31 mars 2009
Ett kort internationellt nyhetssvep
Om djur har rättigheter, innebär det att vi inte har rätt att hålla dem som husdjur? Det menar i alla fall Gary Francione, som menar att vi inte borde se djur som vår egendom. Lyssna till argumentationen på Radio Netherlands.
Som jag brukar säga - det är ingen slump att vegomaten ofta finns i hälsokosthyllan. I "the biggest and most carefully done study on the relationship between diet and mortality" studerades 545 000 frivilliga mellan 50 och 71 år under en period på 10 år. Efter att ha granskat dödsorsakerna för dessa personer under dessa 10 år kom forskarna fram till att kvinnor hade 36 procent ökad chans att dö om de åt mycket rött kött, jämfört med de som inte gjorde det. Motsvarande siffra för män var 31 procent. Siffrorna gällande "processed meats" var lägre, men ändå betydande. Detta har rapporterats i flera medier, bland annat New Scientist.
27 mars 2009
Veckans bevingade ord - vecka tretton
Släck ALLA lampor i Sverige ett dygn: -19 000 ton koldioxid.Gert Nilsson, Djurens Rätts förbundsstyrelse.
Alla i Sverige äter veganskt en dag: -38 000 ton koldioxid.
Hur firar ni Earth Hour?
26 mars 2009
Mmmmm
- Mmmmm.
Vägen till Vegoland blir bara enklare och enklare att vandra...
Global sympati för Australiens drabbade djur
Det vi har kunnat läsa om – vad var det egentligen som hände?
– Det började 7 februari. Det hade inte regnat på länge och det varnades för bränder. Jag minns att det var ganska starka vindar. Bränder startade på flera ställen i min delstat Victoria, vissa anlagda. Jag såg inslag på tv:n om folk som inte kunnat ta med sig sina husdjur och tvingats lämna dem. Jag visste att om det var jag, så skulle jag önska att någon förstod hur mycket de betyder för mig! Jag har varit engagerad tidigare i olika djurfrågor här och det kändes naturligt för mig att påminna folk om djuren också.
Hur gick du tillväga för att nå ut med detta budskap?
– Jag skapade en "Cause" på Facebook, för att engagera och påminna, tillsammans med min pojkvän Pez. Jag bjöd in några vänner och postade inbjudan på några andra ”Causes” som skapats till stöd för människorna som drabbats. Det var viktigt för mig att min Cause var enkel och uppmuntrande - jag visste att mina medlemmar inte nödvändigtvis skulle vara de som vanligtvis engagerar sig i djurfrågor. Om jag fick deras uppmärksamhet bara en kort stund måste det räcka för att säga det mest viktiga: exempelvis var de kunde donera.
– Jag var sedan noga med att uppdatera med nyheter och information om vad som behövdes. Jag ville att folk skulle kunna läsa på min ”Cause” om vad som hände där ute, oavsett vilken organisation de väljer att stödja. Ett mer samlat forum.
Verkligen häftigt - dagens moderna medier gör onekligen engagemang och omtanke globalt! Vad blev gensvaret?
– Jag fick snabbt stor respons från hela världen, från USA, England och Sverige till exempel. Många lyckoönskningar, folk undrade hur de kunde donera pengar från utlandet. En veterinär från England ville komma över och donera sin tid och kunskap. Människor från andra stater i Australien undrade hur de kunde skicka mat och filtar. En tjej bad mig hjälpa till att anordna något för barnen eftersom de har många frågor och har sett Sam The Koala. Samtidigt fick jag mycket stöd från andra djurrelaterade Causes. Djurvänner är verkligen bra på att stötta varandra, att inte konkurrera. Vi kämpar ju för samma mål trots allt: att hjälpa djuren.
Hur är situationen i dina trakter idag?
– Risken för stora bränder är över nu. Vi går mot höst och med hösten kommer regnet. Vi hade 47 grader en av de där heta dagarna! Men det är viktigt att folk inser att det här bara har börjat. Husdjur och människor är skilda åt, det tar tid och kostar en hel del att husera, vårda och medicinera djur. Jag fortsätter att uppdatera min Cause och uppmuntra folk att donera. Under den tid som gått fick djurorganisationerna tillräckligt mycket mat och filtar för att klara de hundar och katter de tagit om hand om. Det är fantastiskt vilket gensvar! Men nu behövs pengar mest av allt, eftersom medicin inte kan doneras.
– De som drabbas är ju både husdjur och vilt. De husdjur som har någonstans att återvända till är lyckligt lottade - Australien har ett stort problem med djur ingen vill ha och många människor har inte sitt hus kvar att återvända till, än mindre kan de ta hand om ett djur. De vilda djuren har definitivt förlorat sina hem, de som hann undan.
