17 augusti 2009

Om djur på cirkus

I dagens Expressen går advokat Leif Silbersky till intensivt försvar för det svenska cirkuslivet. Och inget fel i det naturligtvis. Men han menar också att djurrättsaktivister har dålig koll på hur djuren behandlas, och att det är dessa aktivister som har gett cirkusarna dåligt rykte. Silbersky skriver:

Men innan de fortsätter att skrämma i väg publiken bör de göra vad jag gjorde i våras, arbeta några dagar på cirkus. Om det fick se hur dressörerna vårdar sina djur så skulle de ändra uppfattning. Med hugg och piska får man inget djur att uppträda - det krävs beröm och mycket, mycket kärlek.
Om cirkusar har dåligt rykte så är det helt deras egen förtjänst. Cirkusens verksamhet bygger på att den befinner sig på resande fot, och på att djuren gör konster för publiken. Båda dessa faktorer kan bidra till problem för djuren. De konster som djuren förmås att göra är ofta onaturliga för dem, och kan i vissa fall ge skador.

Det finns många exempel på hur cirkusdjur behandlas illa. Nyligen avslöjades hur en av USA:s största cirkusar, Ringling Brothers, behandlade sina djur. För några år sedan fick Cirkus Mustang djurförbud efter att djurskyddsinspektörer upptäckt att elefanternas fram- och bakben var ihopkedjade, hästarnas hovar vanskötta, fodret mögligt och transportvagnarna trasiga och smutsiga. I Österrike får inte elefanter uppträda på cirkus eftersom myndigheterna anser att resandet är dåligt för dem. Bolivia blev nyligen första land i världen som infört ett förbud av djur på cirkus.

Det finns många tveksamheter rörande djur på cirkus helt enkelt. Och detta är det inget som djurrättsrörelsen hittat på.

Jag tror inte att cirkusdjur misshandlas dagarna i ända. Men jag tror inte heller att en elefant ställer sig på en pall enbart på grund av kärleken från en människa. Jag tror få djur mår bra av det kringflackande cirkuslivet. Och jag tror definitivt inte att någon skulle slå ett djur när advokat Silbersky knallar runt i cirkustältet.

Cirkusdjur uppträder därför att det inte har något att välja på. Inte för att det tycker att det är tokroligt. Cirkus kan vara jättekul, men det blir så mycket roligare utan djur. Om det som visas upp är en föreställning där alla som deltar gör det utifrån sin egen fria vilja.

Ett svenskt cirkusliv utan djur är självklart något vi ska vara med och bevara.

8 kommentarer:

  1. Som vanligt, klokt och välformuerat bloggande.
    Skicka detta blogginlägg till Expressen debatt, det bör läsas av många.

    SvaraRadera
  2. Håller med vegankorven. Skicka detta till Expressen debatt och tar inte de in den så skicka till Aftonbladet debatt. Suveränt skrivet tycker kanslikråkan.

    SvaraRadera
  3. Håller med ovanstående talare. Skicka till Aftonbladet med!! Dom borde vara intresserade av att ta in något som Expressen hypat..

    SvaraRadera
  4. Peter Nilsson, har du funderat på att skicka inlägget till Expressen/Aftonbladet eller varför inte DN Debatt.

    SvaraRadera
  5. När jag var liten brukade jag gå till cirkusar med min ryktpåse och rykta hästarna. Djuren hade inte fri tillgång till vatten och stod i ett mörkt tält utan fönster. Kommer ihåg en gång när hästen jag ryktade plötsligt började gnägga, trampa runt och slå med huvudet. Jag såg att längre bort hade man tagit fram en stor balja med vatten som gick från häst till häst och alla djuren var så otåliga för dom var så törstiga. Kommer inte ihåg vad cirkusen hette men efter det slutade jag gå till cirkusar för att hjälpa till. Såg också när dom tränade på numren innan föreställningen och hur hästarna slog i hovarna i lådorna ytterst i manegen för den var så liten och inspänningstyglarna för hårt indragna.

    SvaraRadera
  6. Fruktansvärt bra skrivet. Jag beundrar folk som kan bemöta så mycket idioti på en och samma gång i textform utan att det bara blir gröt av det. Hoppas texten kommer vidare ja. Svar på tal behövs på såna opinionsbildare som Silbersky.

    SvaraRadera
  7. I dagens Expressen: http://www.expressen.se/debatt/1.1677289/cirkus-ar-roligare-och-modernare-utan-djur-leif-silbersky

    SvaraRadera
  8. Bra jobbat Peter Nilsson!
    Också bra att Expressen tog in den.
    Peter, bra att du gör som dina läsare tycker, vi är ju flera som tyckte att den borde spridas vidare.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.