28 juli 2012

Sommartider (hej, hej) - #10

"Sommartider (hej, hej) - #10."
Djurens Rätt sommarturné sprutar ur sig festliga bilder. Jag gillade särskilt denna, av Linn Bleckert.
Tagen på West Coast Riot. Till vänster: stora scenen. Till höger: Djurens Rätt.

En dag försenad. Ajaj. Det här med "semester" kan verkligen ställa till saker och ting. Inte bra. Får akta mig för sådant i framtiden. Det största i veckan som gick var nog uppmaningen om köttfritt på Nobelmiddagen. Eller så var det Sommar i P1 med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Förutom en djurvänlig morbror, en otrevlig jaktberättelse och djursex i riksdagsstolen var det dock inte jättemycket djurprat i programmet - vilket väl inte heller var att vänta, egentligen. Och det är ju nästan omöjligt att inte få en mer positiv bild av politiker och ministrar när de kan vara personliga så här. Även om vår landsbygdsminister har en extremt tveksam musiksmak...

Aproå köttfria måndagar så är det väldigt märkligt hur kontroversiellt det kan vara. Två exempel från veckan - från USA och från en ledarsida som verkligen tycker att köttfria måndagar är en dålig idé. Det är nästan så att man kan tro att denna (egentligen harmlösa) kampanj vill förbjuda kött, varje dag och varje sekund.

Det mest puckade i veckan: en articifiell manet byggd av hjärta. Herregud...

Lite mer personligt: grönsaksbiff/burgare (ni vet en sån där panerad med hela grönsaker inuti) och värmd bulgursallad för 105 kronor borde vara olagligt att servera utan att man på förhand ber om ursäkt för sin brist på kompetens och fantasi.

Djurens Rätt i media: om kajor i Umeå och grill i Skövde. Eller vänta nu, var den senare samma länk jag hade med redan förra veckan...?

Det står en Oatly Chai (heter den så) i min kyl. Har dock inte vågat smaka den ännu. Lika läskigt som att doppa sig i en sjö där man inte ser botten.

I-media-men-inte-Djurens-Rätt: griskastreringar i Ring P1. Två andra läsvärdheter: om fiskar och nät, och om självmord bland djur.

Fler singlar än par väljer vego i USA. Vad kan det bero på egentligen? Luktar vegetarianer illa? Eller är det bristsjukdomar som spökar?

Djurens Rätt i bloggar: "Jag och veganismen", "Projekt 2500+100, del 1: Djurens Rätt, materialbeställning, PP och Fältbiologerna" och grillkväll i Skövde. Det grillades i Stockholm också förresten.

Lite uppföljning från förra veckan: Leif GW Persson fortsätter skriva om djurpoliser. Kommer ni ihåg den vedervärdiga historien med kvigan och kalven från förra veckan? En vecka senare visar det sig att myndigheterna inte har något att invända. När det kommer till djur så innebär regler som bryts att reglerna ändå har följts. Och #vegoriot var tydligen harmlöst.

Det går att läsa om galet många fall av vanvård av djur. Extremt deprimerande. Som t.ex. detta (om fjorton sköldpaddor, tolv duvor, nio katter, åtta hundar och en papegoja). Fler artiklar - bara från veckan som gått - finns här, här, här, här och här. Och då talar vi ändå inte om den systematiska vanvården som inte är inbyggd i systemet med "god djurhållning".

"Tog för många jamarare - blir av med sina katter". Så kan man ju också skoja till det. Eller inte. Ett par ytterligare rubriker på samma ämne: Hund vanvårdad - tvungen att avlivas och Katter tvingades leva i sin egen avföring.

Och såklart förstår jag att det döljer sig en massa personliga, mänskliga tragedier bakom nyheter som de ovan. Men har vi tagit oss makten över djuren medföljer också ett väldigt stort ansvar. Som med Bamse ni vet - är man stark måste man vara snäll. Och trots alla dessa artiklar kan man läsa ledare som denna i ATL om att det är inspektionerna som är det egentliga problemet.