Är det någon händelse som särskilt fastnat på näthinnan?
– Bara här om dagen var det en artikel om en skadad känguru som de hittat och som var helt utan mat. De vädjar till folk att hålla ögonen öppna för de finns fortfarande där ute - djur som drabbats och behöver vård. Det som känns mest starkt i minnet är en kompis till mig som hann ta sina katter, men inte sin collie. Sorgligt. Eller när jag läst om folk som säger att de sett flyende kängurur med eld i pälsen.
– Tragedin var så sorglig i sig. De djur som överlevde är i våra händer och jag önskar att det inte ska vara pengar som avgör deras öde.
Din "Cause" på Facebook, hur går det med den?
– Det som började med bara några få medlemmar växte otroligt snabbt. I denna stund har jag 30 041 medlemmar.
– En annan sak som växt fram under min Cause är en webbsida för att återförena bortkomna husdjur och ägare. Som det är nu är djuren placerade över hela delstaten i flera olika shelters. Är de inte märkta med ett mikroship är de nästan omöjliga att identifiera. Så jag har uppfunnit en webbsida som kan lösa detta. Jag letar just nu efter någon som kan bygga den, eller vara med och sponsra. De största organisationerna har redan sagt att de vore jätteintresserade och att den kommer vara till nytta även när detta är över som ett verktyg för att hitta förlorade husdjur.
Det finns så mycket hemskt i världen, och jag tror många känner att de inte kan göra någon skillnad. Men du gjorde något…
- Jag är precis som vem som helst, det enda som skiljer mig och "de flesta" är att jag vet att jag kan göra en skillnad. Många skriver till mig på Facebook och ber om hjälp - men de kan verkligen flytta berg på egen hand! Jag hoppas och önskar att fler blir inspirerade och att de gör sin del för att förändra jorden till så som vill ha den. Inte pliktskyldigt, utan med glädje. Det är en kanonkänsla att veta att man faktiskt kan påverka och man ska inte tyngas ner över allt som är fel, tvärtom. Det är viktigt att våga öppna ögonen och se möjligheterna!
I samband med katastrofen samlade Djurens Rätt via Chickas minnesfond in pengar, och bidrog själv med 10 000 kronor, som skickades till Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals som arbetar på plats med brändernas offer. De ger skadade djur veterinärvård och hjälp. De hjälper också djur att hitta tillbaka till sina familjer. Och de hjälper till med mat och vatten. Vill du också vara med och stödja de drabbade djuren i Victoria? Sätt in önskat belopp på Chickas Minnesfond (pg 90 00 63-9). Skriv "Victoria" i meddelandefältet.
Elins "Cause" på Facebook finns på adressen http://apps.facebook.com/causes/215262/6707497?m=6d54c0aa. Det är svårt att direkt översätta ett "Cause" på Facebook till svenska, men det kan beskrivas som en grupp med ett ändamål, där deltagarna kan engagera sig för en god sak. I USA går det även att samla in pengar till ett Cause, det är dock inte möjligt för svenska organisationer.
25 mars 2009
ICA fortsätter sin väg mot Vegoland
Gabriella Terneborg
Ansvarig för konsumentfrågor
24 mars 2009
Vi är alla köttdjur
Och kan inte de djur vi äter ens få vara en art längre?
22 mars 2009
21 mars 2009
Veckans bevingade ord - vecka tolv
Wow.De säger att det är min rätt
att aldrig behöva lida under slakten
men jag lider hela mitt liv
och jag föds för att lida
och lida så billigt som möjligt.Jag har ett medvetande
som ingen vill veta av,
jag har en själ som inte ryms
i denna värld av blod och slakt.Jag ska hamna på middagsbordet
och jag ska skrika även där
när du skär mig i bitar.
PS. Visste du förresten att du borde skriva till Tivall och be dem skippa äggvitan, att PETA har ett intressant förslag på hur man kan smaksätta tofu, att vi på senare tid fått ta del av glädjande nyheter från Ryssland, Israel och Portugal, att företaget PureGanics gör glidmedel för veganer och att svenske Ludvig är i final i en på denna blogg tidigare nämnd tävling. Trevlig helg!
18 mars 2009
"I Can’t Believe I’m Still a Vegan"
As millions of middle-aged Americans have discovered, it's a hell of a lot easier to grow a belly than to not grow one. But I don't want to be one of those guys in the XXL golf shirts who look like they are about to give birth to a basketball. And I don't want to increase my risk of diabetes, heart disease and other health problems associated with obesity. Which is why, in early January, as my holiday food intake helped push my weight past the 210 mark for the first time (I'm six feet tall) I became a vegan. Much to my surprise, more than two months later I am still a vegan. I am also 12 pounds lighter and I have substantially more energy than I did when I was a flesh eater. (That's the term I use now to describe people who eat meat; annoying non-vegans, I have found, is one of the best things about being a vegan.)
