20 juli 2012

Sommartider (hej, hej) - #9

"Sommartider (hej, hej) - #9."
Den här veckan har jag verkligen varit off, på resande fot i det land där sojamjölken inte upptäckts ännu (även kallat Dalarna). Så om jag missat något – skriv gärna en kommentar och tipsa!

Jordgubbar, havregrädde och sojaglass. Det bästa med sommaren
Denna vecka blir svår att sammanfatta utan fredagens två stora händelser. Det ena är förstås landsbygdsminister Eskil Erlandssons besked att förbudet mot obedövad kastrering av smågrisar kommer att införas från den 1 januari 2016. Väldigt länge, men i alla fall ett besked.

Det andra är hashtagen #vegoriot på Twitter, som trendade som tusan under fredagen. Väldigt roligt! Bakom hashtagen står @BjudeMigInte och @Arkelsten (den senare pratar om det hela i P3 efter kl. 16 idag). Från början var det väldigt läsvärt om fördomar om vegomat, men rätt snart blev det mer en för-eller-emot-disussion om kött. Som inte alltid är lika läsvärd. Men väldigt roligt med lite #vegoriot mitt under semestern!

Apropå vego – måste förstås nämnda att jag var förbi Trädgårdscaféet i Borlänge i onsdags. Fantastiskt fint, mysigt och gott (tog en skagenmacka och en chokladboll). Obligatoriskt besöksmål om du är i närheten. 

Den här nyheten är ju så tragisk att man bara vill böla: Ko kalvade på slakteri. Fy fan. Värt att notera är också användandet av ordet ”slakt” (vilket drabbar mamman i nyheten) och ordet ”avliva” (vilket drabbar kalven). Exakt var i ligger skillnaden?

Läsvärt från andra sidan Atlanten (Kanada närmare bestämt) – under ett tokgalet hästlopp dog tre hästar. Vilket med rätta kritiserades. Som en uppföljning på detta kom dock en debattartikel som menar att det grundläggande problemet handlar om vad vi lägger på tallriken, inte dessa hästlopp: ”The Stampede comes once a year. But decisions about what to eat come several times per day. If you’re serious about being kind to animals, you can begin with your next meal.” Det ena utesluter naturligtvis inte det andra, den diskussionen behöver vi inte höra en gång till. Men viktigt att påminnas om då och då.


Det kommer väldigt många frågor via vår app nu under sommaren. Väldigt roligt! Ladda ner appen och fortsätt gärna skicka frågor!

Mer från andra sidan Atlanten – där, som ni minns, Kalifornien röstade igenom striktare regler för djurhållningen i staten i november 2008. Nu pågår ett försök att på nationella nivå försöka stoppa möjligheten för stater att införa striktare djurskyddslager av detta slag.

Den här har jag sparat i min läsa-lista till en regning dag: http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/wojtek-the-bear-that-joined-the-polish-army-and-fought-the-nazis-a-844056.html.

Grilla med Djurens Rätt i Skövde. Hurra!

Tillbaka till Amerika – Kalifornien har ju röstat också igenom ett förbud mot försäljning av foie gras (ank- och gåslever). I Frankrike höjs röster om att bojkotta viner från just Kalifornien (lycka till med det!) och å andra sidan vill franska gäss söka asyl på USA:s västkust. Mer om det juridiska kring förbudet går det att läsa om här.

Veganpizzor i rymden – tja, why not? Vore väl kul att se ett utökat utbud på planeten Jorden till att börja med?

Soja klår biffen säger forskare. Vi också!

Poliser och djur har också blivit ett ämne i veckan. Som det sagts tidigare vill polisen inte längre ta hand om djur – ”det behövs en annan myndighet” säger de. Undrar om dom menar en Djurskyddsmydighet? En polis som lyft frågan om djurs utsatthet är länspolismästare Carin Götbland, som hamnade i i Leif GW Perssons skottklugg i veckan: "I sak handlar det om att välja mellan omsorgen om en dvärghamster och 150 ouppklarade mord." Carin Götblads replik finns här.

Två finfina insändare att läsa: denna och denna.

Apropå något vi nämnde förra veckan - det här var ju trevligt: http://labrandstation.wordpress.com/2012/07/18/om-djurens-ratt/

En sista sak som snurrat på internet den här veckan är den här bilden:


Storyn bakom bilden finns t.ex. att läsa på http://sarah.metromode.se/2012/07/18/mmm/. Hur mycket som är sant i detta – när något låter lite för bra för att vara sant så är det ofta inte sant, enligt min skeptiska erfarenhet – vet jag tyvärr inte.

Den djurförsöksuppfödare i Italien som fick ett stort antal hundar fritagna i en väldigt uppmärksammad aktion för ett tag sedan har nu hamnat även i blickfånget för lagen.

13 kommentarer:

 1. Nej, tjurfäktarhistorien kanske inte är sann trots allt.
  http://planetoftheanimals.blogspot.se/2012/07/beware-of-bogus-repented-bullfighter.html

  Ord mot ord nu, men om min länk stämmer så blir bilden helt plötsligt fruktansvärd. Ett offer står och betraktar sin bödel, som i sin tur låtsas om att den snart förestående avrättningen bara är en bagatell.