Såg ni OS-invigningen? Rätt läcker tyckte jag. Förutom Sveriges kläder - de var ju Stig-Helmer på Sällskapsresan-klass på dem. Djuren som deltog i OS-ingivningen har fått garantin att de aldrig ska slaktas, och att de ska få ströva runt tills de dör om ålderdom. Det var ju en fin kompensation.
 
Det var det för idag. Hörs om en vecka minus en dag. Nästa fredag alltså. Heja Sverige och alla OS:are som väljer vego!

20 juli 2012

Sommartider (hej, hej) - #9

"Sommartider (hej, hej) - #9."
Den här veckan har jag verkligen varit off, på resande fot i det land där sojamjölken inte upptäckts ännu (även kallat Dalarna). Så om jag missat något – skriv gärna en kommentar och tipsa!

Jordgubbar, havregrädde och sojaglass. Det bästa med sommaren
Denna vecka blir svår att sammanfatta utan fredagens två stora händelser. Det ena är förstås landsbygdsminister Eskil Erlandssons besked att förbudet mot obedövad kastrering av smågrisar kommer att införas från den 1 januari 2016. Väldigt länge, men i alla fall ett besked.

Det andra är hashtagen #vegoriot på Twitter, som trendade som tusan under fredagen. Väldigt roligt! Bakom hashtagen står @BjudeMigInte och @Arkelsten (den senare pratar om det hela i P3 efter kl. 16 idag). Från början var det väldigt läsvärt om fördomar om vegomat, men rätt snart blev det mer en för-eller-emot-disussion om kött. Som inte alltid är lika läsvärd. Men väldigt roligt med lite #vegoriot mitt under semestern!

Apropå vego – måste förstås nämnda att jag var förbi Trädgårdscaféet i Borlänge i onsdags. Fantastiskt fint, mysigt och gott (tog en skagenmacka och en chokladboll). Obligatoriskt besöksmål om du är i närheten. 

Den här nyheten är ju så tragisk att man bara vill böla: Ko kalvade på slakteri. Fy fan. Värt att notera är också användandet av ordet ”slakt” (vilket drabbar mamman i nyheten) och ordet ”avliva” (vilket drabbar kalven). Exakt var i ligger skillnaden?

Läsvärt från andra sidan Atlanten (Kanada närmare bestämt) – under ett tokgalet hästlopp dog tre hästar. Vilket med rätta kritiserades. Som en uppföljning på detta kom dock en debattartikel som menar att det grundläggande problemet handlar om vad vi lägger på tallriken, inte dessa hästlopp: ”The Stampede comes once a year. But decisions about what to eat come several times per day. If you’re serious about being kind to animals, you can begin with your next meal.” Det ena utesluter naturligtvis inte det andra, den diskussionen behöver vi inte höra en gång till. Men viktigt att påminnas om då och då.


Det kommer väldigt många frågor via vår app nu under sommaren. Väldigt roligt! Ladda ner appen och fortsätt gärna skicka frågor!

Mer från andra sidan Atlanten – där, som ni minns, Kalifornien röstade igenom striktare regler för djurhållningen i staten i november 2008. Nu pågår ett försök att på nationella nivå försöka stoppa möjligheten för stater att införa striktare djurskyddslager av detta slag.

Den här har jag sparat i min läsa-lista till en regning dag: http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/wojtek-the-bear-that-joined-the-polish-army-and-fought-the-nazis-a-844056.html.

Grilla med Djurens Rätt i Skövde. Hurra!

Tillbaka till Amerika – Kalifornien har ju röstat också igenom ett förbud mot försäljning av foie gras (ank- och gåslever). I Frankrike höjs röster om att bojkotta viner från just Kalifornien (lycka till med det!) och å andra sidan vill franska gäss söka asyl på USA:s västkust. Mer om det juridiska kring förbudet går det att läsa om här.

