31 augusti 2009

Visste du att könet sys ihop på ston inom trav- och galoppsporten?

– Något som få utomstående känner till är att könet sys ihop på ston inom trav- och galoppsporten, säger Sara Asteborg, som på uppdrag av Djurens Rätt har granskat hästvärlden.
– Vulvaläpparna sys ihop och en liten öppning lämnas för att de ska kunna kissa.
Anledningen är att hästar som suger in luft i vulvan blir ovilliga att springa.
Läs hela artikeln på http://www.rod.se/Artikelarkiv/2009/Ihopsydd-hast-ger-vinst-pa-travet. Djurens Rätts granskning av hästvärlden finns på www.djurensratt.se/hast

14 kommentarer:

  1. Jag hittar ingenting när jag söker om detta. Är ni säkra, det låter skrönaaktigt?

    SvaraRadera
  2. Lena, läs slutet på artikeln jag länkade till i blogginlägget. Där kan du läsa vad Mats Fransson, informationschef vid Svenska Travsportens Centralförbund, säger om det hela.

    SvaraRadera
  3. Så det är bättre att låta stona med dessa problem gå omkring och dra på sig exempelvis livmoderinflammation vilken är en vanlig följd om inte caslickingreppet utförs? Ska alla operationer på djur förbjudas?

    Men som vanligt, är det bara det gamla tjatiga argumentet om att det är för "att hästarna ska springa fortare". Ni går ju inte att ta seriöst för fem öre.

    SvaraRadera
  4. glömde tillägga att det utförs oberoende i vilken hästsport det än är...

    SvaraRadera
  5. laxs, vem har sagt något om att förbjuda operationer på djur? Är det någon som ska förbjudas är det naturligvis den hästsport som gör dessa operationer nödvändiga.

    SvaraRadera
  6. Att ett sto suger in luft i vulvan när den springer har inget med hästsport att göra, utan, för att citera sveriges veterinärförbund;

    "att betrakta som en korrektion av en anatomiskt medfödd eller förvärvad funktionell defekt.

    Veterinärmedicinsk indikation är om stoets slidmynning anatomiskt är så utformad att det i vila eller rörelse sugs in luft i vagina.

    För den arbetande hästen kan detta leda till smärta.

    För såväl den arbetande som den icke arbetande hästen kan defekten innebära att stoet får en infektion i form av vaginit eller endometrit. "

    Med andra ord är det en defekt som drabbar vissa ston, och dessa kan med andra ord drabbas oavsett arbetsinriktning, eller om den bara rids lätt i skogen.

    SvaraRadera
  7. Fair enough. Varför tror du att ingreppen sker inom travsporten?

    SvaraRadera
  8. Nice try.

    Är väl rätt självklart att ingen vill ha en sjuk häst, oavsett inriktning eller nivå, att ni insinuerar att personer specifikt inom travet blodtörstigt könsstympar sina hästar för att de ska springa fortare (om jag uppfattat er rätt), är rätt smaklöst, med tanke på att ni anser er vara en seriös organisation.

    Det är väl ingen nyhet att de aktiva vill ha presterande hästar som springer in pengar för att få sitt företag gå runt, men vad som glöms bort i sammanhanget är att inte speciellt många av travhästarna ens tjänar in så mycket pengar som de kostar. Är i princip bara proffstränarna som kan leva på travet.

    SvaraRadera
  9. Min erfarenhet är helt enkelt att många är beredda att göra bra mycket jävligare saker än detta för att tjäna pengar på djur. Och att det sällan görs för djuren bästa, utan just för att tjäna pengar.

    Och det är inget fel i att tjäna pengar till sitt företag, så länge det inte går ut över djuren.

    Att det är många hästar som inte drar in pengar, och därmed blir umbärliga, är ju ytterligare ett av problemen med travsporten.

    SvaraRadera
  10. Det kan jag hålla med om. Men att generalisera och att vinkla information till den gräns när det börjar likna rena lögner, vinner ingenting för de djur som faktiskt behandlas dåligt.

    SvaraRadera
  11. Det håller jag med om. Och det är bra med direkt respons på det vi gör, så att vi får anledning att vässa vår retorik och våra argument.

    SvaraRadera
  12. Oj vad info vinklas här, är det så djurens rätt fungerar. Osmakligt faktiskt... I vissa fall görs det säkert för att hästarna ska springa bättre men de springer ju bättre för att de mår bättre också. och som tidigare sagts så är det bara proffstränare som kan leva på travsporten och det är månhga fler som gör detta ingrepp av med. skäl på hästar från andra inriktngingar, varför ni bara lyfter fram och smutskastar travsporten för något som jag tycker man ska göra för hästen om den har en sådant defekt, det är ju ens skyldighet att få hästen må bättre!

    SvaraRadera
  13. Om du läser mer i bloggen kommer du nog upptäcka att inte bara lyfter fram och smutskastar travsporten. Vi lyfter fram och smutskastar mycket mer än så.

    SvaraRadera
  14. Hann inte hunnit skriva om detta när det var aktuellt men vill ändå kommentera: Jag som kan som ledamot i djurförsöksetisk nämnd konstatera att forskare ansöker om att medicinera mot de patologiska förändringar som travhästar (och andra tävlingshästar) utsätts för, diarré, svettningar, förlorad muskelmassa. Det är moraliskt haveri.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.