5 augusti 2010

Djurrättsalliansen i Kära medborgare

Djurrättsaktivisten Malin Gustavsson i UR:s Kära medborgare. Foto: UR.

Kära medborgare är UR:s nya programserie om aktivism och människors kamp för att förändra samhället. Kära medborgare lyfter fram de frispråkiga eldsjälarna som vill förändra Sverige och som idag har större möjligheter än tidigare att nå ut.

I programmet den 11 augusti handlar det om djur och djurrätt. Programledaren Jennie Dielemans tempen på svenska djurrättsaktivister och "deras största fiender": minkfarmarna.

Den djurrättsaktivist som deltar i programmet är Djurrättsalliansens Malin Gustafsson. Hon är en av de aktivister som låg bakom kampanjen "Ett liv som gris", som fick köttbranschen att skaka inför julhandeln 2009. Nu ligger fokus på pälsindustrin.

Jennie Dielemans besöker också en minkfarmare som bor på Listerlandet i Blekinge, där hälften av Sveriges minkfarmare bor. Niklas Joelsson ser sig som en blödig kille, men trots det avlivar han tusentals minkar och deras ungar varje år. Han tycker att minkuppfödarna är orättvist beskyllda för djurplågeri och han säger att yrket är utsatt.

Programmet sänds i SVT2 onsdagen den 11 augusti kl. 20.30.

5 kommentarer:

  1. Varför måste s.k. djurrättsaktivister alltid vara klädda i svarta luvtröjor?

    SvaraRadera
  2. "Anonym": vad är det för fel på färgen svart? Och luvtröjor är väl inte direkt någon ovanlig syn på kalla dagar, såsom just den dagen som hungerstrejken mot SMI var?

    SvaraRadera
  3. håller iofs med, men tycker att djurrättsrörelsen blir allt mer välklädd för varje år som går. Vi är ingen liten subkultur, vi är en folkrörelse där alla kan vara med!

    SvaraRadera
  4. Ok, nu har jag räknat - jag har tre svarta luvtröjor i garderoben. Vet inte om det är fler eller färre än folk i allmänhet. Använder dem dock inte alls lika mycket som förr. Kanske blir blir mer välklädd för varje år som går :)

    SvaraRadera
  5. Varför inte skapa ett eget parti i webbapplikationen "Ditt parti" där du/ni för fram dina/era åsikter? Gå in på http://www.ur.se/valet så hittar du till applikationen via headern.

    Tävling och bra "bloggkamera" i potten. Finns möjligheter att sprida ditt parti i sociala medier på olika sätt, bl.a genom din alldeles egna "parti-widget". Avgörs 19 september!

    /Linda Pierre
    UR

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.