23 maj 2012

Okritisk mjölkromantik i SvD

”Mjölkromantik utan ifrågasättande = inte världsbäst journalistik.”
Läste igår artikeln Mjölk - en del av det moderna projektet i SvD, blev lite smått upprörd en stund. Hann dock inte skriva något blogginlägg om det igår (vilket vi nog får konstatera var bra, så här i efterhand). Den ingår som i SvD:s artikelserie ”Heliga kor”. Del 1 handlade om ”kosläppet”som en ny helgdag, del 2 är denna och del 3 om ”köttrenden”.

Artikeln om mjölk är en text som man först inte förstår är en vanlig tidningsartikel. Man förväntar sig hitta en  ”Hela denna sida är reklam från Svensk Mjölk”-text allra överst. Maja Nordström på Mjölkfrämjandet får konstatera att ”tre av fyra svenskar tycker mjölk är gott” och lite senare understryker Agneta Schultzberg, veterinär och chef för djurvälfärd på Svensk Mjölk att ”Sverige har den bästa djurskyddslagstiftningen i världen”. Så, då var dessa två faktum redan spikade.

En ko ”ger” idag 8 000 liter mjölk per år, 6 000 lite mer per år än för 100 år sedan. Hur har denna enorma ökning på bara 100 år (vilket känns som något värt att ifrågasätta bara det) påverkat kon? Inget svar på den frågan. Mer än att det beror på ”effektiv avel, bättre skötsel och bättre foder”. I avrundningen till artikeln får vi veta att ”en ko kan leva i ungefär 15 år, men en mjölkko får i genomsnitt leva i fem år innan den slaktas och blir till kött”? Att den bara får leva i fem år, kan det ha något med ökningen från 2000 liter mjölk per år till 8 000? Och är det i så fall bra eller dåligt? 

För Svensk Mjölk – bra. För kon – troligen inte lika mycket bra.

Jaja, jag vet. Det är klart att Djurens Rätt är kritiska. Och det är klart Mia Sjöström får skriva sin artikel precis som hon vill. Det jag stör mig mest på är att det inte finns någon annan röst. Det är mjölk-PR för hela slanten (Laktosintolerans? Nej, det finns inte), och det är ju de facto så att de som berättar om kor och mjölk (Svensk Mjölk) är desamma som tjänar mer pengar ju mer mjölk vi dricker. Det blir en okritisk megafon.

En fråga Mia Sjöström hade kunnat ställa är t.ex. varför Svensk Mjölk, samtidigt som de propagerar genom argumentet att vi har världens bästa djurskyddslag, argumenterar för att korna ska få vara ute mindre? Att kalvar ska få hållas inne ännu längre än idag, att kvigor ska få hållas inne en och en halv månad av de två till fyra månader som beteskravet gäller.

Det Svensk Mjölk argumenterar för är en eftergift åt de stora, moderna mjölkgårdarna som har svårt att ordna bete åt alla djur, och åt ekonomiska och produktionstekniska överväganden. Man skulle kunna tycka att detta hade varit en fråga som hade kunnat ställas.

7 kommentarer:

 1. Du menar att de ska få vara UTE mindre. Annars bra inlägg, jag störde mig också väldigt mycket på den artikeln.

  SvaraRadera
 2. Mycket ensidig artikel i SvD. Grundproblemet är att skribenten inte eftersträvar allsidighet i vilka röster som får komma till tals. Det är mest Branschorganisationen Svensk Mjölk. För att lyfta fram djurets perspektiv och intressen behöver journalisten tala med en djurrättsorganisation, inte ännu en person som är avlönad av Svensk Mjölk.

  SvaraRadera
 3. Vet inte om ni har tagit upp det här.
  men hemköp (var det nog) har släppt en vegetariskt kokbok.
  Ni kanske vill ta upp det här, om den är något bra? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för tipset, vi har skrivit om den i vår blogg Vegokoll - http://www.vegokoll.se/2012-05-21/grona-recept-och-het-chili.

   Radera
 4. Mjölkpropagandan spred sig häromveckan även till ETC: http://dagens.etc.se/kronika/handlar-allt-om-mjolk

  SvaraRadera
 5. Även i senaste numret av Icas tidning (Buffé) så fanns två reportage om just mjölk. (Syster Sol delade med sig av sina bästa "milkies"-recept, samt ett om hur bra det gått för "mjölkbaren" på festivalen Peace&Love.) Då nämnda festival säger sig vara "festivalen med ett budskap" så tycker jag att de borde se över vilka budskap de sänder ut.. Saknade nämligen även där ett annat perspektiv. Känns som att Svensk Mjölk har dragit igång en riktig PR-offensiv. Tycker det är alldeles för mycket fokus på komjölk generellt i recept/tidningar, hoppas att det beror på okunskap.

  Varför kan inte utgångspunkten istället vara soja-, ris-, havre- eller mandelmjölk. Vill man absolut ha komjölk så ska det vara undantag-inte norm. (mandelmjölk är förresten helt underbart gott! Alla som inte gjort det redan - prova!) Det är ofattbart hur det kan vara så att det är komjölken som anses "naturlig", och de naturliga alternativen ses som "ersättningsprodukter"!?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.