10 december 2009

Nobelfesten 2009 - inget för vegetarianer

Vi vanliga dödliga som inte har fått förmånen att gå på årets Nobelfest kan i alla fall glädja oss åt att vi inte verkar missa särskilt mycket. Från SvD:s liverapportering hittar vi:
"20.17 Dags för huvudrätten: Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås. Serveringsfaten bärs nu fram och serveringspersonalen lägger upp maten på gästernas tallrikar.
– Vi har valt tillbehörenefter säsongen, och ville också ha med tryffel. Vi har benat ut hela vakten. och sedan försökt återskapa den ursprungliga formen. Det tar ganskamånga timmar, säger Niclas Wahlström, ansvarig för årets meny.
Är du vegetarian? Då står rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter på menyn. Såsen är gjord på rostad rotfruktsbuljong, berättar Wahlström."
Rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter? Jag tror jag föredrar en vegoburgare med pommes på pizzerian i Örby. Och det är ju alltid något att trösta sig med.

Men borde inte Nobelfesten plockat in en bra vegokock för konsultation, så att man som vego kunde fått något mer upphetsande än färserad rödkål? Jo, det borde man.

Eller är färserad rödkål med svamp, rotfrukter och kikäter kanske roligare än vad det låter? Tveksamt.

Vi kan också glädjas åt felstavningen i SvD:s liverapportering, där det står att man benat ut hela vakten, och sedan försökt återskapa den ursprungliga formen. Kött som kött, vaktel eller vakt.

Vegetariska nobelpristagare har det dock funnits. När författaren Isaac Bashevis Singer belönades 1978 lär det ha varit si och så med kvalitén på hans vegomåltid.

År 2003, då J.M. Coetzee fick Nobelpriset i litteratur, mumsade majoriteten av gästerna på kräftströmming och pärlhöna. Coetzee och övriga vegetarianer fick istället babypaprika, kikärtscrème och polenta till förrätt. Huvudrätten bestod av murkelfärserad quorn med en ragu gjord på Karl-Johansvamp, bondbönor, pumpa och haricots verts. Allt serverat tillsammans med potatisterrin och svampsås.

Till efterrätt kunde Coetzee njuta av Kaffe Bavaroise på mandel- och kaffebotten med punsch- och likörpralin samt citrussallad. Till dessa läckerheter kunde han välja att dricka Champagne Moët & Chandon, Château Prieuré-Lichine 1999 Margaux eller L´etoile select vieux 1985 Banyuls. Eller mineralvatten.

28 kommentarer:

  1. Känns dumt att haka upp sig på en liten del i ett sånt bra blogginlägg men menar du Örby som ligger utanför Kinna?

    SvaraRadera
  2. Tyvärr inte. Jag tänkte på stadsdelen Örby i södra Stockholm, där Djurens Rätts kansli finns (och där det finns en pizzeria med en utomordentlig vegolunchmeny, för er som inte visste det). Kom på när jag postade inlägget att det kunde missuppfattas som det Örby som ligger i Skåne. Men så visar det sig att det finns ett tredje Örby att blanda ihop det med...

    SvaraRadera
  3. Med all säkerhet var det gelatin i den härliga kaffebavaroisen han mumsade på..haha

    SvaraRadera
  4. Enligt tv-rapporteringen var minst en av pristagarna själv vegetarian. Dessutom kom SVT:s reporter, kulturnyheternas Kristoffer Lundström, ut som vegetarian. Alltid något.

    SvaraRadera
  5. Historien förtäljer tyvärr icke vad 2003-års Kaffe Bavaroise innehöll, men man får väl hoppas att någon tänkte tillräckligt långt. Historien förtäljer inte heller om Coetzee verkligen åt efterrätten eller avstod.

    Att någon av pristagarna var vegetarian hade gått mig förbi. Men det var ju intresssant. Kristoffer Lundström är däremot känd vego sedan tidigare, han var t.ex. med i häftet Vegoland som Djurens Rätt tog fram för ett par år sedan.

    SvaraRadera
  6. Vilken barnslig syn på mat! Jag är själv vegetarian och tycker att det vegetariska alternativet lät väldigt intressant och såg dessutom mycket gott ut! Vill man hellre äta en burgare med pommes så kanske man inte är rätt person at bedömma maten på nobelfesten?
    Maten är dessutom närodlad och lät näringsriktig för en vegetarian!

    SvaraRadera
  7. Bra med närodlat och näringsriktigt, men för att vara mat på Nobelfesten (Festen med stort F) så tycker jag definitivt att man hade kunnat komma på något än mer intressant.

