7 juli 2012

Hästprat i Sommar

"En reflektion till Lutfi Kolgjinis sommarprat."
Inlägget kommer från Djurens Rätts Hästgrupp på Facebook.

Lyssnade på Lutfi Kolgjinis sommarprat i P1 häromdagen. Han berättade följande om den bästa häst han någonsin haft, Viking Kronos:

Då hästen var två år vann han sex lopp på raken. Efter 10 raka segrar blev han "endast" tvåa och var helt slut efter loppet. Kolgjini beslöt då att ta hem honom från Italien, vilket innebar att han måste köpas ut från sin italienske delägare för 7 miljoner kronor (priset för 30% av hästen). Hästen var då sjuk, men väl hemma i Sverige hittades inget fel på honom och han skickades redan en månad senare till Milano för att tävla. Därefter vann han två lopp till för att sedan bli fyra och skadad. Nu är han avelshingst hos Kolgjini.

Vår reflektion är att Viking Kronos karriär var kort - första start 14/9 1997 - sista start 11/10 1998. Denna häst som "Ludde" själv i programmet beskriver som den mest fantastiska häst han sett ("Det föds bara en sådan häst vart 50:e år") lyckades han alltså slita ut och exploatera på bara ett år. På en sådan kritik skulle travet helt säkert som vanligt svara att "olyckor händer".

För övrigt var det intressant att höra Kolgjinis egen förklaring till varför han är så fascinerad av hästar. Det är "makten över dem", "att kunna tygla dem", "kontrollera kraften" och "forma dem". Och efter Viking Kronos letar nu Kolgjini fortfarande efter "den perfekta hästen".

19 kommentarer:

 1. Tilläggas kanske bör att Viking Kronos nu står som avelshingst i Menhammar, där har har väldigt bra, blir bortskämt o har vallfärdande besökare från när o fjärran. Anledningen till hans korta tävlingskarriär kanske kan diskuteras? Vad jag förstått visar röngenplåtarna på svagheter som förmodligen fanns där från början (enligt veterinär) o som bidrog till att han inte höll för vidare tävlande. Ogillar skräckpropagande lika mycket som förskönande. Ingendera förefaller särskilt seriöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Wingmyr10 juli 2012 01:02

   Kan bara hålla med!

   Att Ludde betalade 7 milj svenska kronor bara för att hästen skulle få komma hem till Sverige för att få en chans att vila och bli bra säger väl en hel del.

   Sen att han provstartade hästen efter vilan och märker att det inte funkar och återigen tar bort han från tävling utan att tjänat några stora pengar säger väl ännu mer!

   Viking har inte tjänat tillbaka sina 7 miljoner, som han kostat extra för Ludde (utöver allt annat), på enbart avel.

   Men jag älskar att läsa inlägg som Peter Nilsson skriver då det ofta är många faktafel då han går på vad media skriver.

   Radera
  2. Kul att du älskar mina inlägg Henrik. I detta fallet är det dock a) inte jag som har skrivit inlägget, och b) knappast en åsikt som bygger på vad media har skrivit.

   Radera
  3. Henrik Wingmyr10 juli 2012 23:35

   Med andra ord sprider du vidare text som är felaktig från början? :/ Hmm... känns seriöst. Men som jag skrivit flera gånger tidigare så finns det rötägg över allt.

   Radera
  4. Ungefär lika seriöst som att döma en text som felaktig, bara så där? Men, men.

   Radera
 2. Oerhört makabert och obehagligt med människor som helt utan samvete exploaterar och profiterar på andra djur eller människor och dessutom mår bra av att göra det. Sjukt samhälle vi har som tillåter sånt här. Blir så jävla arg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Wingmyr10 juli 2012 01:04

   Våga gå ut med ditt riktiga namn innan du uttalar dej.
   Det är en bra början =)

   Radera
 3. Mia Pettersson: vad är skräckpropaganda. Texten beskriver ju hur det är. "Travsporten" behandlar levande djur som slavar att dominera, kontrollera och utöva våld mot för att tjäna miljoner. Travfolket kan träffas och piska varandra blodiga om dom vill men lämna djuren utanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Wingmyr10 juli 2012 01:03

   Våga gå ut med ditt riktiga namn innan du uttalar dej.
   Det är en bra början =)

   Radera
  2. Travfantaster som Henrik är så vana vid att använda våld mot djur när de vill att de tar för givet att det går att bestämma över allt och alla inklusive när folk väljer att vara anonyma.

   Radera
  3. Henrik Wingmyr10 juli 2012 23:39

   Tycker bara att det är fegt att sitta och ha en åsikt men sedan vågar man inte stå för den.
   Tangentbordsriddare är det folkslag som tycker mest men gör minst ;)

   Stora frågan är om du själv ens äger en häst?!?

   Radera
 4. Svar
  1. Henrik Wingmyr10 juli 2012 01:04

   Våga gå ut med ditt riktiga namn innan du uttalar dej.
   Det är en bra början =)

   Radera
  2. Vi kanske ska ta det lite lugnt med dessa kommentarer Henrik, då det ju knappast är något som vet om Henrik Wingmyr är ditt riktigt namn heller.

   Radera
 5. Mariette Eriksson10 juli 2012 09:40

  Usch va trött jag blir, anonyma skulle aldrig få skriva man ska kunna stå för det man tycker. Visst Viking Kronos karriär på banan blev kort men alla håller inte för tävlingskarriär. Ludde är en enastående och kunnig tränare, kusk som sätter sina hästars väl först annars skulle han inte vara så stor inom sporten som han är. Jag tycker att de som klankar ned på hästsport kanske borde sätta sig in i vad det är innan de fäller korkade komentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att många hästar dödas, elchockas och skadas allvarligt inom "hästsporten" i syfte att tjäna pengar.

   Radera
  2. Mariette, med tanke på att du tycker att "Ludde" är en "enastående och kunnig tränare" så kan vi nog gissa att du inte skulle hålla med oss, oavsett vad vi skrev.

   Radera
 6. Ser inte folk hur hästarna utnyttjas??!!
  Blodkärl sprängs inombords och dom dör av överarbetning i travet...hur kan nån tro och påstå att dom har det bra??!
  Att dessutom lastas på och av i transporter är INTE till naturligt hästliv!
  Vi har 4 hästar här på landet och skulle aldrig utsätta dom för onödiga resor, metall i munnen eller tjäna pengar på dom!!!
  Mitt hjärta blöder,,,,när jag ser människans härskarvälde och pengagalenhet!

  För djuren, för människan, för världen! Tovah Carling Linköping

  SvaraRadera
 7. travsporten är för jävla sorglig helt enkelt

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.