5 augusti 2010

Sjuk mat

Angelägen läsning i SvD idag om den mat vi äter. Det är den nya boken "Döden i grytan", skriven av Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart, som har dokumenterat "baksidorna av de senaste decenniernas revolution av djurhållningen, från småskaliga bondgårdar till uppfödningsanläggningar stora som städer".

Från artikeln i SvD:
"Stora matjättar har med hjälp av bidrag och påtryckningar slagit ut nästan all småskalig djurhållning över i stort sett hela världen. Kostnadsjakten tvingar fram allt större enheter och koncentrationen fortsätter alltså trots industrins egna uppgifter om riskerna.

[...]

Stordriften har skapat medicinska, etiska och miljömässiga problem av hittills närmast okänd dignitet. Förutom de rent djurrättsliga aspekterna handlar det om uppenbara smittorisker kombinerat med miljöproblemen den enorma spillningsmängden från djurfabrikerna medför.

Den täta intensifierade djurhållningen, där tiotusentals djur lever sina korta liv tätt sammanpressade, bildar en perfekt grogrund för spridningen av både nya och gamla bakterier och virus."
Läs även: Svinfabrikerna matar Sverige, en ytterligare artikel i SvD som bygger på samma bok som ovan.

Den enkla lösningen på denna sjuka utveckling är lika enkel som självklar (och nej, det är inte att gå tillbaka till en småskalig djurhållning - för den är inte möjlig utan drastiskt förändrade konsumtionsmönster. En värld fylld av vegomat är jämförelsevis betydligt mer realistisk).

3 kommentarer:

  1. mkt intressant!
    dock har ett skrivfel smugit sig in, artikeln om svinfabrikerna är även den från SvD inte DN.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Johanna, tack för korrigeringen!

    SvaraRadera
  3. www.suprememastertv.com

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.