    Men detta är bara min syn på saken, det är helt ok att inte hålla med.

    SvaraRadera
  8. Jag är nog benägen att hålla med Peter Nilsson om att den vegetariska menyn på nobelfesten inte var så festlig precis.
    Närodlat, hur vet vi det?
    Näringsriktigt, javisst, men nu var det ju fest
    och då ska det ska det vara FEST, även för vegetarianer, näringsriktigt kan man äta alla årets övriga dagar.
    Tydlig brist på kunskap och fantasi hos kockarna.

    SvaraRadera
  9. Kan ju också vara så att den vegetariska rättaen ska vara så lik den ursprungliga rätten som möjligt. Dessutom fins det ju olika typer av vegetarianer och även människor med olika allergier.. Antagligen har man valt att komponera en rätt som ska passa så många som möjligt. Vad anser Ni vara en festlig rätt som passar på exempelvis en nobelmiddag?

    SvaraRadera
  10. Jag har svårt att se att rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter skulle vara det minsta likt tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås.

    Och varför ska man som vegetarian behöva äta något som är anpassat för alla, när samma hänsynstagande knappast görs med köttmaten?

    Som jag skrev ovan tycker jag t.ex. vegomenyn från 2003 känns mycket mer festligt. Och fler fest-recept som jag tycker skulle passa finns t.ex. i vår nyårsmeny: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/nyar

    Poängen i allt detta är att jag tycker att just Nobelfesten borde kunnat göra det roligare. Det ska väl ändå vara Festen med stort F?

    SvaraRadera
  11. eftersom jag var där (och satt mittemot en glutenallergiker och en fiskätande vegokille) så kan jag berätta att han fick gelatinfri dessert trots att han serverades fisk. De har plåtkoll på sånt. Det är extremt många specialkost /kosher/halal att ta hänsyn till på nobelfesten. Själv har jag blivit serverad en skiva rödbeta på Mistral som "huvudrätt" och dem har en stjärna i Guide Michelin. Jag kanske borde tipsa dem om din burgare... herregud. Den där vegorätten smakar troligen lika gott som vakteln. Testa Franzen/lindberg om du vill upptäcka att enkla råvaror kan vara sensationellt goda. Det måste inte vara "lyx" för att vara "festligt"

    SvaraRadera
  12. Man vill ju att alla rätter ska ha så lika utseende som möjligt. Självklart smakar de inte lika, men det är ju heller inte meningen, äter man inte kött så vill man troligtvis inte känna smaken av vaktel... Till rödkålen serverades väl också brysselkål, aprikoser och svamp presis som till vakteln? Också persiljeroten..
    Tanken är att man vill ha ett vegetariskt alternativ som passsar med befintliga grönsakstillbehör.
    Man vill ju ogärna blanda in tex nötter och gluten, då många är allergiska mot detta. Det gäller ju också för förrätt och kött- varmrätt.

    SvaraRadera
  13. Varför inte ha ersatt tryffelfärserad vaktel med tryffelfärserat tzaykött eller tryffelfärserade quornfilér och för övrigt haft det vanliga upplägget, så hade det ju blivit både likt, gott och festligt.

    SvaraRadera
  14. Den smarte kocken - jag hade inte kunnat säga det bättre själv!

    SvaraRadera
  15. Viktor, obehagligt att man vid nobelmiddagen tar hänsyn till de som önskar kosher och halalslaktat kött.
    Var du verkligen där?
    Vet du att det serverades halal och kosherslaktatkött vid middagen?
    Om så är fallet så kan ju jag inte förstå hur du kunde sitta där och äta och låta dig väl smaka!
    Var är halal/kosherköttet köttet slaktat?
    Det borde kanske kollas upp!
    Vad åt du själv?
    Vad fick den fiskätande vegokillen?

    SvaraRadera
  16. Att men inte väljer att servera quorn fileer beror säkerligen på att det är ett halvfabrikat, och därför inte platsar på nobelmiddagen. Den vegetariska rätt som serverades (rödkål fylld med svamp, rotfrukter och kikärtor) hade samma upplägg som "Den smarte kocken" uttrycker sig, som övrig mat. Dvs samma tillbehör som vakteln.
    Att man tar hänsyn till kosher beror förmodligen på att alla gäster är viktiga och det är en stor middag med många olika nationaliteter bland gästerna.
    Jag har svårt att förstå hur ni kan vara så emot en maträtt som ni inte har ätit.

    SvaraRadera
  17. J, quorn serverades 2003... men man har kanske ändrat inställning sedan dess?