Vinnaren i busslogantävlingen...
Hasse är, naturligtvis, ett fan av Djurens Rätt på Facebook, så vi använda detta moderna kommunikationsverktyg för att utföra en segerintervju med en lyckling vinnare.
Hej! Det är dags att utse en vinnare i vår busslogantävling, och jag lutar starkt åt ditt bidrag. Kommentar?
- Oj, det vore ju jätteroligt! Tanken bakom var att med lite vriden humor hitta en paradox till köttätandet och de gulliga djuren som vi aldrig skulle få för oss att äta.
Paradoxer är bra, så grattis till delsegern! När jag drog igång tävlingen utlovades det ett pris - har du Defenders of the Oppressed Breed?
- Nä, jag har faktiskt inte den skivan. Stod och höll i den på Gbg-kontoret för en månad sedan och tänkte passa på innan de tog slut men det blev en ny tisha istället.
Så passande, då kommer den med posten till dig!
- Sweet! Det tackar jag för!
Vill du en ett eget ex. av cd:n Defenders of the Oppressed Breed så kostar den endast 20 kronor och finns att beställa här. Nedan de två vinnande bidragen.
Hasse Gustafssons bidrag.
Niklas Johanssons bidrag.
17 mars 2009
Veckans bevingade ord - vecka elva
Vi börjar med ett par ord från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Åkesson medverkade den 10 mars i Maciej Zaremba artikelserie om invandrarnas Sverige i DN Kultur och svarar där så här på frågan om vem som är ”svensk”:
"Man skall ha svenska värderingar", säger Åkesson. "Man skall ha vår syn på demokrati och på jämställdhet – nej, det blir fel – på förhållandet mellan man och kvinna. Samt på hur vi tar hand om djuren."I detta sammanhanget fokuserar vi på den sista meningen. Att det är något i att vara "svensk" som handlar om hur vi tar hand om djur. Tänka sig. Och följdfrågan blir då naturligtvis var det detta är. Är det "svenskt" att varje år ha ihjäl 6 miljarder fiskar och 80 miljoner andra djur för att bli mat? Eller att råttor i Linköping får hälsenan avskuren för att sedan hängas upp i svansen i 14 dagar innan de dödas? Är det alla fall av vanvård eller det dagliga djurutnyttjande som kallas djuromsorg? Är det http://www.wallsofglass.se/ som är "svenskt"?
Många frågor, få svar.
Och apropå vårt fina svenska sätt att ta ta hand om djur så rapporter media idag om hur grisar skållades levande på ett av Scans slakterier i Luleå (en nyhet som enligt Scan dock inte är en nyhet). Slakteriets vd, entreprenören Michael Hugosson, svarar så här i nyhetsrapporteringen om varför detta inte för förekomma:
– Det är fel mot djurens rätt. De har en rättighet att avlivas på rätt sätt och då är det vi som bestämmer som ska se till att det inte händer.Jag höll på att trilla av min kontorstol när jag läste det första gången. Djur har rättigheter, men detta är första gången jag hört någon använda det i detta sammanhanget. Och det får naturligtvis inte stå oemotsagt, så att rättighetsbegreppet blir synonymt med en "schysst död".
Vad jag vet går det för övrigt inte att tilldela egendom eller resurser rättigheter, och resurser (eller råvaror) är precis vad djuren i livsmedelsindustrin är reducerade till.
16 mars 2009
Bloggen läser senaste numret av ECOqueen
11 mars 2009
Sexiga vegetarianer
9 mars 2009
En veckas otrohet
6 mars 2009
Veckans bevingade ord - vecka tio
I senaste numret av vår juniortidning Rädda Djuren berättar Di Leva om den vegokorv som kommer att börja säljas under hans namn senare i vår. Till att börja med i hälsokostaffärer, men förhoppningsvis även i affärer så som Konsum och Ica längre fram."Om man låter hjärtat välja så väljer man vegokorv."
Läs hela intervjun i tidningen som finns här.
