27 april 2009

Gris- och fågelinfluensan symptom på industrialiserad djurhållning

De senaste dagarna har media (DN, DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet) rapporterat om att svininfluensan, en ofta dödlig sjukdom som vanligtvis bara drabbar grisar, nu har börjat smitta till människor. I Mexico där utbrotten började har redan omkring 80 människor avlidit.

Precis som när det gäller den fruktade fågelinfluensan, H5N1, så är den storskaliga djurhållningen en stor grund till detta. Tack vare att vi tvingar ihop djur i onaturligt stora grupper får viruset möjlighet att spridas och mutera till nya former, som i vissa fall också kan spridas till nya arter. Utan denna rasande snabba spridningsmöjlighet som våra enorma djurstallar erbjuder skulle viruset inte alls ha samma möjlighet att utveckla sådana nya egenskaper.

Grisar lever naturligt i grupper på 3-4 suggor och deras ungar. I USA är grisfarmer med 5000 suggor inte ovanligt. Grisar och människor är närbesläktade och vi är lika på många sätt, så det är inte så konstigt att vi kan smittas av samma sjukdomar. Men naturligt skulle kontakten mellan grisar (vildsvin) och människor ha varit väldigt begränsad, och en smitta mellan arterna skulle vara mycket osannolik.

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

7 kommentarer:

  1. Jättebra att ni går ut med denna kommentar. Vet du om det gått ut som pressmeddelande också?

    SvaraRadera
  2. Nej, det har inte gått ut som pressmeddelande. Men vi kommer troligen använda oss av en annan kanal, jag återkommer i ämnet.

    SvaraRadera
  3. Jag måste förstås få fråga varför, dvs varför försitta möjligheten att nå ut, att så frön hos redaktörer och andra journalister, för att på så sätt kunna påverka inställning och förhållningssätt? Även om de kanske inte publicerar pressmeddelandet i sin originalversion så läser nog de flesta det och åtminstone några tar intryck för att använda innehållet i egna texter. Med dagens teknik krävs ju inte många knapptryck och tar inte mycket tid för att få iväg ett sådant meddelande. Förutsatt att mailinglistor finns färdiga förstås.
    Tycker det är synd att man inte tar varje möjlighet som finns att nå ut, i synnerhet när ämnet har aktualitet.
    Om det nu är så förstås, läste nämligen att inget svin är smittat och att kalla den här sjukdomen för svininfluensa är missledande.

    SvaraRadera
  4. Uppföljning här: http://adjix.com/3t2c

    SvaraRadera
  5. Sven C, bra uppföljning som bekräftar att rimligt vore om även svenska media fick en hint från vederbörlig organisation, förslagsvis Djurens Rätt, att det finns en koppling som bör tas på allvar. Det ligger helt enkelt i människans egenintresse att behandla djuren väl om de nu ska tvingas vara del av köttindustrin -och det om något bör väl vara av allmänt intresse som även svenska media har en pressetisk skyldighet att informera om.

    SvaraRadera
  6. mhb, vi har denna gång valt att så från via en debattartikel på Newsmill. Läs gärna på http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/28/grisinfluensan-symptom-pa-industrialiserad-djurhallning

    SvaraRadera
  7. Tack Peter, ska läsa, men innan vill jag också informera om att läkarna som skriver på DN Debatt idag nämner djurhållningen om än inte så stort som jag hade önskat.
    http://www.dn.se/opinion/debatt/svininfluensan-har-kraft-att-utvecklas-till-pandemi-1.853714

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.