Veganpizzor i rymden – tja, why not? Vore väl kul att se ett utökat utbud på planeten Jorden till att börja med?

Soja klår biffen säger forskare. Vi också!

Poliser och djur har också blivit ett ämne i veckan. Som det sagts tidigare vill polisen inte längre ta hand om djur – ”det behövs en annan myndighet” säger de. Undrar om dom menar en Djurskyddsmydighet? En polis som lyft frågan om djurs utsatthet är länspolismästare Carin Götbland, som hamnade i i Leif GW Perssons skottklugg i veckan: "I sak handlar det om att välja mellan omsorgen om en dvärghamster och 150 ouppklarade mord." Carin Götblads replik finns här.

Två finfina insändare att läsa: denna och denna.

Apropå något vi nämnde förra veckan - det här var ju trevligt: http://labrandstation.wordpress.com/2012/07/18/om-djurens-ratt/

En sista sak som snurrat på internet den här veckan är den här bilden:


Storyn bakom bilden finns t.ex. att läsa på http://sarah.metromode.se/2012/07/18/mmm/. Hur mycket som är sant i detta – när något låter lite för bra för att vara sant så är det ofta inte sant, enligt min skeptiska erfarenhet – vet jag tyvärr inte.

Den djurförsöksuppfödare i Italien som fick ett stort antal hundar fritagna i en väldigt uppmärksammad aktion för ett tag sedan har nu hamnat även i blickfånget för lagen.

13 juli 2012

Sommartider (hej, hej) - #8

"Sommartider (hej, hej) - #8."
I vad som har blivit något av en sommartradition här i bloggen tar det ordinarie bloggandet semester under ett par veckor. Istället blir det varje fredag ett inlägg där vi småkollar (det är ju ändå officiellt semester...) på ett par intressanta och/eller läsvärda saker. Så, välkommen till sommartider (hej, hej), del 8!

I Bibeln berättas att Syndaflodens regn varade i 40 dagar och 40 nätter. Här i Sverige kallar vi det sommar.
Foto: Frederic Mancosu / Flickr

Ni har väl inte missat att ETC:s har kötttema i sitt senaste nummer? Var det inte också ETC som hade kött-tema en tidigare gång, för en massa år sedan med gris-masken på omslaget? Det kändes som ett väldigt betydelsefullt och viktigt nummer den gången, får se hur det blir med detta.

Som brukligt är det rakt på sak när Per-Anders Svärd bloggar: http://peranderssvard.blogspot.se/2012/07/vegetariskt-vegetabiliskt-veganskt.html. Som brukligt tror jag det passar perfekt för vissa att läsa, inte lika perfekt för andra.

Fick ett tips Jonatan om denna musikvideo, av och med Vegan Smythe - som jag inte har en aning om vem det är, är första gången jag hör det namnet.


Ingen semester i djurfabrikerna – ett läsvärt debattinlägg från Annika Spalde och Pelle Strindlund i tidningen Dagen.

"I'd rather be remembered for saving animals". Sympatiskt sagt av Brian May från gruppen Queen.


En man i Luleå höll 25 katter så illa att han fått djurförbud, en hästägare i Höganäs gjorde detsamma med hästar och i Örkelljunga gjordes samma sak med hundar. Ett hunddagis i Landskrona trotsar sitt djurförbud och i Falkenberg omhändertogs 757 (!) illrar. Detta får mig osökt att tänka på det seminarium som arrangerades i Almedalen, om att brott i djurrättsrörelsens namn ökar i Sverige. Det är fortfarande en väldigt, väldigt lång väg kvar för djurrättsrörelsens lilla olagliga gren att vandra innan man kommer ikapp den djurutnyttjande världen när det kommer till brottsstatistik.