5 mars 2009
En annan syn på "dunskandalen"
Helena Pedersen lyfter i sin text fram det faktum att vi inte ska förvånas av "dunskandalen" utan att den bara är en logisk följd av dagens djurutnyttjande - och att "dunskandaler" till och med kan vara bra för djurindstrin som genom att åtgärda de enstaka bristerna kan hävda att de är djurvänliga och fortsätta massdödandet utan några märkbara avbrott. Eller med Helenas egna ord:
Ta en kvart av din dag och läs hela texten som du hittar här. Det är den värd. Och det är djuren värda."Om man ser animalieproduktionen som en form av kapitaltillväxt, innebär det att plötsligt uppmärksammade djurskyddsproblem, som i fallet med dunavslöjandet, knappast kan betraktas som tillfälliga avvikelser i ett i övrigt välvilligt, tillförlitligt och etiskt system för djurhållning. De måste snarare ses som logiska följder av en globaliserad animalieindustri styrd av marknadsekonomiska krav på volym och kostnadseffektiv avkastning. Man kan till och med föra resonemanget ytterligare ett steg vidare och se det som att enstaka avslöjanden om djurplågeri utgör en förutsättning för att upprätthålla det systematiska djurutnyttjandet: när industrin liksom politikerna) kan visa att de åtgärdat ett problem, får den möjlighet att stärka sin legitimitet inför allmänheten / konsumenterna och kan därigenom befästa sin ställning på marknaden."
3 mars 2009
FOA borde se mer på SVT
Men som Djurens Rätt redan tidigare påpekat, och som Uppdrag granskning kunde visa, så kräver t.ex. ett kilo "odlad" lax att drygt två och ett halvt kilo "vildfisk" dödas för att bli foder. Med andra ord - i takt med att "fiskodlingarna" ökar i storlek och antal så måste fler och fler fiskar också fångas ur haven.
Men FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, måste ha missat Uppdrag granskning. Detta då det för FAO inte räcker att nära hälften av all fisk som människan äter redan idag kommer från det som på engelska kallas fish farming eller aquaculture, utan man vill fördubbla världens "fiskodlingar". De som äter "odlad" fisk ska alltså äta mycket mer "odlad" fisk är tanken. Med argumentet att vi måste rädda de vilda fiskarna. En argumentation som alltså inte går ihop på något sätt.
(Av någon anledning dyker Cartman från South Park upp i huvudet, och hans klassiska citat om att någon måste "take one for the team". Det är uppenbarligen den "odlade" fiskens öde att ta smällen för att rädda den "vilda" fisken.)
I artikeln i tidningen Guardian lyfts ett antal ytterligare problem med fiskodlingar fram:
"Other concerns include "ranching" by taking small fish like Atlantic blue fin tuna from the wild and growing them in "farms"; water polluted with antibiotics and hormones escaping from farms; and contamination of wild fish when farmed populations escape bearing diseases, lice and a poor genetic make-up from generations of not being in the wild."Djurens Rätt har i flera sammanhang påtalat problematiken med "fiskodlingarna", även ur ett djuretiskt perspektiv. I odlingarna tar man ifrån fiskarna möjligheten att utföra många av sina naturliga beteenden, som att vandra, jaga och leva solitärt (ett perspektiv organisationer som t.ex. Greenpeace saknar när de föreslår att det ska "odlas" fisk som lever på grönsaker istället för fisk som lever på andra fiskar).
Bor du i Gävle kan du den 10 mars kl. 19 höra Lena Lindström föreläsa under rubriken "Den senaste forskningen om fiskarnas hemliga liv" på Gävle Stadsbibliotek. Fiskar dras upp i miljarder ur svenska vatten varje år, med metoder som väckt avsky om det gällt några landlevande djur. Men har vi några goda skäl att göra skillnad på fiskar och andra djur? Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Djurens Rätt och Studiefrämjandet.
PS. Fiskar är inte mat.
2 mars 2009
Spara eller Slösa för miljön
Via Yahoo News får vi nu ett konkret exempel på pengar som används, när en minskad köttkonsumtion vore ett alternativ. Det är Australien som bestämt sig för att satsa nästan 27 miljoner dollar (motsvarande nästan 160 miljoner svenska kronor) på att minska utsläppen från landets lantbruksdjur. Australiens 120 miljoner får, kor och getter är den stora öns tredje största källa till utsläpp av miljöfarliga gaser i atmosfären enligt landets jordbruksminister Tony Burke.
Att minska på köttkonsumtionen, vilket onekligen känns som den mest logiska och enklast lösningen, är dock inte på tapeten:
Det känns onekligen som att ökad produktivitet är nyckelordet i sammanhanget, snarare än att rädda världen."Researchers will explore changing diets and chemical and biological controls of stomach bacteria to reduce methane production, as well as genetic approaches such as selective breeding.
"We will invest in science to ensure that productivity grows while the industry adapts to lower emissions, particularly as the world food shortage continues," Burke said."