24 augusti 2010

Hur djurvänliga är partiernas riksdagskandidater? Djurens Rätts enkät ger svaren

Nu bekänner politikerna färg i djurskyddsfrågor. En handlingsplan för att minska djurförsöken är den djurskyddsfråga som fått störst stöd i Djurens Rätts enkät till kandidater till riksdagen. Bäst på att besvara enkäten var Miljöpartiet och sämst var Centerpartiet.

Djurens Rätt har skickat ut en enkät om synen på djurskydd och djurrätt till de tio första namnen på de sju riksdagspartiernas vallistor i de 29 valkretsarna. Svarade gjorde 374 riksdagskandidater, motsvarande drygt 18 procent av dem som fick enkäten.

Många miljöpartister (116 stycken) och få centerpartister (20 st) har besvarat enkäten. Däremellan finns 75 svar från Vänsterpartiet, 57 från Folkpartiet, 39 från Kristdemokraterna, 33 från Moderaterna och 31 svar från Socialdemokraterna.

Enkäten visar bland annat:

  • Drygt 90 procent vill ha en handlingsplan för hur djurförsöken ska minska.
  • Nästan lika många (88 procent) anser att grisar ska ha rätt att vistas utomhus och att den obedövade kastreringen av grisar ska stoppas.
  • Ett förbud mot pälsdjursfarmning får också ett starkt stöd: 2/3 vill stänga de svenska pälsfarmerna.
- Djurens Rätt har fyra huvudkrav i valrörelsen. De är rätt till utevistelse för grisar, handlingsplan för att begränsa djurförsöken, stopp för pälsfarmning och satsning på vegetarisk mat, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

- Enkäten visar att våra krav har brett politiskt stöd.

Andra frågor som togs upp var om köttsubventioner ska tas bort, om djur på cirkus ska förbjudas och om vegetariska dagar ska införas i svenska kommuner.

Totalt har 27 kandidater svarat ja på samtliga tio frågor som ställts i enkäten. Läs mer om Djurens Rätts valrörelse på hemsidan www.alliansfordjuren.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.