21 augusti 2010

WWF om köttproduktionen (och utfiskningen)

"- Vi bygger helt enkelt upp en skuld gentemot kommande generationer. Till största del beror det på vår förbrukning av fossila bränslen, men även köttproduktionen och utfiskningen av haven tar på resurserna, säger Carina Borgström-Hansson på WWF."
Citat från dagens DN. Jag är lite osäker på hur utfiskningen av haven kommer in i det hela. Menar hon att utfiskningen av haven bidrar till att resursen "fiskar" inte kommer finnas tillgänglig för konsumtion för kommande generationer? Eller bidrar det på något annat sätt?

4 kommentarer:

  1. Vad hon menar är väl att vi idag fiskar upp mer fisk än vad haven producerar, alltså att världens fiskbestånd minskar. Detta leder till att vi, om vi fortsätter så här, en dag inte kommer att kunna fiska så mycket som vi gör idag, och då försvinner en stor källa till mat för människor. Alltså, dagens överfiskning orsakar en framtida matbrist, enkelt uttryckt..

    /Max

    SvaraRadera
  2. Jo, antagligen är detta vad hon menar. Men det är underligt att se fiskar som en resurs att bevara till kommande generationer, ungefär som att en fisk och ett träd är samma sak. Det är trist att WWF har en så trist inställning till vissa djur - det känns som att det krävs att man är utrotningshotade för att räknas.

    SvaraRadera
  3. Fiske har ett enormt ekologiskt fotavtryck. Enbart kokött har ett större.

    http://fatknowledge.blogspot.com/2007/06/ecological-footprint-of-food-items.html

    Detta är något som ytterst få pratar om, och ännu färre känner till. Det verkar som om fiske har givits någon form av frikort av klimat-, och resursforskarna. Fisk lanseras alltid som en hållbar och viktig global "resurs", när det i verkligheten är en nischprodukt. Endast 1% av de globala matkalorierna kommer från fisk, och trots detta så håller våra hav på att tömmas.

    SvaraRadera
  4. Edanator,
    intressant. Mer än vad jag visste faktiskt. Mer än t.ex. griskött alltså. Åh sjutton.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.