Tips om en intressant utställning som visas på Landskrona stadsbibliotek: http://hd.se/landskrona/2012/07/08/djurratt-eller-djurfel/

Det finns bara att problem med Astrid & Apornas nya produkter – att de inte är särskilt goda. Förlåt, men jag ärlighet är en dygd. Skriv gärna en kommentar om att jag har fel. Har smakat pr*ckig korven, sk*nka och har gr*illburgaren och fiskp*nnen kvar i kylen.

Djurens Rätts sommarturné ger en hel del trevliga ringar på vattnet. Som detta. Missa inte heller sommarturnéns alla fantastiska inlägg på vår webbsida, som detta från Peace & Love.

Gick till affären för att köpa Oatlys havredryck. Kom hem med ICA:s nya sojadryck. Kanske lite klantigt, men å andra sidan – onekligen snarlika förpackningar, eller hur? Slump, eller inte slump?

Har inte läst inlägget Look who is talking animal welfare! på bloggen Counting Animals. Jag har ju semester... Men det ligger högt upp på min läs-lista när den tiden kommer, verkar vara intressant! Noterbart att HSUS får så väldigt mycket mer träffar än PETA på senare år.

Är långt ifrån någon hundexpert, men det här med gula hundar känns extremt smart.

Det var det för denna vecka. Lägg gärna in en kommentar om jag har missat något intressant (eller stavat fel nånstans). Annars så hörs vi om en vecka.

7 juli 2012

Hästprat i Sommar

"En reflektion till Lutfi Kolgjinis sommarprat."
Inlägget kommer från Djurens Rätts Hästgrupp på Facebook.

Lyssnade på Lutfi Kolgjinis sommarprat i P1 häromdagen. Han berättade följande om den bästa häst han någonsin haft, Viking Kronos:

Då hästen var två år vann han sex lopp på raken. Efter 10 raka segrar blev han "endast" tvåa och var helt slut efter loppet. Kolgjini beslöt då att ta hem honom från Italien, vilket innebar att han måste köpas ut från sin italienske delägare för 7 miljoner kronor (priset för 30% av hästen). Hästen var då sjuk, men väl hemma i Sverige hittades inget fel på honom och han skickades redan en månad senare till Milano för att tävla. Därefter vann han två lopp till för att sedan bli fyra och skadad. Nu är han avelshingst hos Kolgjini.

Vår reflektion är att Viking Kronos karriär var kort - första start 14/9 1997 - sista start 11/10 1998. Denna häst som "Ludde" själv i programmet beskriver som den mest fantastiska häst han sett ("Det föds bara en sådan häst vart 50:e år") lyckades han alltså slita ut och exploatera på bara ett år. På en sådan kritik skulle travet helt säkert som vanligt svara att "olyckor händer".

För övrigt var det intressant att höra Kolgjinis egen förklaring till varför han är så fascinerad av hästar. Det är "makten över dem", "att kunna tygla dem", "kontrollera kraften" och "forma dem". Och efter Viking Kronos letar nu Kolgjini fortfarande efter "den perfekta hästen".

5 juli 2012

Torsdag den 5 juli kl. 12:59

”Klart slut från Djurens Rätt i Almedalen 2012.”
Djurens Rätt sista dag på Gotland (eller tja… våra alldeles fantastiska lokalt aktiva finns ju kvar!), tog slut igår onsdag. Det var en dag som började med frukostseminarium om djurtransporter, gästat av bl.a. Silvia Meriggi från organisationen Animals’ Angels – ett referat från seminariet läser du här, en intervju med Silvia kommer också i nästa nummer av Tidningen Djurens Rätt.

Silvia Meriggi

Överlag var våra tre seminarier trevligt nog väldigt välbesökta, det fanns inte plats för många fler rumpor. Och seminariet om kycklingar var till och med överfullt.

