5 juli 2012

Torsdag den 5 juli kl. 12:59

”Klart slut från Djurens Rätt i Almedalen 2012.”
Djurens Rätt sista dag på Gotland (eller tja… våra alldeles fantastiska lokalt aktiva finns ju kvar!), tog slut igår onsdag. Det var en dag som började med frukostseminarium om djurtransporter, gästat av bl.a. Silvia Meriggi från organisationen Animals’ Angels – ett referat från seminariet läser du här, en intervju med Silvia kommer också i nästa nummer av Tidningen Djurens Rätt.

Silvia Meriggi

Överlag var våra tre seminarier trevligt nog väldigt välbesökta, det fanns inte plats för många fler rumpor. Och seminariet om kycklingar var till och med överfullt.

Efter vårt frukostseminarium hade vi planerat att lyssna på landsbygdsminister Eskil Erlandsson prata om Matlandet Sverige, men på grund av barnafödsel så var han ej närvarande. Så efter att ha lyssnat en stund på det landsbygdsministerlösa samtalet gick vi vidare till ett seminarium som ställde frågan om djurrättsextremism är ett växande problem. Men så mycket en fråga var det ju egentligen inte - i en debattartikel i Aftonbladet, i två upptryckta rapporter och i en film konstaterade Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund att så är fallet.

Från pälsbranschen vill man nu se en nationell satsning hos polisen för att komma till rätta med denna brottslighet.

- Vi skriker inte om längre straff, utan det viktigaste är att agera tidigt, sa pälsbranschens VD Johan Dalén.

Är djurrättsextremism ett växande problem?

De två deltagande politikerna, Johan Pehrson och Åsa Coenraads från Folkpartiet resp. Moderaterna. sa i princip samma sak som branschrepresentanten – att det är ok att ha åsikter om minkfarmning och pälsförsäljning, men att protesterna måste ska på ett demokratiskt sätt och med lagliga metoder. Djurskyddets Sveriges ordförande Sven Stenson deltog också han i diskussionen, och tyckte att det var bättre om pälsfarmerna lade sina pengar och resurser på djurskydd snarare än kameror och staket.

Det sades flera gånger att denna brottslighet har sitt ursprung i en frustration. Och det är onekligen lite frustrerande när det finns en majoritet svenskar som vill förbjuda pälsfarmning, medan de folkvalda beslutet något annat. Detta glapp behöver åtgärdas – genom att förbjuda pälsfarmningen på laglig väg (eller genom att förändra opinionen, vilket en pälsbransch på charmoffensiv säkerligen har på sin agenda).


Nåväl, efter detta pulshöjande seminarium var det dags att få iväg Silvia Meriggi tillbaka till Italien, äta lunch, skriva och sedan återstod bara för Djurens Rätts sex fantastiska aktiva (och jag själv) att spendera den sista tiden på i centrala Visby för att få ut ett sista budskap om djurs rättigheter. Hönrietta hamnade som vanligt i blickfånget - på Twitter, framför en SVT-kamera (lite osäker på var eller när det kan tänkas sändas) och skakandes hand med Jonas Sjöstedt (det var ju Vänsterpartiets dag i Almedalen).

Väl på båten var vi trötta med nöjda, och energi kom genast tillbaka i samband med genomgång och utvärdering. Nästa år kommer Djurens Rätt @ Almedalen bli ännu bättre! Bara 361 dagar kvar!

3 kommentarer:

 1. Hur uppstod djurens rätt i Italien?
  Vad framgick i Italiens möte?
  Det finns massor av hemlösa katter i Sicilien
  vi borde omfamna de oerhört söta katterna, kanske ta hand om dessa bättre?
  Supergoa djur som behöver trygga hem. Puss på er som sköter om dem. rock on. Värna om era katter.
  Mjaou vegomat är bra för hjärtat!

  SvaraRadera
 2. Animals' Angels är från början en tysk organisation, läs mer om dem på https://www.animals-angels.de. På detta seminarium berättade om hur hur man arbetar med djurtransporter i Europa.

  SvaraRadera
 3. SPR:s upptryckta rapporter visar hur minkar går på gräs. Ser ju jättefint ut :) Har de tagit bilderna på minkarna som rymmer från sina gallerburar eller?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.