på utflykt som står för vegokorvskonsumtionen även på Gullmars.

   Radera
 7. Och än så länge bara Malmö i Skåne.
  Men bättre än inget, dock.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker i och för sig att det är väldigt bra att den finns på sjukhus, eftersom det annars är ett sånt ställe där man är lite strandsatt vad gäller mat som besökare/anhörig. Men det betyder ju inte att den inte borde finnas överallt! Fanns den inte på t-cen i början? City känns ju som det mest relevanta, om man bara får ta en.

  SvaraRadera
 9. Det kan ju också vara så att de som äger butikerna bestämmer ifall de vill ta in korven. Och man kan tänka sig att en butikschef har flera butiker i samma region. Om man ska vara tråkig.

  Men: Vi ses på Gullmarsplan! Näää, på Knudan i Helsingborg. Satans vad otippat med en korv här. Men ätas ska det, så det sprutar ur öronen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så kan det ju vara. Även om en butikschef antagligen gör sin bedömning utifrån det förväntade kundunderlaget, i de flesta fall.

   Radera
 10. Jag skickade ett mail och frågade om det är butikerna själva som bestämmer om de tar in korven, samt vad man kan göra för att påverka. Fick detta svar:

  Hej!
  Butikerna är utvalda av driftsledarna. Kan hålla med om att det är lite för mycket vitt i centrum.
  Hur kan du påverka detta. Prata med din butik och fråga om de inte ska prova?
  Köpmannen kontaktar sedan sin distriktschef. Därefter hamnar det hos mig.
  Krångligt, ja men annars vet jag inte vilka som har korven eller inte.

  Lars Arvidsson
  Produktchef Freshfood
  Reitan Servicehandel Sverige AB

  SvaraRadera
 11. Det där tror jag mycket väl kan stämma. Jag och säkert 90% av mina vänner är vegetarianer, och vi rör oss i stort sett bara på söder.

  SvaraRadera
 12. Fråga: Varför ser de flesta vegetarian-/vegan produkter ut som deras motsvarighet med kött? Tror man inte riktigt på sin övertygelse?
  Ytterligare en fråga: vad tror man/kvinna att råvarorna kommer ifrån i dessa produkter? Jag sträcker ut hakan och påstår från växthus som står precis på det ställe, där en gång i tiden fri natur och mat till de vilda djur har funnits. Om det är "bättre" att jaga eller ta ifrån bete från vilda djur vet jag inte, men att påstå att det ena skulle vara "bättre" an det andra är hyckleri

  SvaraRadera
  Svar
  1. En motfråga är väl varför man formar ett dött djur just i form av en korv? Kan man inte äta djuret som det är?
   Ytterligare en fråga: var tror du råvarorna som de djur som blir till kött äter kommer från? Som dessutom kräver mycket mer råvaror än att dessa råvaror direkt.

   Radera
  2. Bra motfråga! Förmodligen kommer du på svaret om korvens utformning själv. Googla. Plast fanns inte på den tiden där man tacksam tog tillvara det som skapades av naturen.
   Råvarorna, mat till kossor, kommer säkert från ett ställe, dock förmodligen ett annat än vad de flesta tror. Hur det ser ut med att man skulle behöva mer eller mindre råvaror vet jag inte. Jag har inget vetenskapligt bevis förutom mitt trädgårdsland jag skulle dock vara tacksam om du kunde posta länkar dit.
   En annan punkt som du inte tänkte på är att rådjur inte trivs i kossornas närhet. Även där tog man alltså plats från skogsinvånarna.
   Detta går dock förbi själva poängen. Är det ok att tro att, om man är vegan, så har man bara positiv påverkan på naturen och i vissa fall även känner avsky för personer som jagar eller bonden som föder upp sina djur för mat? Jag tror att man måste se och förstå hela bilden innan man bestämmer sig att militant gå åt det ena eller andra hållet. Det var för 4 billioner år sedan när naturen skapade liv och skapade köttätare och växtätare. Det borde vara hyfsat svårt att förstå varför det blev som det blev.

   Radera
  3. Om man drar en liknelse mellan formen på en sojakorv och övertygelse om att inte äta djur… jag vet ärligt talat inte vad jag ska svarar på en sådan sak. Korvens form är inte så intressant för min del, inte heller sojakorvens form. Vad spelar något av detta för roll? Och det är ungefär allt jag har att säga i det ämnet.

   Vad kornas mat kommer från går t.ex. att läsa på http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10485&artikel=3471608

   All storskalig matproduktionen är naturligtvis mer eller mindre miljöovänlig, och jag för min del avskyr inte någon, och särskilt inte den som tar ett eget ansvar. Denna diskussion började egentligen med ditt påstående om att vegomaten kommer från växthus där en gång i tiden fri natur stod? Och min poäng är ju då att vegomat överlag använder mindre resurser än vad 95% av alla kött- och mjölkkonsumenter äter. Så kritiken skjuter lite förbi sitt mål.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.