Efter vårt frukostseminarium hade vi planerat att lyssna på landsbygdsminister Eskil Erlandsson prata om Matlandet Sverige, men på grund av barnafödsel så var han ej närvarande. Så efter att ha lyssnat en stund på det landsbygdsministerlösa samtalet gick vi vidare till ett seminarium som ställde frågan om djurrättsextremism är ett växande problem. Men så mycket en fråga var det ju egentligen inte - i en debattartikel i Aftonbladet, i två upptryckta rapporter och i en film konstaterade Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund att så är fallet.

Från pälsbranschen vill man nu se en nationell satsning hos polisen för att komma till rätta med denna brottslighet.

- Vi skriker inte om längre straff, utan det viktigaste är att agera tidigt, sa pälsbranschens VD Johan Dalén.

Är djurrättsextremism ett växande problem?

De två deltagande politikerna, Johan Pehrson och Åsa Coenraads från Folkpartiet resp. Moderaterna. sa i princip samma sak som branschrepresentanten – att det är ok att ha åsikter om minkfarmning och pälsförsäljning, men att protesterna måste ska på ett demokratiskt sätt och med lagliga metoder. Djurskyddets Sveriges ordförande Sven Stenson deltog också han i diskussionen, och tyckte att det var bättre om pälsfarmerna lade sina pengar och resurser på djurskydd snarare än kameror och staket.

Det sades flera gånger att denna brottslighet har sitt ursprung i en frustration. Och det är onekligen lite frustrerande när det finns en majoritet svenskar som vill förbjuda pälsfarmning, medan de folkvalda beslutet något annat. Detta glapp behöver åtgärdas – genom att förbjuda pälsfarmningen på laglig väg (eller genom att förändra opinionen, vilket en pälsbransch på charmoffensiv säkerligen har på sin agenda).


Nåväl, efter detta pulshöjande seminarium var det dags att få iväg Silvia Meriggi tillbaka till Italien, äta lunch, skriva och sedan återstod bara för Djurens Rätts sex fantastiska aktiva (och jag själv) att spendera den sista tiden på i centrala Visby för att få ut ett sista budskap om djurs rättigheter. Hönrietta hamnade som vanligt i blickfånget - på Twitter, framför en SVT-kamera (lite osäker på var eller när det kan tänkas sändas) och skakandes hand med Jonas Sjöstedt (det var ju Vänsterpartiets dag i Almedalen).

Väl på båten var vi trötta med nöjda, och energi kom genast tillbaka i samband med genomgång och utvärdering. Nästa år kommer Djurens Rätt @ Almedalen bli ännu bättre! Bara 361 dagar kvar!

3 juli 2012

Tisdagen den 3 juli kl. 23:10

"Tisdagen den 3 juli kl. 23:10."
Imorgon kl. 07.45 börjar Djurens Rätts och Djurskyddet Sveriges seminarium om djurtransporter. Vi ska gå från huset vid 7-snåret, så det är snart dags att lägga sig tillrätta i min Almedals-soffa och sova... Men en dag med Almedalen har ju gått, så en en kort sammanfattning är på sin plats.

På seminarie (seminarium?) med Djurens Rätt.
För en egen del blev det ingen Alpro-frukost, utan istället Svenskt kötts seminarium om skolmat. Och det är ungefär allt jag har att säga om det seminariet. I övrigt har vi idag pratat med t.ex. Carin Götblad om djuridik och med Carl Emanuelsson, talesperson för Feministiskt Initiativ om djurrätt. Emanuelsson vill gärna se mer djurrätt i skolundervisningen sa han till en av våra utsända innan sitt väntande torgtal. ”Jag ser personligen inga argument för att äta kött” meddelande han och berättade att F! jobbar mot all exploatering av djur, och kommer att synliggöra de frågorna mer i sitt arbete framöver. 

Carl Emanuelsson.
Djurens Rätt arrangerade under eftermiddagen två seminarier – om burhönor, upphandling ochkonsumentmakt, samt kycklinguppfödning. Klicka på länken så läser du mer om seminarierna på vår webbsida. Inspelningen från seminarierna kommer om ett par dagar.