    Jag är inte emot rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter. Tycker bara man hade kunnat hittat på något festligare.

    Hellre halvfabrikat än en död fågel.

    SvaraRadera
  18. J, detta börjar bli en intressant diskussion.
    Quornfileér är inte OK för att det är ett halvfabrikat, medan dödad vaktel uppenbarligen är ett helfabrikat eller möjligen nollfabrikat eller??
    Dödad vaktel platsar men inte quorn, mycket intressant att få veta varför?
    Det finns ingen, vad jag vet, som är emot den vegetariska maten som serverades på Nobelfesten, men den var inte festlig och en dålig representant för den vegetariska matlagningen, det är poängen!
    Det är fortfarande märkligt att i Sverige försvara kosher och halalslaktat kött.

    SvaraRadera
  19. Ett slaktat djur oavsett om det är en fågel eller en oxe anses iaf i mina ögon vara en råvara. Däremot om man tillreder råvaran så är det ett halvfabrikat, ex falukorv. Samma sak gäller med grönsaker.
    Jag kan inte se hur en färdigköpt quornfile är en bra representant för den vegetariska matlagningen i sverige..

    Vad jag vet serverades inget halalslaktat kött på årets nobelmiddag..

    SvaraRadera
  20. En köpt dödad liten hönsfågel är uppenbarligen en råvara!
    Jo, så kan man också så det om man bortser från att fågeln helst hade velat att slippa bli en vara av något slag, medans quorn gärna låter sig förvandlas till ett fabrikat/vara av vilket slag som helst.

    SvaraRadera
  21. Quorn är ju en produkt gjord på svamp och har vad jag vet ingen egen vilja.
    Självklart vill de flesta levande varelser fortsätta att vara vid liv. Men naturens gång är så att vissa arter äter andra. Precis som en kyckling äter en mask. Naturligtvis bör man se till att de djur och grönsaker för den delen, som man väljer att äta, har odladts eller fötts upp under så naturliga och humana former som är möjligt.

    SvaraRadera
  22. Viktor, hellre en vegoburgare med pommes för 50 spänn
    än en rödbetsskiva för 500 kronor på en restaurante med någon stjärna i Guide Michelin.
    Fjanteri och hyckleri.
    Tipsa dem om vegoburgaren så kanske de får två stjärnor nästa gång.
    Snobberi och löjligheter, som inte har något med vegetarisk mat att göra.
    Du blev väl knappast mätt på rödbetsskivan, utan tog en burgare efteråt, så kan det bli....

    SvaraRadera
  23. Vegankorv-
    Du har ju uppenbarligen inget som helst intresse för seriös matlagning på lite högre nivå. Så du kanske ska vara lite sparsam med dina lite hårda komentarer.. För att du inte uppskattar nytänkande matlagning och god service innebär inte det att det är någon form av fjanteri eller hyckleri.
    Mistral borde ju annars vara en krog som passar folk som tänker på vad de äter.. Men det kostar förstås mer än 50 kronor..

    Du kanske ska hålla dej till billig snabbmat och sluta göra ogenomtänkta uttalanden om seriös matlagning.

    SvaraRadera
  24. Jag tenderar nog i och för sig att ofta föredra en billig burgare före "en dyr rödbetskiva", men förstår verkligen de som uppskattar en mer "exklusiv" matlagning. Dock tycker jag att just när det gäller vegetariskt så slutar många dyra restauranger att vara lika kreativa som de är med den andra maten. Och det är trist.

    SvaraRadera
  25. Det har du rätt i, alla restauranger har inget vegetariskt alternativ på sin meny och då händer det ofta att det komponeras något snabbt och inte helt genomtänkt. Men om man berättar att man har speciella önskemål redan när man reserverar bord så löser det sig ofta bättre för alla parter.

    SvaraRadera
  26. J, vi tycker kanske lite olika och så ska det ju få vara, men du ska ha beröm för en mjuk, vänlig och saklig ton i dina inlägg.
    Kanske jag tog i lite kraftigt, men jag tycker
    att en rödbetsskiva som huvudrätt bara var "för mycket", närmast ett skämt.

    SvaraRadera
  27. Jag bor bara några hundra meter från ert kansli och finner det alltid lika roligt med hänvisningarna till min stadsdel. Men pizzerian som nämns i inlägget är verkligen grym och det är mycket möjligt att deras vegoburgare, framför allt med pommes, är bättre än nobelmiddagens vegoalternativ.

    SvaraRadera
  28. Lika pinsamt och dåligt som vanligt...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.