4 december 2011

En FAQ för appen Djurvänligt

Nej, ingen teknisk FAQ, hur man laddar ner den (via iTunes eller Android Market) eller dylikt. Men väl ett par korta frågor och svar som är de vanligaste som trillar in via appens frågeformulär. Vi svarar på alla frågor, och innehållet i dessa varierar (naturligtvis). Men tre frågor är de absolut vanligaste. Och dessa är:

1. Det finns företag på er pälsfria lista som säljer läder. Varför är de med på listan? Tycker ni att päls är värre än läder? 

Vår pälsfria lista är just en pälsfri lista - de företag som finns där har tagit ställning mot päls. Vi uppmärksammar gärna dem för detta, eftersom vi tror på – och jobbar för – ett samhälle som inte säljer pälsprodukter.

Detta innebär inte att vi tycker att päls är värre än andra djurprodukter. Men just i detta arbete (där den pälsfria listan ingår) fokuserar vi på päls. Det är dags att stänga ner pälsfarmerna och att få bort detta onödiga och oetiska plagg från butikshyllorna.

Den som vet vad Djurens Rätt står för vet säkert också vilka produkter vi rekommenderar att man köper från dessa pälsfria företag. Om du inte vet – köp de helt djurfria! Men en helt djurfri lista över helt veganska företag skulle bli väldigt kort (och väldigt storstadsbaserad), och det skulle vara enormt svårt för en djurvänlig konsument att göra djurvänliga(re) val. Vi tror på positiva, djurvänliga handlingar, där vi som konsumenter gör skillnad. Ett sätt att göra detta är att stödja de företag som sagt nej till päls, och att välja bort företag som inte gjort det.

Och naturligtvis att från dessa företag helst välja helt djurfria produkter, utan läder och annat tokigt.

2. Det saknas märken på er kosmetikalista! Varför är den inte ordenligt uppdaterad?

Appen är uppdaterad, vi gör det hela tiden när nya märken tillkommer (eller försvinner). Däremot innehåller den endast de märken som är godkända enligt våra kriterier, som följer den internationella standard som vi är en del av. Företag som inte finns med på listan uppfyller inte dessa kriterier. Det finns inget företag eller märke som saknas pga. av att appen inte är uppdaterad.

3. Varför finns inte företaget X med på listan över godkända kosmetikaföretag?

Det kan finnas ett par olika anledningar till detta. Företag kanske testar på djur fast de säger att de inte gör det, de kanske inte testar slutprodukten men väl ingredienser (vilket ofta är fallet i de som själva hävdar att de inte djurtestar men som saknas på vår lista). Eller så kan det vara så att de inte anslutit sig till vår standard, som krävs för att vi ska rekommendera dem. Detta gäller t.ex. ett företag som Lush, som inte testar på djur men som valt att inte skriva på (ännu i alla fall).

Eller så kanske de inte känner till vår lista? Vårt förslag till er som har kontakt med alla dessa företag är att be dem kontakta oss för att få information om vad som krävs för att bli godkända och hamna på vår lista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.