Vad hände mer idag? Statsminister Fredrik Reinfeldt talade i Almedalsparken, vi lyssnade på LRF:s ordförande Helena Jonasson, vår ordförande hamnade i en blogg och SLU sprang på Hönrietta på stan. Och apropå Hönrietta så testade hon idag på att hoppa över lönegapet:


På kvällen hade vi middagsgäster, tre trevliga kvinnor från Djurskyddet Sverige och en lika trevlig kvinna från organisationen Animals' Angels. Bra tisdagskväll!

God natt, vi hörs imorgon!

2 juli 2012

Almedalen den 2 juli kl. 22:59

"Almedalen den 2 juli kl. 22:59."
Det var måndagsmorgon i Visby, och för vår del började den med jakt på frukost på Alpro, och slutade med jakt på sömn.

Vi hade hört att Alpro skulle bjuda på frukost under Almedalsveckan, på Donners plats var vad vi hade hört. Men där var det tomt med frukost baserade på produkter från växtriket. Däremot lyckades vi efter en stund lokalisera dem på Wallners plats. Gott! Vi fick också tillfälle att uppdatera vårvegokoll på Visby.


Medan en grupp befann sig ute i folkvimlet gick vi övriga på Svenskt kötts seminarium om köttfria måndagar- som vi redan har sammanfattat här. Efter seminariet var det dags för fler övningar på stan, det det idag var Miljöpartiets dag att synas mest och störst. För vår del var det dock Hönrietta som var i centrum den 2 juli 2012 – på framsidan på SvD, i Expressens Almedalstidning, samt att hon blev utsatt för ensjärtsvans-attack mitt på blanka dan.

Vi konstaterade under dagen att det känns som att det är färre arrangemang som har med djurfrågor att göra i år jämfört med förra året – och att en del, t.ex. det om Köttfri måndag, arrangeras av den ”andra sidan”. Lite trist, och man kan såklart fundera på vad detta beror på. Våra tvåförsta egna seminarier, av tre, äger rum imorgon. Hjärtligt välkommen dit, eller att se dem i efterhand på vår webbsida.


På kvällen var det Åsa Romson som talade i Almedalsparken medan vi delade ut material, värvademedlemmar, lärde oss säga både Facebook och Twitter på teckenspråk och dela med oss av Almedalen-humor (”mycket får man höra under Almedalsveckan, men det är dåligt med rauka besked”).

Almedalsveckan är fantastiskt på många sätt, men det är samtidigt full rulle från morgon till kväll. Så dagens planerade kvällspromenad vid vattnet ställdes in, och istället inleddes jakten på sömn. Först på programmet imorgon är ett seminarium om skolmat klockan halv tio. Och antagligen en tur förbi Alpro-frukosten igen...


Ansvarsfulla val viktigare än köttfria måndagar?

"Kan man äta fruktkött på en köttfri måndag?"
Köttfri måndag – quick fix för miljön? Det var frågan som Svenskt kött ställde sig i ett seminarium på måndagsförmiddagen i Almedalen. Om man vill sammanfatta paneldeltagarnas åsikter skulle det låta ungefär: köttkonsumtionen behöver minska och en vegetarisk dag kan vara ett bra steg, men vi måste framförallt ställa krav på det kött vi väljer och även ställa krav på de grönsaker vi i så fall väljer istället.


Är köttfria dagar lösningen på den miljöproblematik som finns med det kött vi äter, eller är det ett slag i luften? Det var frågan som seminariets moderator Ann-Helen von Bremen slängde ut i luften. Kan man äta kött och samtidigt vara miljövän, eller handlar det hela mer om vilket kött vi väljer?


