8 november 2012

En dålig dag blev sämre

"En dålig dag blev sämre." 
Har en dålig start på dagen - och så råkade jag surfa in på den här debatten i Göteborgs-Posten, där Stefan Edman ("författare, biolog, tekn hedersdoktor") konstaterar att djurrättsidén i värsta fall kan leda till fascism. En dålig dag blev precis sämre.

Det är lite märkligt detta - jag hade precis för mig att fascismen har uppstått i ett samhälle som inte alls respekterar djurens rättigheter? Att det är bristen om omsorg om andra som resulterat i fascism, snarare än tvärtom.

Tänk om det i praktiken är tvärtom Stefan? Ett djurförtryckande samhälle skapar (bevisligen) fascism. Ur vilka logiska slutsatser är det rimligt att förvänta sig att ett mer djurrättsligt samhälle skulle göra det i högre grad än vad som redan sker? 
"Schimpansen och Homo sapiens är förvisso nära släktingar, vi skildes åt i evolutionen för bara fem miljoner år sedan och har identiska genuppsättningar så när som på två procent. Men just dessa ynka procent gör att vi till skillnad från schimpanserna gör poesi och filosofi, bygger städer, far till månen. 

Det betyder inte att vi har rätt att plåga, förtrycka eller utrota schimpansen eller andra djur, tvärtom bör vi utkrävas ett betydligt större ansvar. Att däremot försöka återupprätta respekten för andra arter genom att postulera att till exempel en hund och hennes matte i princip har samma existentiella värde och rättigheter är dock – som jag påstod i debatten med Hagberg – en äventyrlig väg, som i värsta fall kan leda till fascism."
Och avslutningsvis - jag tror knappt det är någon som hävdar att hunden och hennes matte skulle ha "samma existentiella värde och rättigheter". Det känns som något som folk hittar på.

Det vi pratar om är hundens existentiella värde och rättigheter, som inte behöver ha någon relation till - eller hota - mattens värde och rättigheter. På samma sätt som svarta slavars rättigheter inte inskränkte på den vita människans rättigheter. (Jag borde kanske skicka över ett ex. av "Jordens herrar" till Stefan i julklapp?)

6 kommentarer:

 1. Peter, mycket bra formulerat av dig.
  Enligt mig gör du en mycket bra beskrivning av hur vi bör betrakta människa /djur.
  Skicka dina synpunkter till hedersdoktor Stefan Edman.
  Det krävs tydligen inte mycket för att kunna bli hedersdoktor, det räcker uppenbarligen med att vara korkad, för det är vad han är.

  SvaraRadera
 2. Peter, skicka din beskrivning till Göteborgs-Posten. Snälla!

  SvaraRadera
 3. Tråkigt att sk hedersdoktorer skall behöva hävda sig och "göra klart" för alla att djur är inte som människor. Det är inte DET det handlar om. DET det handlar om är om RESPEKT för alla djur. Var det så svårt att förstå? Tack och lov att det finns människor som orkar kämpa för djurens rättigheter!Men det behövs resurser till det.

  SvaraRadera
 4. Du är så klok och vettig Peter!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.