1 oktober 2010

Ny rapport från Djurens Rätt om djurs naturliga beteende


I de flesta fall där djur hålls för människans skull kolliderar djurens behov med människors önskemål. Det gäller såväl inom livsmedelsindustrin som vid forskning, i hemmet och i pälsdjursuppfödningen. Det visar Djurens Rätts nya rapport "Naturligt beteende - verkligheten kolliderar med djurens behov", som ges ut i samband med Djurens dag 4 oktober.

Rent och snyggt, rätt temperatur och näringsrik mat borde väl räcka för att djur ska ha det bra? Det tror många men så är tyvärr inte fallet. Det finns behov och nedärvda beteenden som djur måste kunna utöva för att må väl. Det visar rapporten Naturligt beteende, som är skriven av etologer och biologer för Djurens Rätt.

- Djuren ska ha rätt till naturligt beteende. Så står det i djurskyddslagen, som nu är under utredning. Verkligheten visar dock att djurens behov så gott som alltid får stå tillbaka för människors bekvämlighet eller vinstintresse, säger Lena Lindström, en av rapportförfattarna.

I laboratorierna kan råttor inte resa sig på bakbenen och se sig omkring som de gör för att ha kontroll över sin omgivning. Minkar i pälsfarmer får varken simma eller vara ensamma och grisar får aldrig vara ute. Kycklingar manipuleras att växa snabbare genom nästan konstant ljus, vilket gör att de äter mer men lider av konstant sömnbrist.

Att djuren inte kan bete sig naturligt gör att de får beteendestörningar. De kan yttra sig i stereotypa beteenden, aggression eller depression. Djurens Rätt vill att alla djur ska få möjlighet att bete sig naturligt och få sina behov tillgodosedda. Det innebär att organisationen ställer följande krav:

  • att moderdjur och ungar (främst kor och kalvar, hönor och kycklingar) inte ska skiljas från varann tidigare än den naturliga tiden för avvänjning
  • att grisar ska ha tillgång till utevistelse
  • förbud mot pälsfarmning
  • inga hönor i burar
  • kaniner ska hållas tillsammans med andra djur och ges möjlighet till rörelse
  • katter ska ha ges möjlighet att klättra och utföra jaktbeteende
  • hästar ska hållas tillsammans med andra hästar och ha tillgång till daglig utevistelse i hage med möjligheter att springa
  • att möss och råttor ska få leva i sociala grupper i en komplex miljö där de kan få utlopp för beteendebehov
Läs rapporten på http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/material/nedladdningsbart

1 kommentar:

  1. Djurens Rätt's rapporter är så himla bra! Har flera hemma som jag måste sätta igång att läsa :D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.