  SvaraRadera
 2. Det lät lite för bra för att vara sant. Men ändå trist om det är så. Tack för länken!

  SvaraRadera
 3. Sorgligt många hemska nyheter. Och varken första eller sista gången en ko kalvar på slakteri. Såg dokumentär där det filmats med gömd kamera på Svenskt slakteri för ett antal år sedan och där det slaktades kor med kalv i magen på ren rutin av Scan (som förstås ljög om alltsammans). Kon slaktades och det blev naturligtvis syrebrist för kalven i magen som man såg rörde sig förbrilt som i panik under den döda kons skinn innan hen också dog. Fy fan för djurindustrin. Aldrig mer kött, djurmjölk, smör, ost och ägg och inte heller slaktavfall som skinn, gelatin och andra otrevligheter som gömmer i sig som E-nr och absolut inget djurtestat vare sig i tandkräm, diskmedel osv. Ett första steg och det mest grundläggande steget för att minska lidandet i världen är att leva veganskt.

  SvaraRadera
 4. "...förbudet mot obedövad kastrering av smågrisar kommer att införas från den 1 januari 2016"

  Minister Eskil Erlandsson kan kastrera sig själv obedövat om han vill men givetvis behövdes ett omedelbart stopp för att tvångsskära i andras underliv. Regeringen håller den tvångskastrerande köttindustrin om ryggen.

  Alla köttätare som uttalat sig mot obedövad kastrering av grisar har nu ett guldläge att gå från ord till handling: avstå griskött fram till 1 januari 2016, åtminstone.

  SvaraRadera
 5. Hej! Ni kanske redan har skrivit om detta, men jag råkade läsa det i tidningen Hundsport idag och blev upprörd: att sammanslutningar med viltjägare som letar upp trafikskadat vilt och avlivar dem nu strejkar i protest mot rovdjurspolitiken i Sverige. De vill ha färre rovdjur, annars tänker de låta de trafikskadade djuren ligga och självdö. Jag tycker det var intressant för det säger något att jägarna offrar djurskydd för att påverka politiskt och det säger inte minst något om deras dubbla stolar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste det, men tror inte vi skrivit om det ännu. Tack för tipset!

   Radera
 6. Människor som väljer att jobba på slakterier, har dom varit med om nåt hemskt under sin barndom månntro??!!
  Hur kan man se nån i ögonen och sen iskallt ta ifrån den livet och dessutom tjäna pengar på det?
  Finns det nån statistik över hur man valt sitt yrke?
  Får dom ut "hämnd" mot något inre när dom dödar och skär i kropparna?
  När min lillebror gick andra året i gymnasiet praktiserade han på Scan och såg avlivningarna och allt elände i ledet och tyckte det inte va så farligt...(!!!) vi är uppväxta i en alkoholiserad familj med tragisk barndom vissa delar av den iaf nämligen.
  Svara gärna på detta om ni vet nåt, eller anser eller tror nåt!!

  Alla tankar till dom utsatta individerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon sådan statistik tror jag inte finns. Och icke att förglömma - det är trots allt ett sätt att ha en inkomst, eftersom efterfrågan finns på köttet. Skulle efterfrågan upphöra skulle ingen tvingas jobba där.

   Radera
 7. Kapitalismens fel att det är som det är....Ju billigare kött på bekostnad av djurens välmående. Stora fabriker försöker pressa priser men inge bryr sig om djuren. Precis så med kalven varför kunde inte de ha skonat kalvens o kons liv...Nej för dyrt opraktiskt ....varför blev människan en så stor egoist..tror att djuren är våra slavar skall serva oss med mat päls skor...fruktansvärt

  SvaraRadera
 8. Jag såg ett program på Animal Planet igår. En veterinär som reser jorden runt hade kommit till en gård som hade hästavel. De kastrerade hästarna utan bedövning. 4 män slängde sig över hästen band fast den och skärde av testiklarna utan bedövning eller smärtlidring. Det tog hästen en månad att bli bra och dessutom så tappade hästen förtroende för de som utförde detta. Nu visade veterinären hur man kunde göra det med bedövning...och hästen blev frisk på en vecka bara och inget sådant lidande som utan bedövning. Ni ser allt handlar om pengar penger pengar...

  SvaraRadera
 9. Hurra for California! Jeg har faktisk boikottet franske viner i flere år. Nettopp grunnet gåselever, deretter fordi franske veganere tvinges til å spise kjøtt, egg og annen dritt

  SvaraRadera
 10. Artikeln om foie gras tar inte upp det faktum att företag som producerade foie gras i Kalifornien hade immunitet under dessa åtta år sedan lagen bestämdes från stämningar mot deras praktik av foie gras. De har alltså i åtta år kunnat undvika vilka som helst klagomål över deras verksamhet och nu när lagen faktiskt har blivit giltig försöker de slingra sig ur den.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.