9 november 2012

Debatt om hönor i bur i P1-Morgon

"Debatt om hönor i bur i P1-Morgon."
Nu på morgonen debatterade Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom hönor i bur med äggproducenten Mats Andreasson i P1-Morgon. Bakgrunden är en debattartikel på SvD:s Brännpunkt där sju äggproducenter från branschorganisation Moderna Ägg argumenterar för att hönor trivs bäst i bur.

Moderna Ägg var dock igång redan i september med samma budskap (pressmeddelandet gick ut den 20 september). Den gången fick de dock lite problem i och med att SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) påtalade att Moderna Ägg saknar belägg för sitt påstående att burhöns är mindre sjuka och lever längre än frigående höns.

Deras utspel har levt vidare sedan dess. T.ex. medverkade Michael Liedberg, en av initiativtagarna till branschorganisationen Moderna Ägg, i P4 Skaraborg den 1 oktober. I inslaget beskriver han de inredda hönsburar med följande ord:
"– Här bor hönsen som i stan. Det är en välmöblerad etta."
En beskrivning som torde vara själva definitionen av begreppet "disneyfiering".

5 kommentarer:

 1. Jo men den jämförelsen tycker jag är ganska bra om man ser den från rätt håll och drar jämförelsen så likt en mänsklig situation man kan.. Sätt en familj på 10 personer i en etta (med gallergolv och utan toaletter, hygienartiklar och annat) i 1 ½ år utan att låta dem gå utanför dörrn så har man ju ungefär samma förutsättningar. Och avliva dem sen på samma sätt som man gör med höns, efter en trevlig resa med slaktbil, när tiden har gått.

  SvaraRadera
 2. Gå ut med en liknande kampanj mot handrare som säljer halalkött, då är ni trovärdiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så behöver vi göra något annat för att vara trovärdiga i en annan persons ögon?

   Radera
  2. Hej Anonym. All köttproduktion över huvud taget är ett problem och bör avskaffas!

   Radera
  3. Ullamila säger:10 november 2012 14:19

   Ullamila Haig säger att: Det är mycket bra att Djurens Rätt går ut med denna kampanjen som att stoppa buräggsförsäljningen i handeln.Jag hörde debatten på P1 ang. detta ämne, det var en bra debatt, men moderna ägg vet inte vad de pratar om när det gäller hönors behov för att kunna få ett naturligt beteende. Hälsning Ullamila

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.