26 augusti 2009

Djurens Rätt i Borås överlämnar namninsamling mot avlivning av kajor

Djurens Rätts lokalorganisation i Borås startade i början av sommaren en kampanj för att visa att det finns en opinion mot gatukontorets beslut att samla in och avliva kajor. Klockan elva på onsdagen 26 augusti överlämnas namninsamlingen till gatukontoret i Borås.

- Vi anser att gatukontorets avlivningsplan är beslutad på ett mycket godtyckligt och ansvarslöst sätt. Man har inte heller lyssnat på biologisk och ornitologisk expertis. Det handlar om intelligenta, kännande och sociala fåglar med en stark parbildning. Hur många tragedier, då ena parten i ett par avlivas, är moraliskt godtagbart? säger Alexander Thorander i Djurens Rätt Borås.

Han är dessutom mycket skeptisk till att avlivningsplanen skulle ge långvarig effekt:

- I Borås har man redan flyttat bänkar och beskurit träd vid stora torget. I Alingsås har bostadsbolag motverkat häckning i bostadsområden och i centrum har man använt sig av ljud från kajornas eget varningsskrik. Likaså har Västerås lyckats förhindra en hel del problem genom uppspelning på utsatta platser. Varför inte fortsätta i samma riktning?

Han inser att kajorna orsakar problem för vissa av Borås invånare och att detta självklart behöver åtgärdas.

- Men avlivning är inte en lösning. Vi hoppas att styrelsen hos gatukontoret istället tar till sig de alternativa åtgärder som har gett bra resultat för andra kommuner och skona kajornas liv, säger Alexander Thorander.

3 kommentarer:

  1. varför kan inte bara fåglarna få leva. Människan har ett sjukt makt styre över alla. Jag blir så ledsen -.-

    SvaraRadera
  2. Hej,
    på tal om att avliva djur, hur ser du/ni på problemet med de spanska skogssniglarna aka "mördarsniglarna". Hur anser du/ni att man ska hejda sniglarnas förökning? För det måste vi väl göra med tanke på att de förstör vårt ekosystem.

    SvaraRadera
  3. Jessica, vi har varit inne på "mördarsniglar" tidigare, se http://djurensratt.blogspot.com/2009/06/om-fastingar-mordarsniglar-och-andra.html. Men då mer ur ett "teoretiskt" perspektiv kanske.

    Vilket djur som hör hemma i ett ekosystem är en klurig fråga, och det har sällan (vad jag vet) visat sig lyckat att försöka "återställa" ekosystem till en situation som de en gång var i.

    Och förstör de verkligen vårt ekosystem, eller är det att de äter upp folks blommor och odlade grönsaker som är grejen?

    Ingen enkel fråga, och det finns väl egentligen inga enkla svar. Visst orsakar de problem, men frågan är hur man väger dessa problem mot de lösningar som finns tillhands.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.