15 november 2012

Om det här med ägg...

"Om det här med ägg..." 
Det här med ägg har ju varit ett aktuellt ämne den senaste tiden. En rätt saklig med ändå engagerad diskussion. Och mitt i allt detta får jag se PETA:s senaste utspel... Hm, vad tycker ni? Tankeväckande eller onödigt?

Kunde inte bestämma mig för om jag skulle lägga upp bilden här eller inte. Slutade med inte.

10 kommentarer:

 1. Sjukt töntigt, som mkt av PEATS kampanjer tycks de snarare extrema och löjeväckande. Svåra att ta på allvar och gör det svårt för oss andra att föra en verklig diskussion och göra skillnad.

  SvaraRadera
 2. Tycker inte att bilden ska publiceras. Peta gör en del spektakulära saker, men det kanske måste vara så i vår ytliga värld. De gör också
  så mycket bra för djuren.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är väldigt synd att PETA fokuserar på att animaliska produkter är äckliga. Om jag tycker att något är äckligt så är det min preferens. Det finns mycket som är galet med äggindustrin som inte är på långa vägar lika subjektivt.

  SvaraRadera
 4. Jag är kluven. Å ena sidan - ja, det är en lite töntig kampanj. Å andra sidan - ibland behöver man vara radikal och gå över gränsen för att sticka ut.

  Jag tror också att det är skillnad i olika åldrar. En vuxen människa tycker antagligen detta är rätt meningslöst, medan en yngre kanske tycker att detta är skäl nog till att skippa äggen (generaliserat förstås!).

  Jag tror också att det finns en poäng i att påpeka att detta med att äta djur faktiskt _ÄR_ äckligt när man tänker efter. Det är faktiskt ganska äckligt när man tänker på att man äter upp någon annans kropp.

  Jag tror dessutom att som allätare så är det lättare att avstå något man egentligen vill ha pga man känner äckel än för att man vet att man borde pga att djuren far illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast är det så smart att använda äckel som argument? Om personen i fråga inte tycker att det är äckligt att äta ägg (eller kött etc), betyder det då att det är okej för den personen att äta produkten? Och om personen i fråga nu väl samtycker i frågan om ägg är äckligt eller inte, vad förändrar det egentligen? Personen kanske slutar äta ägg i två veckor, men kommer säkerligen börja äta det igen. Att vi gödslar våra grödor med avföring kan också tyckas lite äckligt men jag tror inte att (högst hypotetiska) kampanjer som belyser det faktumet skulle ha särskilt långvariga effekter på vår konsumtion. Borde vi inte prioritera argument som har potential att ge långsiktig förbättring?

   Radera
 5. Och vad fan är det för fel på mens?!
  Usch vad osmaklig kampanj. Trött på deras sexistiska kampanjbilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mens i sig behöver väl inte vara äckligt bara för att det är äckligt att äta det? Hundvalpar är inte äckliga, men äckliga att äta. Men osmaklig och otaktisk kampanj håller jag absolut med om.

   Radera
 6. Jag tycker inte att det är fel och framför allt inte sexistiskt. Ingen säger att det är något fel på mens, men det betyder ju inte att man per automatik måste äta det. Iblan krävs just sådana här bilder för att människor ska orka tänka ett steg längre och inse vad fan det är man stoppar i munnen.

  SvaraRadera
 7. Håller med Camilla. Det den här kampanjen gör är att försöka vinna poäng med hjälp av att anspela på negativa attityder gentemot kvinnors kroppar, som tex mens som här får vara symbol för någonting "äckligt". Anledningen till att den här kampanjen överhuvudtaget kan fungera är att kvinnors mens ses som just äckligt i vårt samhälle. Äggkonsumtion är inte osmakligt eller fel för att ägg råkar vara någonting som går att jämföra med kvinnors menstruation, det är fel för att det orsakar höns lidande. Låt hönsen vara höns istället för att lägga in attityder om att det är äckligt att få mens i munnen i det hela.

  SvaraRadera
 8. Håller med "Anonym" med att det handlar om biologin bakom, vi har ju också mens liksom djur men nu är ju höns inte däggdjur. Hur som helst är det lustigt att vi använder ägg så ofta. Ett ännu mer roande exempel hade varit att skriva "Don't eat dinosaur eggs". Fåglar är ättlingar till dinosaurierna. Respect!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.