I panelen som debatterade detta ämne fanns Jöran Fagerlund, miljökommunikatör från Vänsterpartiet och Göteborg, Satu Andersson från Nordic Light Hotell (det första hotell i världen som införde köttfria måndagar), Maria Gardfjell, kommunalråd för Miljöpartiet i Uppsala samt Hilda Runsten, klimatexpert på LRF. Och den röda tråden i svaren, och diskussionen, var att det viktigaste är att vi ställer högre krav på vad vi äter och hur det tillverkas – snarare än att se det köttfria som en enkel lösning.

Det finns en trend med ökad köttkonsumtion i Sverige, vi äter betydligt mer kött idag än för 20 år sedan. Men ökningen består av ”fulkött” (ett uttryck som flera i panelen anammade), kött som Hilda Runsten definierade som importerat kött med hög klimatbelastning. Mot trenden med ökad köttkonsumtion finns t.ex. initiativet Köttfria måndag. Svenskt Kött hade låtit United Minds fråga 1 200 personer om köttfria måndagar, och fått fram att 5% av de tillfrågade var vegetarianer på heltid, 3% sysslade med köttfria måndagar, 30% hade provat en köttfri måndag och ytterligare 30% kunde tänka sig att prova.


Miljöpartisten Maria Gardfjell frågade om man fick äta fruktkött dessa dagar.. och fortsatte, mer på allvar, med att säga de köttfria dagarna kan vara ett positivt steg på vägen. Men hon var kritisk till att det var en negativ kampanj - det hade varit bättre att säga ja till grönt än nej till kött tyckte hon – och var inne på samma som LRF:s Hilda Runsten; även om köttfria dagar kan vara bra för att få igång en debatt om vilket kött vi äter, så är det dåligt om det innebär att vi resten av dagarna inte funderar alls. Och varifrån kommer grönsakerna vi äter på på måndagar, frågade de sig?

Gardfjell sa vidare att allt vi äter har en miljöpåverkan, och ansåg att vegetarianerna skulle läggas fokus på ursprunget och klimatbelastningen på sin mat, och låta köttkonsumenterna fokusera på ursprunget i det som de äter. De som väljer grönt fick sig ett par kängor i diskussionen (kanske inte helt otippat) – hur bra är dessa grönsaker och vegoprodukter, och det är inte så enkelt som att bara välja vego och tro att man har gjort något bra, sades det från scenen.

Djurens Rätt har inte låtit United Minds göra en undersökning där 1 200 grönsaksätare tillfrågades om sina matvanor, men vi vågar ändå - med viss säkerhet - hävda att de som väljer vego överlag har en betydligt större medvetenhet kring vad de äter, och att de även i högre grad väljer ekologiskt. Att välja vego är resultatet av en tankeprocess kring vad vi stoppar i oss, och att välja bort något leder ofta till att välja bort även annat mindre bra. Så argumentationen att det inte finns skulle finnas någon reflektionen kring vad man äter efter valet att välja grönt kändes lite svårsmält i våra öron. Och en lite onödig kritik mot de som gjort ett medvetet val, jämfört med den traditionella och oreflekterade köttkonsumtionen – som kanske, även ur Svensk Kötts perspektiv, borde vara ett större problem.

Jöran Fagerlund stod för den starkaste vegoargumentationen i panelen, och tyckte det var bra för hotell och andra verksamheter att införa köttfria måndagar men menade att man som privatkonsument istället borde satsa på kött-tisdagar.

1 juli 2012

Almedalen den 1 juli kl. 21:49

"Almedalen den 1 juli kl. 21:49."
Flaggan gick i topp, något vi utlovade bildbevis för i vårt blogginlägg från tidigare idag. Så här kommer det:


I övrigt en trevlig söndag och trevlig start på Almedalsveckan för de sex personer från Djurens Rätt som finns på plats i Visby – för dagen förstärkta med Lotta och Jennifer från Djurens Rätt på Gotland.

Dagen var annars kliniskt fri från seminarier och dylikt, och vi ägnade istället större delen av dagen genom att vara ute på stan med Hönrietta som dragplåster och våra röda tröjor med frågan ”Var är kycklingarna?” som blickfångare.


