27 april 2009

Och årets vinnare av Guldråttan är...

Nej, vem som får Guldråttan avslöjas naturligtvis inte förrän på Djurens Rätts riksstämma i Kalmar senare i maj. Men fortsätt läs så får du veta vem jag tycker ska vinna.

Guldråttan är en årlig utmärkelse som delas ut av Djurens Rätt till någon som gjort en viktig insats för djuren. Medlemmar i Djurens Rätt och andra djurvänner avgör vem som ska få priset genom att rösta på sin favoritkandidat på www.guldrattan.se. Röstningen pågår fram till och med den 1 maj. Tidigare vinnare av Guldråttan har vi samlat här.

Årets kandidater (en längre motivering till varje kandidat finns på www.guldrattan.se) är:
  1. Företagen Astrid och Aporna och Goodstore - de två första två helvegetariska livsmedelbutikerna i Sverige.
  2. Grillköket Jonsborg - Sveriges vegovänligaste gatukök, placerat på paradgatan Avenyn i Göteborg.
  3. Lisa Gålmark - som genom sitt mångåriga skrivande om djurförtryck lyft fram och satt fingret på människans utnyttjande av djur.

And the winner is (om undertecknad fick bestämma): GRILLKÖKET JONSBORG!

Astrid och Aporna har gjort vegolivet i Malmö så mycket enklare och roligare, och dito för Goodstore i Stockholm, som nu också skickar varor via sin webshop. Lisa Gålmark är garanterat den som är flitigast representerad i svenska Billy-bokhyllor när det gäller litteratur om djurrätt, och boken Djur & människor - en antologi om djuretik från 1997 är en oehört viktig milstolpe i den svenska diskussionen om djurs rättigheter.

Men Jonsborg var redan under mina dagar under det senare 90-talet i Göteborg ett självklart mål för en ung hungrig student på väg mellan två föreläsning, liksom det självklara stoppet på väg hem från en kväll på stan. Under åren har vegomenyn bara utökats och att ett gatukök tillhör ett av de häftigaste vegoställena i Sverige är inte dåligt. Då är man värdig en Guldråtta.

Vem tycker du ska vinna? Gå in och rösta på www.guldrattan.se.

1 kommentar:

  1. J-o-n-s-b-o-r-g-!-!-!

    Och inte att förglömma, det jobb de har gjort med att veganisera Old Corners pizzameny. Helt sjukt bra ställe. Göteborg - Sveriges bästa stad för veganer äta-mat-ute-mässigt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.