22 april 2009

Att döda djurungar

Att svenska djurparker dödar djurungar är "inget att hymlar om", för att citera Mats Höggren, djurchef på Kolmårdens djurpark från en artikel i Djurens Rätts juniortidning Rädda Djuren, nummer 3/08. Där går vidare att läsa:

I Kolmårdens djurpark föds ca 300 ungar varje år. En del flyttar till andra parker, men många avlivas för att det inte finns plats för dem eller för att de inte har tillräckligt intressanta gener för att i framtiden få egna ungar. Ett 50-tal hjortar, antiloper och lantbruksdjur dödas till exempel varje år på Kolmården för att de annars blir för många. Även björnar, vargar och andra djurslag avlivas regelbundet i svenska djurparker av de här skälen.

Att det föds djurungar beror i mångt och mycket på att, för att återigen citera Mats Höggren, det är viktigt att djurparkerna "har djurungar och föräldrar som pysslar om dem". Varför? Jo, därför att "besökarna skulle tycka att det var konstigt om vi inte hade det".

Ämnet har aktualiserats av att Norrköpings Tidningar idag skriver om hur fem björnungar nyligen dödades på just Kolmårdens Djurpark. I artikeln anför veterinär Bengt Röken två argument för dödadet av djurungarna.

Argument nummer 1: "Detta är en form av djurvänlig djurhållning som tillämpas i Norden. I naturligt tillstånd beter sig björnarna just så."

Nej, det är ingen djurvänlig djurhållning. Det är en situation där djurparker som Kolmården tjänar pengar på att hålla djur i fångenskap. Och det är inget naturligt tillstånd, eftersom björnarna inte befinner sig i vad man skulle kunna kalla en naturlig miljö - djuren på Kolmården lever under villkor som är skapade och kontrollerade av människor.

Argument nummer 2: "Somliga hävdar att man inte får ta liv utan föredrar att stympa djuren genom att hindra att de kan fortplanta sig. Men det är inte förenligt med djurskyddet. Djur i fångenskap ska ha möjlighet att bete sig naturligt."

För veterinär Bengt Röken är det uppenbarligen skillnad på naturligt och naturligt. Det är å ena sidan inte naturligt att förhindra att djurungar föds - men det är å andra sidan naturligt att björnar i fångenskap tillåts föda ungar som sedan dödas för att djurparken saknar plats för dem.

Hela poängen är naturligtvis att björnar i fångenskap inte beter sig naturligt. Fångenskap, att vara begränsad i sitt rörelseutrymme, är inte naturligt för en björn, inte heller mängder av de situationer de utsätts för i fångenskap. Det ligger inte i djurs intresse att leva i parkerna. Djur är inte underhållning för människor.

3 kommentarer:

  1. Funderade just på detta, då samma diskussion för tillfället är aktuell på Skånes djurpark: http://sydsvenskan.se/skane/article427163/Bjornungarna-kan-tvingas-avlivas.html

    SvaraRadera
  2. Tack för länken, den hade jag inte sett.

    Om de inte klarar budget så dödas ett par björnar... Absurt. Fortplantning i fångenskap är inte naturlig - det är människan som avgör hur, när och med vem fortplantningen ska ske. Och när människan ändå tar dessa beslut tycker man ju att det vore högst rimligt att ha en plan för de ungar som brukar bli resultatet av sådan verksamhet. En plan som inte beror på hur djurparkens budget ser ut.

    SvaraRadera
  3. Håller med, det är verkligen tråkigt att läsa om hur Kolmården hanterar sådana här situationer. Så mycket som jag vet har man inte ens försökt hitta andra lösningar. Det här är en ytterliggare skäl till varför djurparker inte bör finnas. När man inser att naturen inte kan hålla djurlivet i balans väljer man att döda dem, allt pga absurda mänskliga beslut.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.