Middagen bestod av crepes på Strykjärnet Crêperie & Logi – och efter att flera frågat på Twitter om vegoutbudet i Visby slängde vi ihop denna vegospaning. Vi tar gärna emot tips på fler ställen!

Överlag en väldigt positiv dag med trevligt bemötande. Dock relativt glest på folk, det lär bli mer imorgon. Måndagen drar igång kl. 09.30 med Svenskt Kötts seminarium om köttfria måndagar.

#vegovisby

"Vår vegokoll på Visby och Almedalen 2012."
Som alltid, och överallt, handlar livet till stor del om mat. Så även Almedalsveckan. Med utgångspunkt från vår vegospaning från 2011 kikar vi på vegoutbudet 2012.

  • Strykjärnet Creperie och Logi i Visby - Wallers Plats 3
    Serverar veganska crêpes om man ringer dagen innan och beställer äggfri smet. Beställningen 2011 gick enklare än 2012 för den som vill ha veganskt, då man får pyssla en hel del. Men trevlig och tillmötesgående personal med koll på läget. Sedan är det bara att välja bland vegoingredienserna på menyn.
  • Surfers – Södra Kyrkogatan 1
    Vi har inte provat det i år, men förra året var vi där. Och missförstod maten - det vi trodde var tre rätter som sex personer kunde dela på visade sig vara tre små rätter som knappt tre personer kunde klara sig på. Men alldeles fantastiskt gott var det!
  • Café Amalia - Hästgatan 3
    Ska enligt ett hett tips ha goda mackor, om man ber om veganska grillade så gör de mackor med  hommous.
  • Nått falafelställe – Södra Kyrkogatan 5
    Vi har fortfarande inte koll på vad stället heter. Men det finns kvar 2012, med en hyffsat gedigen vegetarisk meny, i en österrikiskt inspirerad byggnad. Vi provade (fantasilösa som vi är) falafel med pommes (utan vit sås för den som vill ha det veganskt).
  • Café Ryska Gården – vid Stora torget
    Vi blev rekommenderade deras goda linssoppa förra året. Det blev inte av att vi gick dit och provade 2011, och vi har enligt hunnit dit och prova 2012...
  • Hedbergs Musik-och Bokcafé - Södra Kyrkogatan 4 B
    Hade vegansnickers 2011 - och har det 2012! Woho! Macka med tapenade och hommous erbjuds också, liksom sojalatte.
  • Alpro, Wallers Plats
    Bjuder på yogurt och flingor till frukost varje dag under Almedalsveckan, ca. 9-10.
Utöver detta finns ju O'Learys, som ska ha Veggos produkter som alternativ till kött.

Välkommen till Almedalen 2012!

"Följ Djurens Rätt på plats i Almedalen."
Eftersom Djurens Rätt gillar djur var vi solidariska med tuppen, och gick upp vid 04-snåret för att kunna anlända till Visby strax innan kl. 11 idag söndag. Vi är på plats för att delta i det fantastiska, galna och viktiga spektakel som är Almedalsveckan.

Vi arrangerar tre egna seminarier (ett ihop med Djurskyddet Sverige) och deltar i många fler, till på onsdag ikväll då färjan tar oss hem igen. Förutom seminarier finns vi på plats för att mingla, diskutera, dela ut material och överlag lyfta djurens röst. Men först av allt ska vi försöka få upp Djurens Rätts-flaggan högst upp i vår helt egna flaggstång. Vi återkommer under kvällen med bildbevis på resultatet.

Mer om de seminarier vi arrangerar (och andra vi tror kan vara intressanta) hittar du på http://www.djurensratt.se/almedalen2012. Vår vegokoll på Almedalsveckan från förra året finns på http://djurensratt.blogspot.se/2011/07/en-vegoguide-till-almedalsveckan.html.